Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cât rezistă coronavirusul pe exteriorul unei măşti şi pe diverse alte suprafeţe

16
4 Apr 2020 04:08:41
Autor: M. Teodorescu

Cercetătorii din Hong Kong susţin că temperatura optimă pentru favorizarea răspândirii coronavirusului este de 4 grade Celsius, astfel că la această temperatură coronavirusul rezistă cel mai mult. Pe de altă parte, temperaturile ridicate îl sensibilizează. O altă descoperire relevă că virusul poate suprafieţui pe exteriorul măştilor medicale chiar şi o săptămână.

La temperaturi 4 grade, virusul este conservat mai bine de două săptămâni, în timp ce la 70 de grade moare în cinci minute.
 
La 22 de grade, coronavirusul rămâne activ cel puţin o săptămână, la 37 de grade, nu mai mult de două zile, iar la 56 de grade, mai puţin de 30 de minute, se arată într-un studiu efectuat de cercetătorii chinezi şi publicat de TASS.
 
Oamenii de ştiinţă au examinat de asemenea viabilitatea coronavirusului pe diverse suprafeţe.
 
Ei au descoperit că virusul poate rămâne pe suprafaţa exterioară a măştilor medicale nu mai puţin de o săptămână (experimentele au fost făcute la temperatura camerei, în condiţii de 65% umiditate).
 
Pe hârtii, virusul persistă mai puţin de trei ore, pe lemn şi ţesături, nu mai mult de două zile, iar pe sticlă, mai puţin de patru zile. 
 
Oţelul inoxidabil şi materialele plastice sunt suprafeţele care reţin cel mai bine virusul, dar nu mai mult de o săptămână.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

silent warrior
4.04.2020, 04:24:16

Asadar pe exteriorul mastilor virusul rezista o saptamana , iar pe tesaturi nu mai mult de doua zile. Inteligent mai e virusul asta ... isi da seama care tesatura e pentru masti si care nu.... trebuie facut neaparat un studiu care sa ne spuna cat rezista pe camasi albe , pe cele negre , pe blugi de bumbac 100% sau pe amestecuri de fibre ....

+6 (10 voturi)
Ionel Marcu
4.04.2020, 10:31:05

Warrior, măștile performante conțin și plastic, ba chiar și o bandă metalică pe nas. Acum trebuie văzut dacă e polietilenă, polipropilenă, pvc, polistiren. Tocmai am primit ieri primele mele măști, comandate pe net. Le las în carantină patru zile dar cum din descrierea lor pe site rezultă că au și un filtru detașabil de plastic, de unică folosință, cu două rezerve, va trebui să le țin în „carantină” 7 zile și nici nu le voi putea refolosi la patru zile, cum aveam de gând, ci la șapte. Cu mașina de tuns am riscat, am despachetat-o după patru zile, are și plastic și inox, e „ruleta rusească”.

-3 (3 voturi)
Ken Laszlo
4.04.2020, 05:40:27

"Ei au descoperit că virusul poate rămâne pe suprafaţa exterioară a măştilor medicale nu mai puţin de o săptămână (experimentele au fost făcute la temperatura camerei, în condiţii de 65% umiditate)." cine insa te obliga sa pastrezi temperatura camerei? Daca o ridici, in 5 minute nu mai ai nici un virus.

0 (2 voturi)
Ken Laszlo
4.04.2020, 05:42:21

nu stiu daca cineva de pe aici poate schimba asta, dar am vazut oameni amariti care s-au apucat sa confectioneze si sa vinda masti in bumbac. Imi pare nespus de rau, dar mastile alea n-au nici un efect. Va trebuie un material special ca sa atingeti N95...orice altceva,nu e o bariera pentru virusi.

-1 (3 voturi)
Ionel Marcu
4.04.2020, 10:45:30

Da, Ken, măștile textile nu rețin sau omoară virusul din aerul inspirat dar rețin picăturile minuscule de salivă pe care le împroști când vorbești sau strănuți. Tot e ceva, mai ales pentru ceilalți de asta specialiștii le recomandă iar în unele țări autoritățile le-au declarat obligatorii, fără să te verifice la FFP. Nu-i exclus să devină obligatorii și la noi, peste o săptămână sau două.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările