Medicină

articolul anterior articolul urmator

CDC: Varianta Delta este la fel de transmisibilă ca varicela. Se răspândeşte la fel de uşor indiferent dacă persoanele sunt vaccinate sau nu

44
30 Jul 2021 17:36:37
Autor: George-Andrei Cristescu
O veste bună este însă că persoanele vaccinate sunt mai în siguranţă. FOTO Shutterstock
O veste bună este însă că persoanele vaccinate sunt mai în siguranţă. FOTO Shutterstock

Varianta Delta este la fel de transmisibilă ca varicela, fiecare persoană infectată transmiţând mai departe virusul în medie la 8-9 persoane. Totodată această variantă a coronavirusului pare să se răspândească la fel de uşor atât de persoanele vaccinate complet, cât şi de cele nevaccinate, potrivit unui document, încă nepublicat, al Centrului pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor din Statele Unite (CDC), relatează CNN.

Directorul CDC, Rochelle Walensky, a confirmat autenticitatea documentului, potrivit The Washington Post. 

„Cred că oamenii trebuie să înţeleagă că nu strigăm 'lupul!' aici. Este ceva serios”, a declarat Walensky pentru CNN, adăugând că „este unul dintre cele mai transmisibile virusuri pe care le cunoaştem. Rujeola, varicela, asta (varianta Delta) - toate fac parte din această categorie”, potrivit HotNews.ro.

CDC urmează să publice în cursul zilei de vineri datele pe baza cărora Walensky a luat decizia controversată de a recomanda ca inclusiv persoanele vaccinate în regim complet împotriva COVID-19 să poarte măşti în spaţiile interioare în locurile în care există o transmitere susţinută sau ridicată a coronavirusului.

„Măsurile de care avem nevoie pentru a ţine asta (varianta Delta - n.r.) sub control sunt extreme”, a subliniat Rochelle Walensky. 

Prezentarea CDC afirmă că varianta Delta este la fel de transmisibilă ca varicela, fiecare persoană infectată transmiţând mai departe virusul în medie la 8-9 persoane. 

„Când te gândeşti la boli care au un R0 (rata de reproducere a virusului) de 8 sau 9 - nu sunt multe”, a declarat Walensky pentru CNN

De asemenea, persoanele vaccinate care contactează COVID-19 au o cantitate la fel de mare a coronavirusului în organismele lor precum cele nevaccinate. Asta înseamnă că probabilitatea de transmitere mai departe a SARS-CoV-2 este egală în rândul ambelor categorii. 

„Ideea principală este că, spre deosebire de celelalte variante, [în cazul variantei Delta] persoanele vaccinate, chiar dacă nu au prezentat simptome, s-au infectat şi au avut încărcături virale la niveluri similare cu persoanele nevaccinate care s-au infectat”, a afirmat pentru CNN dr. Walter Orenstein, directorul Centrului de Vaccinare Emory, după revizuirea documentului CDC. 

O veste bună este însă că persoanele vaccinate sunt mai în siguranţă. 

„Vaccinurile previn peste 90% din cazurile severe ale bolii dar ar putea fi mai puţin eficace în împiedicarea infectării şi transmiterii. Prin urmare au loc mai multe infecţii în rândul persoanelor vaccinate şi o transmitere comunitară mai mare în pofida vaccinării”, afirmă documentul CDC. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

44 Comentarii

Neamtul551
30.07.2021, 17:52:19

inca putin si va fi declarat mama tuturor virusilor,dai seama cate interese sunt la mijloc,efectiv baietii astia vrea sa produca cu aceasta gripa mama tututor profiturilor pentru corporatiile big pharma,sunt curios cine sunt in spatele acestor corporatii,oamenii au devenit niste vite jalnice,o masa de vite manipulate,pararea mea este ca singurul lucru care conteaza cu adevarat in acesta lume mizerabila in care traim sunt banii,sa ai cat mai multi bani,astfel nu ve depinde de stat sau de un rahat de patron sau corporatie ,nu vei fi exploatat si cat de cat te vei situa deasupra acestor mizerii si manipulari,vei fi relativ liber

-29 (49 voturi)
gigione delaDJ
30.07.2021, 18:19:05

hait, ne am dătut draccului! Hahaha!

-25 (27 voturi)
trek leopard
30.07.2021, 17:55:23

In concluzie : VACCINUL ESTE ZERO BARAT !!! :)))

-19 (41 voturi)
Alexis
30.07.2021, 18:17:35

In bunul stil deja consacrat, asteptam ca Cdc-ul sa fie acuzat de conspirationism si raspandire de fake news...

-16 (26 voturi)
gigione delaDJ
30.07.2021, 18:20:48

țineți masca pe moacă, vaccinaților!

-23 (35 voturi)

Vezi toate comentariile (44)

Modifică Setările