Cataracta poate apărea indiferent de vârstă. Cu cât boala e mai evoluată, cu atât operaţia e mai dificilă, iar recuperarea mai lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cataracta este o afecţiune medicală care apare predominant la vârstinici. Atunci când apare la persoane peste 60 de ani se numeşte cataractă senilă, dar boala poate apărea şi ca urmare a traumatismelor oculare.

Cataracta e o afecţiune oftalmologică caracterizată prin opacifierea cristalinului, adică a lentilei ochiului cu rol de a ltravio imaginea la nivelul retinei, explică dr. Masri Hayfa, medic specialist oftalmolog la Spitalul Sanador.

Potrivit acestuia, boala apare indiferent de vârstă. Atarcata poate fi congenital, traumatic, indusă de medicamente, dar, cel mai adesea, este o boală a bătrâneţii care apare predominant la persoanele trecute de 60 de ani, adaugă medical specialist.

Vârsta înaintată este una dintre cauze, alături de traumatismele oculare, bagajul genetic sau afecţiunile oftalmologice precum glaucomul sau iridociclita.

„Alte cauze mai pot fi bolile metabolice precum diabetul zaharat necontrolat, expunerea în exces la razele ultraviolete sau tratamentele îndelungate cu corticosteroizi“.

Care sunt semnele care anunţă cataracta

Scăderea acuităţii vizuale, fotofobia, vedere mai bună la lumină slabă şi halourile colorate în jurul punctelor luminoase sunt simptome ale degenerescenţei cristalinului. „Alte semne sunt diplopia – vederea dublă – instalarea unei miopii care ameliorează acuitatea vizuală la aproape a prezbiţilor şi denaturarea culorilor“.

Operaţia de cataractă se face în momentul în care dispare confortul vizual , când pacientul constată că vederea nu îl mai satisface. „Cu cât cataracta evoluează şi cristalinul devine mai dur cu atât intervenţia chirurgicală e mai greu de efectuat şi vindecarea post operatorie e mai lungă!“, avertizează medicul.

Concret, în ce constă intervenţia chirurgicală. Operaţia clasică presupunea o incizie de 1 centrimetri ţi închiderea plăgii cu fire. Datorită evoluţiei tehnice, operaţia se poate face mai repede, cu ajutorul ultrasunetelor, cu timp de recuperare mai scurt. „Operaţia durează, în medie. 15-20 minute, se face cu anestezie locală  - topică sau injecţie retrobulbară. Se practică o incizie mică 1.8-2  milimetri, se introduce  o sondă cu ultrasunete care fragmentează şi aspiră cristalinul opacifiat, apoi se implantează cristalinul artificial foldabil. Plaga fiind foarte mică nu e nevoie de suturarea plăgii“.

 Intervenţia nu necesită internare, iar recuperarea vederii se face într un timp foarte scurt, conchide medicul oftalmolog.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite