Ce complicaţii poate da cistita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hemoragia, pielonefrita şi calculii urinari apar frecvent în absenţa unui tratament corespunzător. Circa 40 la sută din populaţie se îmbolnăveşte frecvent de cistită. Femeile sunt cele mai expuse la infecţii urinare, din cauza structurii anatomice specifice.

Cistita este o boală infecţioasă care se instalează la nivelul vezicii urinare. În general, este mai frecventă la femei, deoarece, spre deosebire de bărbaţi, au uretra mai scurtă.

Aceasta reprezintă canalul prin care urina este eliminată din vezica urinară. Prin urmare, o serie de bacterii (îndeosebi E. coli, care trăieşte în intestin) pot pătrunde cu uşurinţă în această zonă sensibilă.

„În vezica urinară pot ajunge unele bacterii din cauza igienei deficitare, a duşurilor vaginale după contact sexual (jetul de apă împinge bacteriile din uretră în vezica urinară), aportului redus de lichide, anomaliilor căilor urinare şi a constipaţiei. În general, aceste bacterii sunt eliminate în timpul urinării. Însă, dacă vezica nu se goleşte complet, se declanşează infecţia", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Poate da hemoragie

Cistita se manifestă prin nevoia de a urina frecvent, prin durere la nivelul abdomenului inferior şi prin usturime la urinat. Potrivit medicilor, cistitele nu ridică probleme mari de sănătate dacă sunt tratate corect. Netratate însă, predispun la complicaţii. Una dintre complicaţiile cistitei netratate sau tratate superficial este hemoragia sau urinarea cu sânge. Aceasta apare atunci când bacteriile care ajung în uretră stagnează o perioadă foarte lungă.

Implicit, pereţii uretrei devin fragili şi încep să sângereze. Persoanele care ajung în această situaţie ar trebui să solicite urgent ajutorul medicului. În paralel însă, ar trebui evitate alimentele şi băuturile care irită pereţii uretrei. Printre acestea se numără ardeiul iute, piperul, roşiile, citricele, cafeaua, ciocolata şi băuturile carbogazoase. De asemenea, în afara medicamentelor, fitoterapeuţii recomandă ceaiul de merişor, recunoscut drept dezinfectant al tractului urinar.

Risc de calculi urinari

Cistita netratată timp îndelungat favorizează formarea calculilor. Aceasta deoarece infecţia de la nivelul vezicii urinare poate ascensiona pe uretere către rinichi. În timp, pe fondul unei alimentaţii bogate în oxalaţi de calciu (se găsesc în legumele verzi şi în ciocolată) şi al hidratării insuficiente, se formează calculii renali.

În general, dimensiunea unui calcul renal variază de la cea a unui fir de nisip până la cea a unui bob de mazăre. Potrivit medicilor, o parte dintre calculii renali ajung înapoi în uretră de unde, mai apoi, sunt eliminaţi. Însă procesul de eliminare este unul deosebit de dureros, deoarece calculii au margini atât netede, cât şi colţuroase. Prin urmare, aceştia zgârie pereţii căilor urinare şi provoacă dureri.

Pot fi afectaţi rinichii

Persoanele care tratează neglijent cistita prezintă riscul de a suferi de aşa-numita infecţie urinară înaltă. Aceasta mai este cunoscută şi ca pielocistită sau pielonefrită şi se produce în momentul în care infecţia urinară are un traseu ascensional, pe uretere.

„Riscul de a face pielocistită este foarte mare, în cele mai multe cazuri infecţia urinară fiind asimptomatică. Iar nefrita cronică este cu atât mai gravă cu cât poate compromite în timp rinichii", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Tratamentul corect face diferenţa

Administrarea corectă a tratamentului în caz de cistită este esenţială în prevenirea complicaţiilor. Prin urmare, încă de la primele semne de boală se recomandă vizita la medicul urolog. În general, acesta recomandă realizarea unei uroculturi  şi a unui sumar de urină.

Cele două analize pot identifica care este germenul ce stă la baza infecţiei şi la ce antibiotice este sensibil. Mai apoi se administrează un tratament cu antibiotice. Ulterior se recomandă o nouă urocultură, pentru a verifica dacă germenul a fost anihilat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite