Cât de benefică este noua lege a vaccinării? Dezbatem la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea este singura metodă de prevenire a rujeolei FOTO Arhivă
Vaccinarea este singura metodă de prevenire a rujeolei FOTO Arhivă

Dr. Adriana Pistol, directoarea Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, vine la Adevărul Live să ne explice, din punctul de vedere al specialistului, care sunt beneficiile şi riscurile legii vaccinării, dar şi cum pot fi evitate situaţii grave la nivel naţional, cum a fost epidemia de rujeolă.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

„Din momentul în care este promulgată, legea vaccinării va intra în vigoare în termen de trei zile. Dacă reuşim să avem legea aprobată şi promulgată, putem spune că vom avea o lege în 2017, nu în 2018. Această lege pune pe primul loc interesul copilului, care are dreptul la sănătate“, a precizat conf. univ. dr. Florin Buicu, din cadrul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, la Forumul Naţional Pro Imunizare, organizat de Asociaţia Pro Imunizare.

Aşadar, nu mai este mult până ce legea vaccinării va intra în vigoare. De aceea, dezbatem beneficiile şi problemele pe care le poate genera această lege în societatea românească împreună cu dr. Adriana Pistol, directoarea Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, la Adevărul Live.

Discutăm, de asemenea, despre actualul sezon de gripă, despre lipsa vaccinurilor din cabinetele medicului de familie şi despre cum poate fi evitată o nouă criză în sănătate cum a fost epidemia de rujeolă.

Idei dezbătute

Vaccinul antigripal tocmai a fost achiziţionat, săptămâna trecută Ministerul Sănătăţii a anunţat acest lucru. Este vorba despre a doua tranşă şi cea mai importantă, de un milion de doze. Într-o săptămână-două probabil că medicii de familie vor dispune de acest vaccin.

În statistici, sunt în jur de 3-4 milioane de bolnavi cronici înregistraţi, dacă nu mai mulţi. Ne-am dori cu toţii să avem 3-4 milioane de persoane vaccinate.

Nu toată lumea îşi doreşte sau deţine informaţia privitoare la necesitatea de a se vaccina ca să evite o gripă severă.

Campania efectivă de vaccinare antigripală va începe la mijlocul lui decembrie, vom putea obţine o protecţie eficientă. La noi gripa intră în circulaţie la sfârşit de ianuarie-februarie-martie. Statele din Vest depistează virusul gripal mai devreme şi totul „curge“ către Est. Imunitatea se instalează în 2-3 săptămâni.

În circulaţie există virusurile gripale de tip A – mai agresive, dau cazuri mai multe de îmbolnăviri – de tip B – cazuri mai puţin severe, evoluţie mai puţin agresive.

Ne aşteptăm la un sezon obişnuit de gripă.

Gripa prin definiţie e o boală severă, o boală care ucide, chiar şi persoane tinere, fără boli cronice. Cu atât mai mult cu cât intervin bolile cronice. Gripa exacerbează toate celelalte boli de fond – pulmonare, diabet, cardiace.

Anul trecut, am avut circa 100 de decese, multe pentru o boală prevenibilă prin vaccinare. De ce să moară oameni dacă se pot preveni acele morţi?

Eficienţa vaccinului depinde de sezon, de grupa de vârstă la care e administrat, dar cel puţin 80% eficienţă avem. Salvezi 80 de oameni dintr-o sută.

Nu avem în acest an niciun caz de gripă confirmat, ci doar 17 cazuri de gripă clinică. Aceasta înseamnă că există o simptomatologie pe care o vede clinicianul, medicul, cu febră mare, cu tuse, care seamănă a gripă. Se prelevează exudate, se analizează în laborator şi se vede dacă este gripă sau nu. Şi celelalte virusuri pot da simptome asemănătoare.

Infecţiile acute severe sunt acele situaţii în care boala duce la mari dificultăţi de respiraţie, necesită ventilaţie, internare şi servicii de Terapie Intensivă. Poate avea diverse etiologii, diverse cauze. Virale sau bacteriene.

Categoriile la risc

Pacienţii cu boli cronice: cardio, hepatice, renale, de nutriţie, pulmonare.

Persoanele peste 65 de ani

Gravidele

Despre antivaccinişti şi legea vaccinării

Antivacciniştii nu sunt aşa de mulţi dar sunt foarte vocali, mai ales în mediul online - maximum 15-20%. Medicii de familie semnalează încă că pacienţii nu mai vor vaccin din pricina bâlbelor autorităţilor şi a lipsei vaccinului de pe piaţă.

Autorităţile ar trebui să facă eforturi ca decizia pacienţilor să fie una informată. Încrederea populaţiei se pierde dacă nu oferi informaţii la timp. Trebuie ordine, planificare şi coerenţă în sistem.

36 de decese sunt în România în urma epidemiei de rujeolă. Epidemia era prognozată din 2015, pe baza datelor referitoare la vaccinarea copiilor. Vârful epidemiei a trecut. Părinţii au înţeles în final că trebuie să-şi vaccineze copiii, după care epidemia a intrat în obişnuit. Dacă lăsăm armele jos, riscăm să o luăm de la capăt. Nu trebuie să lăsăm armele jos, ci trebuie să mergem până la capăt, altfel nu putem opri ceva.

Orice răceală poţi să faci după vaccinul antigripal, singurul lucru pe care nu-l poţi face e gripa.

Vaccinul antigripal nu conţine virusuri vii. Conţine ori virusuri moarte, ori bucăţele de virusuri. Prin urmare, ceva mort nu mă poate îmbolnăvi.

Virusurile respiratorii care provoacă virozele sunt de numărul sutelor, poate chiar miilor. Unele pot fi mai agresive decât celelalte.

Legea vaccinării responsabilizează pe toată lumea, nu doar părinţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite