Cât de eficiente sunt gelurile dezinfectante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceste produse îndepărtează germenii de pe mâini mai eficient decât săpunul antibacterian sau decât cel obişnuit. Gelurile antibacteriene nu trebuie să înlocuiască însă apa şi săpunul. Specialiştii recomandă dezinfectantele doar ocazional, în situaţii de urgenţă.

Majoritatea gelurilor dezinfectante conţin alcool (etanol şi/sau propanol pe etichetă), parfum, apă şi o substanţă emolientă (glicerină şi/sau vitamine, de obicei vitamina E). Alcoolul penetrează membrana exterioară a bacteriilor sau a virusurilor, dar apa este cea care omoară germenii odată ce pătrunde în interiorul lor. Pentru a fi cu adevărat eficient, gelul trebuie să conţină cel puţin 62 la sută alcool, dar nu mai mult de 80 la sută, potrivit specialiştilor.

Distrug germenii comuni

Eficienţa produselor dezinfectante diferă de la o marcă la alta, unii producători susţinând că produsele lor omoară 99% din germeni. Un studiu realizat anul trecut de specialiştii Universităţii „Ottawa" din Canada arată că multe dintre gelurile dezinfectante pe care le-au analizat şi care proclamau o eficienţă de 99% reuşesc, în realitate, să distrugă doar între 46 şi 60% din microbii de pe mâini. Specialiştii canadieni mai precizau, în studiul lor, că multe dintre gelurile analizate nu sunt eficiente decât în cazul germenilor comuni, cum sunt virusurile răcelii sau bacteriile care provoacă infecţii gastrointestinale, dar nu omoară virusuri precum A(H1N1).

Săpunul antibacterian nu distruge toţi microbii

În vreme ce gelurile dezinfectante omoară germenii de pe mâini, săpunul îi îndepărtează. Acesta din urmă mai lasă pe mâini o floră microbiană, dar nu atât cât să fie periculoasă pentru sănătate. Reporterii postului TV american ABC, împreună cu specialiştii Universităţii „Maryland", au testat eficienţa unui gel dezinfectant, a unui săpun antibacterian şi a unui săpun obişnuit după ce au intrat în contact cu bacteria E. coli, care provoacă infecţii digestive.

Gelurile dezinfectante au reuşit să elimine cele mai multe bacterii de pe mâini, iar între săpunul obişnuit şi cel antibacterian, diferenţele au fost aproape nedetectabile, după cum au arătat testele de laborator. Un alt experiment american, de data aceasta al Universităţii „Virginia", a demonstrat că gelul antibacterian omoară circa 80% din rinovirusurile care provoacă răceli comune, în timp ce apa şi săpunul înlătură doar 31% din rinovirusuri.

Usucă pielea şi pot provoca iritaţii

Chiar dacă gelurile pentru mâini îndepărtează mai mulţi germeni, specialiştii spun că ele nu trebuie să înlocuiască apa şi săpunul atunci când avem acces la ele. „Tendinţa actuală privind igienizarea este de utilizare a produselor blânde, neagresive şi care nu îndepărtează microflora normală a pielii, aşa cum fac gelurile dezinfectante.

Gelurile de supermarket pot genera dermatite de contact la anumite ingrediente sau reacţii locale iritative, care se manifestă prin uscăciune cutanată, descuamare şi prin mâncărime. Substanţele dezinfectante sunt folosite de obicei în sălile de operaţii. Nu se recomandă folosirea uzuală, săpunul fiind suficient pentru igienă", precizează dermatologul Mihaela Leventer de la Clinica Dermastyle din Bucureşti.

Eficienţa depinde de modul de aplicare

Pentru a fi eficient, gelul dezinfectant trebuie aplicat în cantitate suficient de mare pentru a uda complet mâinile, de obicei fiind necesar echivalentul unei jumătăţi de linguriţă de gel. Apoi, palmele trebuie frecate una de cealaltă timp de 20-25 de secunde. Atât ar trebui să dureze evaporarea gelului dacă a fost folosit în cantitatea corectă. Atenţie, gelurile au o eficienţă scăzută când mâinile sunt foarte murdare! Grăsimea, resturile alimentare, praful, noroiul şi sângele trebuie îndepărtate mai întâi cu apă şi cu săpun. Cu cât trece mai mult timp de la spălarea cu apă şi cu săpun, cu atât scade eficienţa gelului.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite