Medicină

articolul anterior articolul urmator

Ce boli grave poate ascunde o respiraţie urât mirositoare

0
28 Apr 2014 11:35:56
Autor: Ana Stan
Respiraţia urât mirositoare poate ascunde boli grave FOTO vancouverdentistinfo.com
Respiraţia urât mirositoare poate ascunde boli grave FOTO vancouverdentistinfo.com

Timp de ani de zile, medicii au observat că anumite mirosuri din respiraţia unui om pot fi asociate cu o anumită boală. În zilele noastre, specialiştii chiar iau în considerare ideea că diagnosticul unei boli poate fi pus şi prin analiza unei asemenea „amprente a respiraţiei“.

 
Poate că pare ceva desprins din filmele ştiinţifico-fantastice, dar nu suntem departe de momentul în care un simplu test de respiraţie poate spune totul despre sănătatea noastră. Ideea de a folosi aceste teste de respiraţie ca unealtă de diagnosticare datează din vechime, de pe vreme lui Hipocrate, care a scris chiar o lucrare despre mirosul bolilor, notează „Yahoo! Health“.
 
Instrumente numite „spectometre de masă“ pot detecta compuşi chimici microscopici din respiraţia noastră. Oamenii de ştiinţă încep să descifreze ce înseamnă aceste combinaţii de particule şi devin din ce în ce mai buni în identificarea proceselor din organism cu ajutorul respiraţiei. „Pentru orice ai deja un test de sânge, poate exista un simplu test de respiraţie, atâta vreme cât există un compus volatil“, explică Raed A. Dweik, directorul programului de pneumologie vasculară din cadrul Institutului de Cercetare Lerner, SUA. Iată doar câteva din multele boli care pot fi „dezvăluite“ de respiraţie.
 
1. Cancer de plămâni
 
Oamenii de ştiinţă ştiu deja că unele animale sunt capabile să miroasă anumite boli. Pornind de la această idee, cercetătorii au încercat să inventeze un „nas electronic“. Acesta ar funcţiona prin identificarea diverselor profiluri ale compuşilor organici din mostrele de respiraţie, se anunţa în „Wall Street Journal“ în 2013. Deşi cercetătorii încă nu reuşesc să identifice cu certitudine care compuşi anunţă o anumită boală, studiul sugerează că există o posibilitate ca acest „nas electronic“ să diferenţieze cancerul de plămâni de alte tipuri de boli ale plămânilor, sau chiar să-l identifice. 
 
Dintr-un grup de 128 de nefumători şi 114 fumători, tehnologia a dat rateuri la doar 10 oameni. „Am demonstrat că e posibil să te foloseşti de testele de respiraţie pentru a identifica, destul de precis, cancerul de plămâni. Rezultatele studiului nostru ne duc cu un pas mai departe în înţelegerea acestei noi tehnologii“, mărturisea autorul studiului, Maris Bukovskis.
 
2. Boli de inimă
 
O echipă de cercetători a reuşit să detecteze o inimă slăbită prin analiza respiraţiei pacienţilor. Testul a fost dezvoltat, iniţial, pentru identificarea problemelor la rinichi, pacienţii cu boli de inimă fiind folosiţi drept grup de control. Nu a durat mult şi cercetătorii şi-au dat seama că cei cu tulburări cardiace au o „amprentă a respiraţiei“ specifică. Studiul din 2012 ar putea revoluţiona modul în care medicii pot detecta bolile de inimă, oferind o alternativă neinvazivă la diagnosticarea standard.
 
3. Obezitate
 
Un alt studiu, condus de cercetătorii de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles, SUA, a descoperit că respiraţia poate indica cât de susceptibilă este o persoană la obezitate. Cercetătorii au analizat respiraţia a 792 de participanţi şi au descoperit că cei care aveau concentraţii mari de anumite gaze ca metan şi hidrogen, aveau un indice al mesei corporale mai mare  şi grăsime corporală mai multă decât cei care aveau o combinaţie normală de gaze.
 
4. Diabet
 
O respiraţie cu miros de fructe (mere putrede), sau una similară cu oja de unghii, poate indica o problemă serioasă în cazul pacienţilor diabetici: cetoacidoza. Aceasta este o problemă de viaţă şi de moarte care apare când organismul nu foarte folosi glucoza drept „combustibil“ deoarece nu există suficientă insulină. În loc de glucoză, organismul va folosi grăsimile. Atunci când se dizolvă aceste grăsimi rezultă nişte „deşeuri“ numite „cetone“ care se acumulează în organism. 
 
5. Insuficienţă renală
 
Respiraţia asemănătoare cu amoniacul poate anunţa o insuficienţă renală. Acest miros mai este descris ca fiind asemănător cu mirosul urinei sau cu cel de peşte. Rinichii ne scapă de deşeurile din sânge. Atunci când nu mai funcţionează, de fapt nu mai sunt în stare să elimine toxinele din sânge care se vor acumula în organism. Unul din modurile prin care corpul va încerca să elimine aceste toxine va fi prin sistemul respirator, aşadar rezultatul va fi o respiraţie urât mirositoare. 
 

Citeşte şi:

Cum poţi scăpa de respiraţia urât mirositoare

Halitoza, halena sau respiraţia urât mirositoare - are foarte multe nume, unele de-a dreptul jignitoare, însă doar un singur efect: mirosul urât al gurii. Pentru unii, halitoza ascunde probleme de sănătate, iar pentru alţii se prezintă în situaţii limitate: dimineaţa înainte de spălatul pe dinţi sau după ce au mâncat anumite alimente cu un miros aparte. Ce e de făcut cu halitoza când nu pare a avea nicio explicaţie?
 

VIDEO Apa de gură, doar la recomandarea medicului dentist!

Este mai bună periuţa electrică decât cea clasică? Dinţii strâmbi nu se mai pot îndrepta după o anumită vârstă? La toate curiozităţile despre îngrijirea corectă a danturii au răspuns specialiştii Alexandru Brezoescu şi Marina Necşulescu, la Adevărul Live.
 
 
Unele dintre cele mai comune cauze ale unei respiraţii urât mirositoare sunt foarte evidente, cum ar fi usturoiul mâncat cu câteva minute înainte sau faptul că abia te-ai trezit şi este nevoie urgentă de un spălat pe dinţi. Însă există şi alte motive, poate surprinzătoare, de care trebuie să ai grijă şi să iei măsuri imediate.
 
 
Te simţi incomfortabil din cauza respiraţiei urât mirositoare şi nu mai ştii cu ce pastă de dinţi să te speli? Ai rezolvat problemele stomatologice, dar halena te urmăreşte peste tot? Îţi recomandăm câteva remedii naturale care combat respiraţia „grea“, la scurt timp după consum.
 
 
Halitoza, cum îi spun medicii, îi face pe unii dintre noi să evite chiar socializarea. Mestecatul gumei mentolate nu este întoteauna recomandat, ba în unele cazuri nici nu este eficient. Aşa că pentru o respiraţie proaspătă, mai bine apelezi la câteva soluţii naturale.
 
 
Respiraţia urât mirositoare este una dintre problemele cu care se confruntă foarte multe persoane, chiar dacă-şi dau seama sau nu, dar există anumiţi paşi pe care îi urma pentru putem face pentru a evita situaţiile neplăcute.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările