Cât costă testele pentru depistarea predispoziţiei la cancer de sân şi ce soluţii există în afară de mastectomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile arată că numărul femeilor care au apelat la îndepărtarea chirurgicală totală sau parţială a sânilor pentru a preveni cancerul de sân, asemenea Angelinei Jolie, a crescut cu aproximativ 50% din 2000 şi până acum. Dar este aceasta singura soluţie?


Cancerul de sân moştenit reprezintă maximum 10% din totalul cazurilor de cancer mamar, restul sunt cauzate de factori de mediu şi de stil de viaţă. Totuşi, în cazul unui istoric familial (rude de gradul I cu cancer mamar sau ovarian), se recomandă testarea genetică pentru depistarea eventualelor mutaţii pe genele BRCA (1 şi 2).

Nici măcar în cazul unui test genetic BRCA pozitiv nu este sigură evoluţia spre cancer. „Nu orice persoană cu o genă BRCA defectă va dezvolta cancer de sân/ovar. Multe femei cu gena BRCA defectă rămân sănătoase“, precizează medicul Elena Claudia Teodorescu, membru fondator al Societăţii de Imagistica Sânului din România, de la Donna Medical Center, Bucureşti.

Preţurile pentru analiza genetică BRCA diferă foarte mult de la un laborator la altul. Astfel, la Genetic Lab, de exemplu, screeningul pentru cancerul mamar (BRCA1 şi BRCA2) costă 600 de lei (cu precizarea că este necesară comparaţia cu o probă de sânge de la bunică, soră sau de la mamă, care se taxează suplimentar). La Synevo, analiza pentru depistarea mutaţiilor BRCA1 - cancer ereditar de sân/ovar ajunge la 3.410 lei. Rezultatele se primesc în câteva săptămâni.

A crescut numărul mastectomiilor

Totuşi, în urma analizelor complete şi după interpretarea acestora de medicul genetician, împreună cu medicul oncolog, se face o estimare a riscului de dezvoltare a unei forme de cancer şi se prezintă pacientei posibilităţile pe care le are.

„Majoritatea pacientelor mele cu mutaţie BRCA îşi fac mastectomie bilaterală profilactică, în general cu reconstrucţie, precum şi ooforectomie bilaterală (îndepărtarea chirurgicală a ovarelor). Noi oferim testarea genetică a pacientelor diagnosticate la vârste tinere (sub 50 de ani), celor care au istoric familial puternic de cancer de sân sau/şi de ovare şi celor care au mai mult de un cancer de sân. În general, pacientele care optează pentru testarea genetică sunt deja pregătite pentru intervenţia chirurgicală în cazul în care testează pozitiv“, a explicat, pentru adevarul.ro, medicul Dan Popescu, medic specialist hematolog oncolog în Manhattan, NY/Allentown, SUA (Dr. Dan)

Autopalpare, ecografii, mamografii

Dar mastectomia nu este singura soluţie într-o situaţie de acest gen. De altfel, în cazul în care rezultatele la testele genetice sunt pozitive şi în cazul în care femeile nu-şi permit analizele genetice, dar au cazuri de cancer mamar sau ovarian în familie, se recomandă, în primul rând, monitorizarea atentă a sănătăţii sânilor şi a aparatului genital.

„Identificarea populaţiei cu risc crescut de a dezvolta un anumit tip de cancer duce, în unele cazuri, la măsuri profilactice chiar radicale, cum ar fi mastectomia - îndepărtarea chirurgicală a unui sân sau a amândurora, ooforectomia - îndepărtarea ovarelor, rezecţia colonică, tiroidectomia - eliminarea tiroidei. Dar măsurile profilactice curente care se impun sunt: autopalparea frecventă a sânilor începând cu 17-20 de ani, mai ales la fetele cu menstruaţie precoce, prima sarcină la sub 30 de ani, hrănirea la sân cât mai mult posibil, examentul clinic medical şi mamografia sau/şi ecografia, anual, după vârstad e 50 de ani sau chiar mai devreme, examen ginecologic anual şi consilierea genetică, unde se impune“, confirmă medicul primar oncologie medicală Rodica Tudor de la Clinica Euromedic din Bucureşti. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite