Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cât de repede se răspândeşte varianta Omicron şi cât este de îngrijorătoare? Ce spun oamenii de ştiinţă

3
29 Nov 2021 15:57:39
Autor: Lorena Mihăilă
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a desemnat vineri Omicron drept „variantă îngrijorătoare”, la doar câteva zile după ce tulpina a fost raportată pentru prima dată în Africa de Sud. Oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă consecinţele acestei tulpini, iar una dintre cele mai importante întrebări este dacă această nouă versiune a coronavirusului poate depăşi varianta Delta.

OMS a declarat că se coordonează cu numeroşi cercetători din întreaga lume pentru a înţelege mai bine cum va influenţa această variantă pandemia COVID-19, noi rezultate fiind aşteptate în următoarele "zile şi săptămâni".

Mai mulţi experţi în boli intervievaţi de Reuters au declarat că există deja motive solide pentru a crede că Omicron va face ca vaccinurile să fie mai puţin eficiente.
 
Varianta are în comun cu alte două tulpini anterioare, Beta şi Gamma, mai multe mutaţii care le-au făcut mai puţin vulnerabile la apărarea oferită de vaccinuri. În plus, Omicron are 26 de mutaţii unice, multe dintre ele în regiuni vizate de anticorpii vaccinali.
 

Cât de repede se răspândeşte noua variantă?

Experţii spun că această întrebare este una la acre se va răspunde cel mai probabil foarte târziu. 

„Întrebarea, de fapt, este cât de transmisibil este Omicron în raport cu Delta. Acesta este lucrul important, important, important pe care trebuie să îl ştim", a declarat John Moore, profesor de microbiologie şi imunologie la Weill Cornell Medical College din New York.

Oficialii sud-africani au tras un semnal de alarmă cu privire la Omicron după ce au identificat doar câteva zeci de cazuri ale acestei variante.
 
Oamenii de ştiinţă urmăresc îndeaproape dacă aceste cazuri provocate de Omicron, raportate în bazele de date publice, vor începe să le înlocuiască pe cele cauzate de Delta. Procesul poate dura între 3 şi 6 săptămâni, în funcţie de cât de repede se manifestă noua tulpină.

Momentan există informaţii contradictorii

În termen de două săptămâni, „vom avea o idee mai clară despre gravitatea bolii", a declarat Dr. Peter Hotez, expert în vaccinuri şi profesor de virologie moleculară şi microbiologie la Baylor College of Medicine.
 
„Vedem informaţii diferite - unii spun că este o boală foarte uşoară, iar alţii (raportează) unele cazuri grave în spitalele din Africa de Sud".
 
Într-un interval de timp similar, cercetătorii au declarat că aşteaptă răspunsuri cu privire la posibilitatea ca Omicron să se sustragă protecţiei oferite de vaccinuri, scrie Hotnews.
 
Dtele vor proveni din testele de laborator pe probe de sânge ale unor persoane imunizate sau de la animale de laborator.
 
David Ho, profesor de microbiologie şi imunologie la Universitatea Columbia din New York, crede că Omicron va prezenta un grad substanţial de rezistenţă, pe baza localizării mutaţiilor sale în proteina spike a virusului.
 
„Anticorpii vaccinului ţintesc trei regiuni din spike-ul coronavirusului, iar Omicron are mutaţii în toate aceste trei regiuni", a spus Ho.
 
Acesta a spus că, având în vedere că noua variantă se răspândeşte în prezenţa tulpinii Delta, este şi mai îngrijorător. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

IC XC
29.11.2021, 17:33:30

Cum controlezi turma și o batjocorești în același timp? Inventează un nou virus și numește-l OMICRON - anagram pentru MO.RO.NIC. Încă o panică stârnită de membrii iresponsabili ai presei noastre. Numai Dumnezeu știe, în viitor, ce efect va avea un vaccin netestat asupra bebelușilor nenăscuți, copiilor, adulților și chiar transferat în generațiile viitoare. Există o posibilitate clară ca femeile să fie sterile sau să creeze aceleași mutații pe care le-am văzut nu cu mult timp în urmă cu dezastrul talidomidei, când guvernul a impulsionat utilizarea acesteia, astfel încât zeci de mii de copii din întreaga lume s-au născut fără brațe și picioare. Virusul va fi în proporție de 97,7% la fel cu cel original și acesta este un fapt real pentru toate virusurile care au fost eradicate de vaccinuri, așa că de ce guvernul promovează frica atunci când simptomele sunt foarte ușoare? Nu, Omicron nu va fi o problemă. Vor inventa o altă variantă până când toată lumea va fi vaccinată! Fiecare virus, fiecare pandemie se comportă astfel. Mutațiile sunt naturale și, în general, slăbesc virusul de fiecare dată. Acesta poate fi mai transmisibil, dar provoacă simptome foarte ușoare. Nu este absolut nevoie de isteria în masă venită de la politicieni și unii așa-ziși experți. Mai multe persoane din SUA care au fost pozitive la COVID recent. Doar boli ușoare, nimeni nu a avut febră, nu a avut tuse. Doar oboseală și dureri ușoare ale corpului. Suna foarte mult ca gripa. Omricon este deja aici, dar nu trebuie să vă temeți! Ceea ce se întâmplă aici este atât de evident. Varianta este ușoară, dar guvernele strigă ca și cum ar fi mortal. Big Pharma lucrează la un nou vaccin. OMS spune ca această variantă ar putea avea consecințe grave, iar msm complice a început să raporteze că persoanele în vârstă de 20 și 30 de ani sunt internate în spital și în UTI. Ei plănuiesc să ducă mai departe această farsă, cu propagandă, sperieturi și schimbarea narațiunii, pentru că nu a fost niciodată vorba despre un virus decât să controleze oamenii. Vă pot garanta în câteva săptămâni, narațiunea va fi luată deplin și nu veți mai auzi niciodată despre această variantă blândă. Deja încearcă să introducă rapelul inutil în vaxxed fără nic io știință în spate, dar, din nou, nu a existat niciodată vreo știință în spatele injectării celor sănătoși și copiilor. Nu există nicio știință în spatele mandatelor și pașapoartelor Vax. Nu există nicio știință reală în spatele acestor lucruri. Este „noua” lor știință.

-9 (9 voturi)
Iobag Nerfos
29.11.2021, 18:56:27

Stai linistit, lumea a inceput sa realizeze ca totul e o facatura, pana si vaxxerii

-9 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
30.11.2021, 00:33:27

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările