Medicină

articolul anterior articolul urmator

Ce fel de mască punem purta pe caniculă pentru ca organismul nostru să nu aibă de suferit

12
18 May 2020 08:09:26
Autor: George-Andrei Cristescu

Specialiştii au avertizat asupra consecinţelor purtării unei măşti pe caniculă. Ce recomandări primim de la medici.

Medicii din Japonia au avertizat recent în privinţa consecinţelor purtării unei măşti pe timp de caniculă, iar oamenii se întreabă dacă purtarea măştilor poate să fie un motiv de îngrijorare.
 
Potrivit cercetătorilor citaţi de cotidianul The Japan Times, în condiţiile unor temperaturi crescute, muşchii respiratorii sunt stresaţi, ceea ce „scurtează” respiraţia, iar asta facilitează acumularea căldurii în corp. Respiraţia devine mai greoaie, iar în lipsa unei hidratări regulate, există riscul deshidratării. 
 
Într-adevăr, cu o mască, în special de tip FFP2, este mai complicat să respiri, mai ales în cazul acelor persoane care au deja boli respiratorii. Însă nu înseamnă ca asta e valabil numai vara, spune un pneumolog francez, Laurent Plantier, medic la Spitalul Universitar din Tours. 
 
Masca FFP2 este cea care filtrează cel mult, dar nu este periculoasă, spune şi un alt cercetător, Bertrand Dautzenberg, fost pneumolog la spitalul Pitié Salpêtrière din Paris.
 
Nici o mască simplă, din bumbac, nu poate fi periculoasă. Trebuie urmate doar câteva recomandări. Sigur că, odată cu căldura, va fi şi umiditatea mai mare, iar o mască umedă este dezagreabilă şi, în plus, nici nu mai filtrează, spune profesorul Dautzenberg.
 
Ce e de făcut pentru a evita disconfortul purtării unei măşti vara? Pur şi simplu trebuie să adaptăm masca la condiţiile de mediu, spun medicii francezi. Aşa cum vara evităm să ne punem căciulă, vom evita o mască prea densă sau dintr-un material care păstrează prea mult căldura. Nu vom pune o mască făcută dintr-o pânză groasă, cu triplu strat, ci mai bine o mască din bumbac sau o mască chirurgicală, mult mai lejeră. 
 
Neplăcerea pe care o aduce portul măştii vara poate fi comparată cu cea pe care o are un sportiv care şi-ar face antrenamentul cu mască: după 10 minute, este foarte umedă şi dezagreabilă. Ca urmare, trebuie schimbată des, pentru a continua să filtreze bine. 
 
În ceea ce priveşte grijile legate de deshidratare, medicii spun că masca nu ar trebui să ne facă să răbdăm de sete doar pentru a nu lua Covid-19. Însă va trebui să fim atenţi cum o dăm jos: o manevrăm din elasticul cu care se prinde, avem grijă ca partea internă şi cea externă să nu intre în contact, bem şi o punem la loc în acelaşi fel.
 
Măştile ar putea fi folosite şi pe plajă, dar, desigur, nu în apă. Când intrăm în apă, trebuie să fim atenţi unde lăsăm masca. Ideal ar fi să stea agăţată cumva, la aer, şi trebuie păstrată aceeaşi precauţie, de a nu atinge partea internă de cea externă. În acest fel, după ce ieşim din apă, o putem putem refolosi.
 
Trebuie să fim atenţi şi la crema solară, evitând să putem punem prea multă pe faţă: crema de protecţie solară este grasă, iar masca ar putea deveni umedă şi ineficientă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Sami
18.05.2020, 10:19:09

Principala funcție a hainelor a hainelor este aceea de a ne proteja de de frig, iar principala funcție a a măștilor este aceea de a ne proteja pe noi sau pe ceilalti de coronavirus.Vara, functia hainelor subțiri este o functie strict culturala, aceea de a ne acoperi goliciunea.Daca aplicam aceiași rețetă mastilor, mai subtiri, din bumbac, nu cumva le eliminam exact functia de a ne proteja de coronavirus, si le acordam o functie strict culturala?Vai ce responsabili, solidari, si esducati sunt cei ce le poarta...

+2 (2 voturi)
kitty kat
18.05.2020, 11:03:40

prea multå isterie in jurul unei måsti...Vedeti alte tåri din nordul Europei: nimeni nu poartå måsti si sunt mai putin morti decat in RO. Panå la urmå trebuie så ne invåtåm cu acest virus.

+2 (2 voturi)
Iobag Nerfos
18.05.2020, 15:05:33

Tu chiar n-ai inteles ca s-au facut importuri masive de masti si acum raman rudele pnl-istilor cu ele pe stoc? Vrei sa dea faliment saracii?

+4 (4 voturi)
Iobag Nerfos
18.05.2020, 15:04:22

Japonezii poarta de zeci de ani masca de protectie dar nu din cauza virusurilor ci a poluarii

+1 (5 voturi)
Iobag Nerfos
18.05.2020, 15:08:59

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (12)