Ce declanşează naşterea prematură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gravidele cu risc crescut de a naşte prematur trebuie supravegheate în permanenţă
Gravidele cu risc crescut de a naşte prematur trebuie supravegheate în permanenţă

Preeclampsia, diabetul zaharat şi infecţiile sunt frecvent incriminate de declanşarea naşterii înainte de termen. Identificarea gravidelor cu risc crescut de a naşte prematur reprezintă singura metodă eficientă de a preveni complicaţiile prematurităţii.

Specialiştii spun că, în ciuda progresului spectaculos al medicinei, incidenţa naşterii premature a rămas practic nemodificată în ultimii 50 de ani. Naşterea prematură constă în întreruperea cursului normal al sarcinii între săptămânile 28 şi 37 de gestaţie. Din această cauză, la naştere, copilul are o greutate mai mică de 1.300 de grame, ceea ce îi poate afecta dezvoltarea ulterioară.

„Se apreciază că aproximativ 50 la sută din handicapurile neurologice majore la copii sunt rezultatul naşterii premature. Trebuie precizat că nu este vorba de toate naşterile care survin înainte de 37 de săptămâni, ci mai ales de acelea care au loc înainte de săptămânile 32-34 de sarcină", explică profesor doctor Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie de la Spitalul Elias din Bucureşti. În prezent, naşterile care survin înainte de 34 de săptămâni reprezintă principala cauză de mortalitate perinatală.

Fibroamele cresc riscul

Naşterea înainte de termen poate fi cauza unor situaţii patologice obstetricale, precum preeclampsia (creşterea presiunii sângelui în sistemul arterial sau în cel venos), diabetul zaharat şi decolarea prematură de placentă normal inserată (placenta se separă, parţial sau complet, de mucoasa uterului înainte de naşterea copilului).

Toţi aceşti factori afectează în egală măsură mama şi fătul şi, de aceea, naşterea trebuie urgent provocată. Un alt mecanism care declanşează naşterea înainte de termen este ruptura prematură spontană a membranelor (ruperea apei).

De asemenea, există şi cazuri în care travaliul poate fi declanşat prematur, deşi membranele sunt intacte. Astfel de situaţii sunt favorizate de prezenţa unor fibroame, unor anomalii fetale sau unor traumatisme fizice ori chirurgicale.

Infecţiile îi dăunează fătului

Rolul infecţiilor în declanşarea naşterii premature este pus sub semnul întrebării de foarte mulţi medici. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Stanford au demonstrat că infecţiile care se produc în timpul sarcinii, precum cele vaginale sau ale căilor urinare, cresc riscul apariţiei unei naşteri premature.

Mai exact, cu cât lichidul amniotic este mai infectat de microbi, cu atât creşte riscul ca femeia să nască înainte de termen. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au supus lichidul amniotic unui test ce se bazează pe tehnica PCR (reacţia de polimerizare în lanţ), ce permite sinteza in vitro a unei secvenţe specifice de ADN.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite