Medicină

articolul anterior articolul urmator

Ce este cancerul mamar inflamator. Semnele acestei afecţiuni

0
26 Apr 2019 06:19:10
Autor: Daniela Serb
Cancerul mamar este în topul bolilor oncologice care afectează femeile
Cancerul mamar este în topul bolilor oncologice care afectează femeile

Majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer mamar au o formă comună  bolii, aflată încă într-un stadiu incipent. Unele femei dezvoltă însă şi forme de cancer mamar mai rare.

Cancerul mamar inflamator este un tip de cancer mamar avansat local care apare la un procent foarte mic de femei cu cancer de sân. Pe lângă răspândirea în ţesutul conjunctiv fibros din interiorul sânului, cancerul ajunge la vasele limfatice localizate în pielea sânului, provocând modificări cutanate importante.

De obicei, un nodul la sân este semnul clasic de cancer mamar, dar, în cazul cancerului mamar inflamator, nodului sau masa poate să nu fie vizibilă, potrivit specialiştilor de la Mayo Clinic.

Printre semnele şi simptomele obişnuite ale cancerului mamar inflamator se numără sânul de culoare roşie, purpuriu, roz sau cu echimoze; edemul care face sânul mai mare ca aspect şi senzaţie la palpare altfel decât de obicei; senzaţie de încălzire a sânului; mâncărime; textură cutată sau cu depresiuni, asemănătoare cu coaja de portocală; inflamarea ganglionilor limfatici în axilă, supra sau subclaviculă.

În ciuda numelui, nu e provocat de o inflamaţie

În ciuda numelui, cancerul mamar inflamator nu este provocat de o inflamaţie sau de o infecţie. Apare din cauza umplerii canalelor de drenaj limfatic din pielea sânului cu celule canceroase.

De obicei, cancerul mamar inflamator metastazează rapid, iar modificările cutanate pot deveni vizibile în câteva zile sau săptămâni.

Deşi nu poate fi vorba de o infecţie, cancerul mamar inflamator poate fi confundat cu o mastită acută – o infecţie a sânului. Infecţiile mamare apar, de obicei, la femeile care alăptează constant, sunt însoţite de febră şi se tratează cu uşurinţă folosind antibiotice. Cancerul mamar nu produce febră şi nu răspunde la antibiotice.

În unele, cazuri, roşeaţa, căldura şi edemul sânului sunt provocate nu de o infecţie sau de cancer, ci de o operaţie efectuată anterior sau de radioterapie la exteriorul sânului sau în zona axilară.

Aceste proceduri pot cauza un blocaj parţial al canalelor limfatice. Pe măsură ce în canale se acumulează lichid şi produse reziduale, ţesutul mamar se poate umfla şi se poate colora în roz.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările