Medicină

articolul anterior articolul urmator

Ce ascunde pofta de dulce? Iată patru posibile dereglări ale organismul

0
27 Sep 2011 14:54:58
Autor: adevarul
Dependenţa de dulciuri poate fi un simptom pentru diverse probleme de sănătate nediagnosticate
Dependenţa de dulciuri poate fi un simptom pentru diverse probleme de sănătate nediagnosticate

În ciuda tuturor campaniilor care militează pentru reducerea consumului de produse ce conţin zahăr, acesta continuă să furnizeze o treime din caloriile necesare zilnic. Pe lângă dependenţa pe care o generează, pofta de dulce poate semnala şi anumite afecţiuni ale organismului.

Doctorul american Jacob Teitelbaum tratează consumul excesiv de produse zaharoase în cartea sa "Combate acum dependenţa de zahăr!".

El descrie adicţia ca un simptom pentru diverse probleme de sănătate nediagnosticate, precum blocajul glandelor renale sau prezenţa prea multor bacterii dăunătoare în corp.

Medicul Teitelbaum vorbeşte despre patru tipuri de dependenţe de zahăr, declanşate de diferiţi factori, de la schimbări hormonale la infecţii în corp.

Situaţie porneşte deseori de la un surmenaj fizic

Lucrezi peste 40 de ore pe săptămână şi te simţi obosit aproape tot timpul. Cafeaua de dimineaţă este nelipsită, iar fără dulciuri nu faci faţă zilei în curs. Totodată, simţi nevoia să consumi băuturi carbogazoase. Suferi de diverse tipuri de dureri la nivelul corpului, migrenele făcând parte din "agenda zilnică" a organismului tău.

Probleme tiroidiene

Printre cauzele oferite de doctorul Jacob Teitelbaum se numără lipsa de odihnă şi un regim alimentar necorespunzător, deseori compus din mâncăruri tip fast-food şi snacks-uri. Acestea oferă energie corpului doar pe moment. Într-o astfel de situaţie, glanda tiroidă este deseori responsabilă de dependenţa de zahăr. Suprasolicitată, tiroida necesită un aport zaharos pentru a funcţiona. Cofeina agravează adicţia, iar organismul întră într-un cerc vicios.

Pentru ameliorarea stării generale de sănătate, Teitelbaum propune să înjumătăţiţi aportului de cofeină pe săptămână, până ajungeţi la o singură ceaşcă pe zi de cafea. Ulterior, înlocuiţi-o cu ceai.

Beţi mai multă apă pentru a vă curăţa organismul.

Renunţaţi la alimentele procesate şi la cele din făină albă şi introduceţi cerealele integrale în dieta zilnică. Acestea menţin un nivel constant al zahărului în sânge. Totodată - foarte important - dormiţi mai mult! Un somn bun vă va reduce pofta de mâncare şi nevoia de dulce.

Candidoza

Aţi avut o infecţie de la o ciupercă, chiar dacă a fost vorba de o alterare a epidermei, şi aţi scăpat de ea cu dificultate. Totodată, aveţi simptomele colonului iritabil, precum balonare, gaze, diaree sau constipaţie. La un moment dat, a trebuit să luaţi antibiotice.

În această situaţia, s-ar putea să vă fi ales cu o candidoză, micoză produsă de ciuperca denumită candida albicans, care există în mod normal în organism, dar care s-a dezvoltat în exces, în urma tratamentului cu antibiotice.

Potrivit studiilor doctorului american citat de publicaţia "The Daily Mail", o mare parte din persoanele care poftesc după dulciuri suferă de candidoză. Organismul intră într-un nou cerc vicios. Răspândirea candidei generează poftă de dulce, iar zahărul favorizează extinderea ciupercii. Totodată, stresul care creşte secreţia unui hormon denumit cortizol reduce imunitatea organismului, permiţând extinderea candidei.

Soluţia constă în eliminarea cofeinei şi a tuturor produselor care conţin zahăr din organism şi trecerea la o dietă bogată în cereale integrale. Regimul trebuie ţinut cinci luni, în care este bine să mâncaţi şi alimente probiotice. Abia după această perioadă, nivelul bacteriilor din corp va reveni la normal şi se va reinstala echilibrul în organism.


Exces de adrenalină

Sunteţi irascibil când vă este foame. Aveţi o stare de stres constantă şi ameţiţi des când vă ridicaţi în picioare. Ocazional, aveţi gâtul iritat şi ganglionii umflaţi, vă este sete aproape tot timpul şi urinaţi des.

Este posibil să suferiţi de un exces de adrenalină. Rolul glandelor adrenale este să producă hormoni - adrenalină şi cortizol, când organismul este sub presiune. Stilul de viaţă contemporan, care predispune o stare de stres constantă, face ca aceste glande să funcţioneze mai greu, generând o nevoie mai mare de zahăr în organism. Aportul zaharos ajută, însă, doar pe moment.

Soluţia este că mâncaţi puţin şi des în timpul zilei, iar alimentaţia să fie formată din mâncăruri cu conţinut mare de proteine. Astfel, stresul la care este supus corpul va scădea şi, implicit, şi vi se va reduce şi pofta de dulce.0 Comentarii

Modifică Setările