Ce complicaţii dă fibromul uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sângerările menstruale abundente, constipaţia sau usturimea la urinat se află printre simptomele care pot semnala prezenţa unui fibrom uterin. Prin urmare, nu amâna consultul medical de specialitate.

Fibromul uterin este o tumoare benignă care se dezvoltă la nivelul uterului.

Fibroamele pot apărea în interiorul uterului, la exteriorul lui (este ataşat printr-un picioruş numit pedicul) sau în grosimea peretelui acestuia. Aceste tumori pot avea dimensiuni variate şi, de obicei, cresc lent.

Apare din cauza dereglărilor hormonale

Fibromul uterin apare mai ales la femeile cu vârsta cuprinsă  între 40 şi 50 de ani. Cu toate acestea, aproape 25 la sută din femeile cu vârsta în jur de 35 de ani au această afecţiune.

De obicei, la femeile ajunse la menopauză, cantitatea de hormoni scade şi, astfel, fibroamele dispar.

Investigaţiile au arătat că dereglările nivelului de hormoni feminini din sânge ar fi principalii responsabili de apariţia fibromului.

Aceste tumori mai pot creşte în volum şi din cauza disfuncţiilor glandelor hipofiză şi tiroidă.

Determină menstruaţii abundente

Femeile care au fibrom uterin au rar simptome. Când acestea apar, se manifestă sub formă de mens-truaţii abundente, care uneori se prelungesc cu pierderi de cheaguri sau chiar sângerări între menstruaţii (metroragie).

De asemenea, mai pot apărea secreţii vaginale albicioase (leucoree) în cantităţi mari, precum şi usturimi la urinare. Femeile depistate cu fibrom se mai plâng de existenţa dure­rilor în timpul actului sexual.

Poate produce modificări în organism

Fibroamele pot provoca creşterea în volum a uterului şi, implicit, distorsionarea lui. Sunt şi situaţii în care fibromul nu mai este alimentat cu sânge şi oxigen.

Drept urmare, este posibil să simţi dureri abdominale puternice. În plus, prezenţa lui a mai fost asociată şi cu nodulii la sân ori sindromul de ovar polichistic. În consecinţă, se recomandă ca fibromul să fie ţinut sub observaţie.

Miomectomia, varianta de tratament agreată

Dacă fibromul are dimensiuni mici, tratamentul cu medicamente pe bază de hormoni este suficient. În plus, pentru a evita dezvoltarea, se recomandă întreruperea administrării de contraceptive orale, pentru că acestea aduc în corp mai mulţi estrogeni.

La femeile tinere, care îşi doresc un copil, extirparea chirurgicală prin miomectomie este singura modalitate de tratament pentru un fibrom care produce complicaţii. Mai mult, sarcina trebuie să apară imediat după operaţie, pentru că fibromul poate recidiva.

Histerectomia, soluţia extremă

Şi histerectomia (îndepărtarea uterului,  trompelor şi a ovarelor) este o altă variantă de îndepărtare a fibromului. Intervenţia este recomandată numai femeilor aflate la menopauză sau celor care nu-şi mai doresc copii.

Dacă pe abdomen apare o proeminenţă, e posibil să ai un fibrom pe faţa exterioară a uterului.

Factorii de risc ai afecţiunii

Vârsta: femeile sunt predis­puse la dezvoltarea unui fibrom până la menopauză

Ereditatea: dacă în familie există un caz similar, proba­bilitatea de a avea fibrom creşte

Obezitatea

Efecte ale fibromului

Perturbarea sarcinii sau sterilitate

Necroză (moartea ţesuturilor prin întreruperea circulaţiei)

Compresie asupra vezicii şi a căilor urinare

Hemoragii

Atenţie!

Sarcina şi contraceptivele orale provoacă mărirea fibroamelor uterine.

Specialistul nostru
Dr. Alexandra Crişan
medic primar obstetrică-ginecologie
Spitalul Clinic Filantropia


image

Fibromul uterin este o afecţiune cu evoluţie imprevizibilă şi greu de estimat. Complicaţiile bolii pot fi de natură hemoragică, mecanică sau infecţioasă şi pot apărea în funcţie de localizarea şi dimensiunea fibroamelor. Fibroamele submucoase duc la dereglări menstruale, cu menstruaţii abundente, dureroase, care ţin perioade mai lungi de timp.

Fibroamele de la exteriorul uterului dau o simptomatologie a organelor de vecinătate. Pot apărea manifestări urinare (micţiuni frecvente, infecţii urinare), renale, la nivelul rectului (constipaţie) sau dureri de spate. Pentru a preveni apariţia tuturor acestor complicaţii, este necesar ca pacienta să se prezinte din timp la medic şi să urmeze cu stricteţe  tratamentul recomandat de acesta.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite