Medicină

articolul anterior articolul urmator

Carnea la grătar este la fel de periculoasă precum ţigările. Cum motivează medicii

29
11 May 2021 20:55:57
Autor: George-Andrei Cristescu
Specealiştii atrag atenţia că funinginea care se produce în timp ce facem carne pe grătar, după ce a ajuns în organism rămâne definitiv în plămân şi produce efecte ireversibile Foto :Pixabay
Specealiştii atrag atenţia că funinginea care se produce în timp ce facem carne pe grătar, după ce a ajuns în organism rămâne definitiv în plămân şi produce efecte ireversibile Foto :Pixabay

Gudronul, un amestec de hidrocarburi care rezultă din arderea lemnului, a cărbunelui si a frunzelor, precipită în funigine şi se depune în plămânul unui fumător şi rămâne acolo. Substanţa este produsă de orice materie arsă, indiferent că vorbim despre ţigări sau de carnea preparată la grătar, pe foc direct. „Şi de aici pot apărea procese anormale în organele prin care respiraţi”, avertizează speciaţiştii.

Dacă luaţi gudron dintr-un grătar, îl duceţi direct în ficat. Acest organ este un reactor chimic , dar nu poate să îl prelucreze. Deci va fi aruncat în sânge. Şi după o ţigară, gudronul intră direct în sânge. În artere produce stres oxidativ, deci aterosleroza poate apare devreme. Atero-scleroza e cea care produce accident vascular cerebral şi infarct miocardic, potrivit unui reportaj realizat de emisiunea Ce se întâmplă doctore? (CSID).

 „Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!” explică dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată de la Universitatea Politehnică din Bucureşti.
 
„Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plăman. Este echivalentul cărbunelui care rămane în sobă atunci când arde lemn.  Funinginea rămâne definitiv în plămân. Nu are cum să mai iasă. Şi de aici pot apărea procese anormale în organele prin care respiraţi. E greu să vedeţi aceste efecte cu ochiul liber”, explică dr Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

emoji
11.05.2021, 21:02:24

Daca dezavantajele nu se vad cu ochiul liber, atunci nu se pune. Gratarul bine facut, si udat cu licori alese, este de belea, orice ai spune si ca sa folosesc o exprimare la moda, "beneficiile sunt mai mari decat reactiile adverse"... Sa fim sanatosi !

+2 (8 voturi)
Tomescu Tom
11.05.2021, 21:10:55

Dacă fumatul e așa de periculos , de ce statul permite vânzarea de țigări și fumatul ? Sper să nu se interzică consumul de carne făcută pe grătar .. Nebunii ăștia ar fi în stare să dea o lege din asta, pentru binele nostru .... :))

-4 (14 voturi)
marius b
11.05.2021, 21:28:43

Adevar 100%! S-a gasit un Dexter vegan sa faca studii! Nimic nu se compara cu un gratar cu prietenii, fara muzica, doar depanat amintiri! P.S. Si un vin frantuzesc, nu posirca romaneasca.

-6 (12 voturi)
Amdo Odma
11.05.2021, 21:26:23

Asemenea tampenii numai in Adevarul puteam sa gasesc. Gratarul e folosit de sute de ani, unii nici macar nu sting flacara, dar nu a fost niciodata cancerigen. Noroc cu millennialls ajunsi ziaristi de la Spiru Haret, care ne invata ce sa facem cand ei habar n-au.

-5 (15 voturi)
Amdo Odma
11.05.2021, 21:27:11

Un singur "l"

-7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările