Ce este apneea de somn şi cum se poate trata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sforăitul care se aude din alte camere, poate fi un simptom al sindromului de apnee. Ce este apneea? Tulburarea poate provoca boli cardiovasculare, somnolenţă şi accidente.

Pe lângă sforăit, persoanele cu sindromul de apnee în somn se trezesc noaptea cu senzaţia de sufocare şi au întreruperi ale somnului care pot dura între 10 secunde şi 2 minute şi jumătate. Apneea în somn poate fi obstructivă sau centrală. În cazul celei obstructive, la nivelul căii respiratorii apare îngustare sau o colabare (închidere) completă. Altfel spus, creierul trimite un impuls respirator, toracele şi abdomenul încearcă să se destindă, să tragă aer, doar că nu poate să treacă de obstacolul creat de calea respiratorie, de regiunea faringeluit.

De fiecare dată când calea respiratorie se închide, respiraţia se opreşte, scade saturaţia, creierul se trezeşte şi trimite un semnal către muşchii faringelui, care se dilată. După ce începe din nou respiraţia, apare iar relaxarea şi, implicit, riscul de apnee. Apneea centrală este mai rar întâlnită şi apare la cei care au boli asociate mai grave, cum este insuficienţa cardiacă severă sau tulburări neurologice severe. În acest caz, creierul „uită“ să trimită impulsul respirator.  

Ce este apneea si de ce apare vedeti pe clicksanatate.ro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite