Ce să faci dacă ai gripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul gripei, cel mai indicat lucru este să te odihneşti şi să bei multe lichide FOTO Arhiva
În cazul gripei, cel mai indicat lucru este să te odihneşti şi să bei multe lichide FOTO Arhiva

Te simţi din ce în ce mai rău, te dor încheieturile, capul ţi-l simţi greu şi nu te poţi opri din tuşit. Mori de frig, deşi temperatura ta este în creştere şi eşti deranjat la stomac. Te dor chiar şi ochii. Recunoaşte: ai gripă. Însă ce e de făcut?

Mulţi dintre oamenii cu gripă nu ar trebui să se ducă la camera de gardă a spitalului. Cel mai probabil vor fi trimişi acasă pentru că nu se poate face mai nimic pentru ei. O febră de 39 de grade Celsius este un lucru normal în cazul gripei. Pacienţii cu simptome normale de gripă ar trebui să stea în pat, să se odihnească şi să ia calmante împotriva durerilor musculare, notează CNN.

Primul lucru de ţinut minte în cazul gripei este că, deşi poate acum nu crezi (şi poate nici mâine sau poimâine), în cinci-şapte zile te vei simţi din nou bine, cel puţin aşa ne spune specialistul David Zich, medic la spitalul „Northwestern“ din Chicago, SUA.

Însă, trebuie să ştim că există situaţii în care acea vizită la camera de gardă este chiar necesară. Dacă pacientul nu mai poate respira sau nu se mai poate hidrata, nereuşind să reţină lichidele în organism din cauza greţei, atunci este nevoie imediat de un control medical. Vomitatul sau transpiraţia excesivă din cauza febrei pot cauza organismului o deshidratare severă, un lucru foarte serios care necesită tratament medical de specialitate.

Medicamentele antivirale pot reduce severitatea simptomelor şi chiar durata bolii, dar trebuie administrate în termen de 48 de ore de la apariţia primelor simptome pentru a fi eficiente. Tratamentul antiviral este recomandat, în special, celor cu un risc crescut de complicaţii, cum ar fi copiii mai mici de doi ani sau bătrânii de peste 64 de ani, pentru cei cu boli cronice sau pacienţilor cu un sistem imunitar slab.

Medicamentele antivirale nu ajută la prevenirea bolii, mai ales că ele sunt concepute pentru tratarea simptomelor. Pentru o persoană sănătoasă, singura reacţie pe care o provoacă este un stomac deranjat. Un vaccin antigripal este cea mai bună variantă atunci când eşti sănătos. Nu-ţi va oferi protecţie 100%, dar este cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci pentru a nu face gripă.


Citeşte şi:

Cât de necesare sunt vaccinurile

Un organism slăbit se poate îmbolnăvi cu uşurinţă, iar în lipsa anticorpilor, pot apărea complicaţii. Nu doar copiii au nevoie de imunizare, ci şi adulţii, chiar dacă aceştia au o rezistenţă mai mare în faţa bolilor.

Copilul tău a răcit? Ajută-l să se facă bine

„Cum mă mai superi tu pe mine”, obişnuieşti să-i spui ori de câte ori se plânge că îl doare iar în gât. Şi imediat pui mâna pe ceainic, scoţi mierea şi lămâile din frigider. Dar e bine să mai ştii câteva lucruri despre îngrijirea copilului când a răcit.

Şase remedii naturale pentru a combate răceala

Printre simptomele răcelii se numără tusea, nasul înfundat, durerile de cap şi chiar febra. În timp ce medicamentele de la farmacie te pot ajuta, poţi să încerci să scapi de răceală folosind nişte remedii naturale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite