Cauze surprinzătoare ale crizelor de astm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polenul, fumul de ţigară şi praful sunt doar câteva dintre substanţele care irită plămânii şi declanşează crize astmatice. Mai puţin cunsocut este faptul că inclusiv lumânările şi imprimantele pot să aibă acest efect.

Substanţele care declanşează cel mai adesea crize de astm sunt polenurile plantelor şi arborilor. Însă la acestea se adaugă unele lucruri despre care foarte puţine persoane ştiu că sunt iritante pentru căile respiratorii şi, în consecinţă, nu se feresc de ele. Iată care sunt acestea:

Artificiile. Când sunt aprinse, ele degajă mai multe substanţe cu efect iritant pentru plămâni. Cea mai nocivă dintre ele este dioxidul de sulf.

Mucegaiurile. Sunt o cauză foarte frecventă a crizelor de astm în sezonul rece. Tapetul, mocheta, parchetul, dar şi pereţii care fac igrasie sunt un mediu propice dezvoltării mucegaiurilor. Pentru a le preveni, trebuie să reduci umiditatea spaţiilor interioare.

Aragazul. Din arderea gazului rezultă oxid de azot, care a fost asociat cu un risc mai mare de astm. Un studiu în cadrul căruia au fost monitorizaţi 150 de copii astmatici a semnalat că aceia care au fost expuşi oxidului de azot au avut mai frecvent probleme respiratorii. Asocierea nu a putut fi demonstrată şi în cazul adulţilor.

Imprimantele. Particulele ultrafine de cerneală provenite de la imprimantele laser şi otocopiatoarele irită bronhiile la fel de mult ca fumul de ţigară, potrivit unor studii. Dacă foloseşti des imprimanta sau xeroxul ori dacă ai biroul în preajma lor, eşti mai predispus la astm.

Lumânările. Cercetătorii Universităţii de Stat Carolina de Sud din SUA susţin că lumânările obţinute din parafină degajă toluen şi benzen, două substanţe care se numără printre cele care declanşează astmul. Lumânările din ceară de albine nu au acest efect nociv asupra plămânilor, ne asigură specialiştii.

Făina. Inhalată în cantitate mare, făina irită plămânii. Mulţi brutari dezvoltă astm din această cauză, boală căreia medicii îi spun şi „astm al brutarilor". Persoanele care inhalează făină nu trebuie să aibă o predispoziţie pentru astm ca să facă boala.

Citeşte şi:
Suplimentele cu zinc, recomandate în caz de pneumonie

Ce trebuie evitat în cazul degerăturilor

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite