Carnea şi cancerul, greu de digerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de carne roşie creşte riscul unor boli de inimã şi cancer

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis includerea consumului de carne procesată, adică mezeluri, cârnaţi şi alte semipreparate, în prima categorie a factorilor de risc pentru dezvoltarea cancerului. Crenvurştii şi baconul sunt la fel de cancerigeni ca fumatul şi gazele de eşapament. Sunt puse împreună în aceeaşi oală, în grupa 1 de risc a agenţilor cancerigeni pentru om, potrivit experţilor.

Despre carnea roşie, adică de vită, porc, miel, vânat, aflăm că este şi ea probabil cancerigenă. Ştirea săptămânii în domeniul sănătăţii este însă greu de digerat atât pentru specialişti în medicină, dar mai ales pentru reprezentanţii industriei cărnii. Dr. Victor Olsavzsky, şeful OMS în România, afirmă chiar că legătura dintre mezeluri şi cancer nu este o noutate: „Acest lucru îl ştim de mai multă vreme. Dar asta nu înseamnă că dacă mâncăm carne procesată facem cancer, studiul arată că există acest risc“. Vocile producătorilor de carne sunt, evident, categorice: „Nu poţi pune cancerul doar în spinarea cărnii roşii. Cancerul apare din concurenţa mai multor factori, printre care şi cei alimentari“, declara Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.    

Părerile sunt împărţite şi în rândul opiniei publice. Vegetarienii, veganii, frugivorii şi alţi militanţi ai cauzei „Consumul de carne ucide“ apreciază raportul OMS şi se consideră şi mai îndreptăţiţi să ceară menţionarea pe casoletele de carne a unui avertisment asemănător cu cel de pe pachetele de ţigări. Dar nu putem să nu remarcăm că OMS este rea când recomandă vaccinurile, dar e bună când spune că şunca e cancerigenă. Apoi nu putem ignora dezbaterile, poate cele mai aprinse, din mediul virtual. „Şi aerul e cancerigen, fiindcă e poluat. Să nu mai respirăm“, se arată într-un comentariu. „A compara carnea cu fumatul şi azbestul este o insultă la adresa inteligenţei“, spune altcineva. „Nu mâncaţi gunoaiele din comerţ“, suntem îndemnaţi pe forumuri. „În sfârşit, ies la iveală secretele ţinute ascunse de guverne şi organizaţii oculte“, potrivit teoriei conspiraţiei.

Este sau nu este pe gustul nostru, certitudinea vine tot de la OMS. Tot ce ne poate recomanda dr. Victor Olsavzsky este „o dietă echilibrată, care să conţină cât mai puţină carne procesată şi carne roşie“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite