Cauze ascunse ale transpiraţiei nocturne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te trezeşti lac de transpiraţie în toiul nopţii? De vină este, de cele mai multe ori, temperatura prea mare din dormitor sau pijamaua prea groasă. Dar, dacă aceste episoade se repetă, ar trebui să mergi la medic, căci pot ascunde boli, uneori grave.

Foarte multe persoane se plâng că transpiră abundent în cursul nopţii. De cele mai multe ori, transpiraţia nocturnă nu ar trebui să te îngrijoreze, pentru că nu sunt decât urmarea căldurii prea mari din cameră sau pilotei prea groase. Temperatura optimă din casă este de aproximativ 18 grade Celsius.

Unele persoane sunt însă mai friguroase şi se simt bine la temperaturi de 24-25 de grade Celsius. Bebeluşii şi copiii în mod deosebit transpiră noaptea, dar, şi în cazul lor, de cele mai multe ori, cauza este supraîncălzirea dormitorului sau îmbrăcămintea prea groasă. Temperatura optimă din camera lor ar trebui să fie de 20-24 de grade Celsius. Mulţi părinţi apreciază însă greşit gradul de confort al bebeluşului sau al copilului.

Atenţie şi la medicamente!

Şi pastilele pe care le iei ar putea fi cauza ascunsă a transpiraţiilor din timpul nopţii. Antidepresivele, medicamentele vasodilatatoare (hidralazina), tratamentele hipoglicemiante (care scad glicemia) de tipul antidiabeticelor orale şi insulinei şi cortizonul au acest efect neplăcut. Nitroglicerina şi Viagra pot da, de asemenea, transpiraţii nocturne.

Bine de ştiut: Femeile aflate la menopauză transpiră noaptea din cauza bufeurilor.

Pot fi cauzate de tuberculoză

Dacă transpiraţiile nocturne se repetă frecvent, fără ca temperatura din cameră să fie ridicată, ele ar putea ascunde tuberculoza pulmonară. Acesta este un simptom nespecific al bolii, pentru că uneori poate să nu apară, deşi infecţia cu bacilul Koch există.

De cele mai multe ori, TBC-ul este însoţit şi de alte semne: subfebrilitate (între 37 şi 38 de grade Celsius) care se întinde pe o perioadă lungă de timp, scădere în greutate, oboseală, diminuarea forţei fizice, tuse persistentă şi dureri în piept. Dacă prezinţi cel puţin o parte dintre aceste simptome, adresează-te cât mai repede unui medic pneumolog pentru a face o radiografie pulmonară.

Hipertiroidia creşte secreţia de sudoare

Hormonii tiroidieni stimulează metabolismul şi producţia de căldură. Când aceştia depăşesc nivelul normal, aşa cum se întâmplă în hipertiroidie, pierderile de căldură şi transpiraţia sunt mai mari decât ar trebui. Bolnavul cu hipertiroidie are şi transpiraţii diurne, nu numai nocturne, doar că le simte mai ales noaptea, când nu-i distrage atenţia nicio altă activitate.

Pielea acestuia este caldă şi umedă, simptom asociat cu scădere în greutate, deşi apetitul este crescut, cu bătăi rapide sau neregulate ale inimii, cu slăbiciune musculară, astenie, sensibilitate crescută la căldură, modificări ale ciclului menstrual, în cazul femeilor, şi stări de agitaţie.

image

Uneori sunt simptom al leucemiei

În cazuri rare, transpiraţia abundentă de peste noapte poate semnala boli grave, precum leucemia sau limfomul. Leucemia este însoţită şi de alte simptome, cum sunt astenia şi oboseala persistentă, apariţia unor vânătăi pe corp şi unor sângerări ale gingiei, infecţii frecvente, noduli limfatici măriţi la nivelul gâtului, axilelor şi/sau inghinal, lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate.

Limfomul provoacă, de asemenea, mărirea ganglionilor în aceleaşi zone, scădere în greutate, oboseală, dar şi simptome mai specifice, cum sunt pruritul persistent pe întregul corp, pigmentaţia brună a pielii şi febra.

Consumul de alcool înainte de culcare ne poate face să transpirăm abundent după ce adormim.

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George
medic de familie,competenţă în fiziokinetoterapie

image

Dacă transpiraţiile sunt constante sau/şi sunt însoţite de o altă simptomatologie, cum ar fi febra sau convulsiile, este bine să mergeţi la medic pentru investigaţii. Dacă nu există şi alte simptome, iar transpiraţiile nocturne sunt inconstante, este posibil să nu prezinte un pericol real. Dacă ele sunt deranjante, se poate recurge la remedii de tipul salviei, sub formă de pastile sau de ceaiuri.

În cazul în care transpiraţiile apar doar în zona axilei, sunt eficiente injecţiile cu botox. Dacă sunt apanajul unei boli de bază, se tratează respectiva afecţiune pentru a scăpa de transpiraţia abundentă, iar dacă ele sunt cauzate de medicaţia luată pentru o anume afecţiune, aceasta se poate schimba cu acordul medicului curant.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite