Ce este epidurala. Păreri pro şi contra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape o treime din femeile care nasc efectuează epidurala, această metodă fiind foarte întâlnită mai ales la prima naştere. FOTO blogs.babycenter.com
Aproape o treime din femeile care nasc efectuează epidurala, această metodă fiind foarte întâlnită mai ales la prima naştere. FOTO blogs.babycenter.com

Aproape toate gravidele zilelor noastre, decise să-şi aducă puii pe lume prin naştere naturală, au de rezolvat o dilemă: s-o facă sau nu cu anestezie epidurală. Aceasta deoarece părerile sunt foarte împărţite. Pentru a veni în sprijinul mămicilor indecise, vom explica în acest material ce este epidurala şi principalele argumente pro şi contra acestei anestezii.

De când a apărut, anestezia epidurală a generat un val de entuziasm printre viitoarele mămici speriate de proverbialele „chinuri ale facerii“. A derminat însă şi frământări pe măsură. Asta deoarece pe lângă avantajele legate de reducerea durerilor din timpul travaliului, epidurala implică şi anumite dezavantaje, iar punerea în balanţă a acestora nu e deloc o misiune uşoară.

Ce este epidurala, de fapt

Epidurala este un tip de anestezie locală care blochează impulsurile nervoase ale segmentelor spinale inferioare, ceea ce se traduce printr-o sensibilitate scăzută în regiunea inferioară a corpului. Efectuată de către un medic anestezist, aceasta constă în injectarea în spate, între două vertebre lombare, a unui produs analgezic. Există mai multe tipuri de substanţe medicamentoase folosite. Mai recent, diversele tipuri de anestezie epidurală folosesc o doză mai mică de anestezic local, combinată cu o substanţă opiacee precum petidina, morfina sau fentanylul.

Pentru identificarea locului unde se va face puncţia, gravida este întinsă la orizontală, pe o parte. Locul cu pricina va dezinfectat, iar apoi anesteziat. Aşadar, injecţia este nedureroasă. Medicul introduce un ac foarte lung, vârful căruia se va opri în sacul peridural care se află între os şi meninge (învelişul protector al măduvei spinării), apoi va insera un cateter (un tub foarte fin prin intermediul căruia este adminsitrată, dozat, în funcţie de situaţie, substanţa anestezică). Întrucât operaţiunea este una foarte delicată, având în vedere zona în care se face, este esenţial ca în timpul ei femeia să stea nemişcată.

Când se face epidurala

În general, epidurala se face la o dilataţie a orificiului cervical între 3 şi 6 centimetri, anestezicul începând să-şi facă efectul într-un interval aproximativ cuprins între 15 şi 30 de minute. Acesta se referă la reducerea intensităţii durerii din travaliu, fără însă a anula percepţia contracţiilor, fapt ce i-a adus anesteziei epidurale o susţinere largă. Peste 70% dintre femeile care au folosit-o la naştere declară că ar mai apela la ea şi a doua oară.

Efecte adverse ale epiduralei

Unul dintre cele mai comune efecte nedorite ale anesteziei epidurale este scăderea tensiunii arteriale. Statisticile arată că o femeie din opt se confruntă cu această situaţie. Fenomenul poate afecta fluxul sangvin spre placentă, producând o scădere a cantităţii de oxigen care ajunge la copil.

Un alt efect secundar al epiduralei este încetinirea travaliul, ceea ce creşte de trei ori necesitatea utilizării forcepsului. Încetinirea travaliului este în mare parte corelată cu efectul epiduralei asupra musculaturii planşeului pelvian, cea care ghidează capul copilului astfel încât acesta să intre în canalul naşterii în poziţia cea mai bună. Atunci când aceşti muşchi nu funcţionează, poate apărea inclusiv distocia (naştere grea), care impune operaţia cezariană.

Epidurala poate determina şi o stare febrilă, care poate produce o creştere a frecvenţei cardiace (tahicardie) atât la mamă, cât şi la copil. Pentru nou-născut, acest lucru înseamnă un risc de trei ori mai mare de a avea un scor Apgar sub 7, de patru ori mai mare de a necesita resuscitare cu mască, dar şi un risc de şase ori mai mare de a fi nevoit să primească oxigen în secţia de neonatologie.

De asemenea, din cauza febrei mamei, care devine suspectă de infecţii, copilul riscă să fie investigat după naştere prin analize de sânge şi lichid cerebrospinal, ceea ce implică mai multe zile de izolare, observare şi posibil administrarea de antibiotice, până când rezultatele sunt disponibile.

Ce este epidurala: motive pro

Cel mai puternic argument este cel al înăbuşirii durerii: 59% dintre femeile care au făcut anestezie epidurală au raportat absenţa durerii în travaliu şi la naştere. Un alt beneficiu este acela că, prin atenuarea durerii, îi permite mamei să se odihnească şi să-şi regrupeze forţele. Recent, un studiu al oamenilor de ştiinţă chinezi au mai pus în evidenţă un avantaj: mamele care au apelat la anestezia epidurală în timpul travaliului prezintă un risc cu 14% mai mare de a suferi de depresie postnatală la şase săptămâni după naştere, în timp ce în cazul femeilor care nu au solicitat acest tip de anestezie acest risc este, în medie, de 35%.

Ce este epidurala: motive contra

Dincolo de seria de posibile efecte negative asupra mamei, cum ar fi greaţa, voma, frisoanele, dificultăţile de urinare, care impun cateterizarea vezicii urinare, durerile severe de cap, retenţia de placentă etc, are loc şi o afectare a copilului. S-au observat anormalităţi de comportament care au persistat cel puţin şase săptămâni. Aceasta deoarece substanţele folosite în anestezia epidurală pot atinge la copil concentraţii la fel de ridicate ca acelea din sângele matern, iar ficatul imatur al copilului va avea nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a le elimina.

Totodată, mai multe studii au demonstrat că după o naştere cu anestezie, mamele au petrecut mai puţin timp cu copilul lor, s-au ataşat mai greu de acesta şi au avut probleme cu alăptarea la sân, pe care majoritatea au întrerupt-o în mai puţin de şase luni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite