Ce este şi cum ne poate ajuta imunoterapia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imunoterapiei i s-a acordat multă importanţă în 
cercetarea medicală, în special pentru tratamentul cancerului, al diabetului,
reumatismului.
Imunoterapiei i s-a acordat multă importanţă în cercetarea medicală, în special pentru tratamentul cancerului, al diabetului, reumatismului.

În ultimii ani, imunoterapia a oferit din ce în ce mai multe soluţii în tratamentul unor boli, inclusiv cancerul.

Imunoterapia este utilizată atunci când sistemul imunitar uman eşuează. Acest lucru poate însemna că nu mai este capabil să detecteze şi să elimine anumiţi agenţi patogeni sau substanţe dăunătoare, să distrugă celulele defecte din organism sau să deosebească celule care atacă organismul de ţesutul sănătos.

Termenul de imunoterapie cuprinde diferite tipuri de tratament, care au acelaşi scop: acela de a influenţa un sistem imunitar care nu mai funcţionează la parametri normali. În funcţie de boală, aceste terapii urmăresc fie să consolideze, fie să inhibe sistemul imunitar.

Cum funcţionează şi care sunt efectele

În ultimele decenii, imunoterapiei i s-a acordat din ce în ce mai multă importanţă în cercetarea medicală, în special pentru pentru transplantul de organe şi pentru tratamentul cancerului, al bolilor autoimune – diabetul zaharat de tip 1, scleroza multiplă, spondilita anchilozantă, boala Crohn, reumatismul.

Termenii de „imunoterapie prin stimulare” apar pretutindeni în literatura de specialitate, făcând referire la un spectru larg de proceduri diferite. Acestea includ injecţii cu microorganisme vii sau moarte, cu rolul de a întări sistemul imunitar sănătos şi de a stimula formarea de anticorpi.

Speranţe de tratament în cancer

Imunostimulatorii le sunt administraţi şi pacienţilor cu cancer, pentru a impulsiona activitatea sistemului lor imunitar, slăbit de boală. Mulţi oncologi au speranţe mari legate de imunoterapie. În cazurile de cancer intestinal, de exemplu, s-a dovedit a fi eficace imunoterapia specifică activă (ASI), în cadrul căreia pacientului îi sunt injectate antigene tumorale. Imunostimulatoarele interferon şi interleukin, care suprimă creşterea celulară şi măresc răspunsul imunitar, s-au dovedit, de asemenea, benefice în cazul anumitor tipuri de tumori.

Află pe clicksanatate.ro ce alte afecţiuni se pot trata prin imunoterapie!

Cum să faci o îngheţată sănătoasă pentru copilul tău

Motive mai puţin ştiute care afectează erecţia

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite