Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cât timp oferă imunitate vaccinul anti-COVID creat de Moderna

19
4 Dec 2020 10:53:23
Autor: News.ro
Vaccin FOTO Shutterstock
Vaccin FOTO Shutterstock

Vaccinul Moderna împotriva covid-19 a produs anticorpi care au persistat 90 de zile de la vaccinare, o veste bună în contextul în care autorizarea sa este studiată în mai multe ţări, potrivit unui studiu asupra unui număr de 34 de participanţi efectuat la începutul testelor clinice, publicat în revista medicală New England Journal of Medicine, relatează AFP.

Durata protecţiei este fără îndoială mai lungă, însă este vorba despre primele date cu privire la o perioadă de mai multe luni, validate în mod independent de către o revistă ştiinşifică.
 
Participanţii urmează să fie urmăriţi timp de 13 luni în vederea verificării protecţiei pe termen mai lung, anunţă autorii.
 
Cercetători de la institute naţionale de sănătate au testat nivelul a două tipuri de anticorpi împotriva noului coronavirus la 90 de zile după cea de a doua doză de vaccin, care se administrează la 28 de zile după prima doză.
 
Ei au observat o scădere ”uşoară” şi aşteptată a nivelului anticorpilor la participanţii vaccinaţi, însă un nivel care a rămas mare şi superior imunităţii naturale observate la foşti bolnavi vindecaţi de covid-19.
 
În plus nu s-a observat niciun efect secundar nedorit în testul din faza 1, care a început în martie.
 
Anticorpii sunt doar o componentă a reacţiei imunitare prin intermediul limfocitelor B - care produc anticorpii - şi T - care omoară celulele infectate.
 
Cercetătorii precizează că datele cu privire la celulele memoriei imunitare nu sunt cunoscute încă, dar că studii precedente au arătat că vaccinul activa bine celulele ucigaşe.
 
Anthony Fauci, directorul Institutului de boli infecţioase, declara pentru AFP într-un interviu recent că este ”sigur” că memoria imunitară creată de către vaccin are să dureze o vreme.
 
Însă ”nu ştim dacă va fi unul, doi, trei sau cinci ani. Nu ştim”, declara el. Numai timpul va permite aflarea acestui lucru.
 

”Este o veste destul de pozitivă per ansamblu”, a declarat pentu AFP Benjamin Neuman, un profesor la Universitatea Texas A&M, referindu-se la noul studiu. El notează că inclusiv la persoanele în vârstă reacţia imunitară este ”rezonabil de puternică”.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

Sylvia Hoişie, „mama“ Polidinului, celebrul vaccin 100% românesc: „L-am testat pe noi. Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 mililitri“
 
ÎPS Teodosie, despre posibilele decese ale pelerinilor care s-ar putea infecta cu COVID-19: „Dacă este momentul să plece din viaţa aceasta, pleacă la Dumnezeu“

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Toru Okada
4.12.2020, 11:18:49

in traducere libera, trebuie sa cotizam la Moderna din 90 in 90 de zile pentru o doza noua? :)

-5 (13 voturi)
Beta Alfa
4.12.2020, 11:40:04

Daca am inteles corect ca perioada de imunizare "garantata" este de 90 de zile. Pai si o sa ne vaccinam de 4 ori in fiecare an ? Vad ca se trece foarte lejer peste acest aspect

-6 (12 voturi)
Lamuritorul
4.12.2020, 11:58:56

Cititi MAI ATENT, nu va grabiti ca asistatul pisdist la vot,: "Durata protecţiei este FARA INDOILALA MAI LUNGA, însă este vorba despre PRIMELE DATE cu privire la o perioadă de mai multe luni, validate în mod independent de către o revistă ştiinşifică.

-5 (9 voturi)
Bibi Loi
4.12.2020, 12:25:12

Eu ma asteptam ca efectul sa dureze cam 5-6 luni. Daca dureaza doar 3 luni, e vax albina. Dar ies bani ca lumea, la vreo 85 de dolari pe an de vaccinat permanent...inmultit cu cateva miliarde...

-5 (11 voturi)
Toru Okada
4.12.2020, 13:06:23

banii ca banii, dar 4 vaccinuri pe an aproape sigur declanseaza boli autoimune pe termen lung... mie de astea mi-e mai frica decat de efectele pe termen scurt. efectele pe termen scurt pot fi destul de bine studiate in studiul de faza 3. dar ce se intampla pe termen lung n-ai cum sa stii, decat pe termen lung...

-6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările