Modificările prin care trece organismul tău atunci când ai gripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai important lucru pe care poţi să-l faci atunci când ai gripă este să te odihneşti FOTO Shutterstock
Cel mai important lucru pe care poţi să-l faci atunci când ai gripă este să te odihneşti FOTO Shutterstock

Suntem în plin sezon al gripei şi suntem supuşi riscului de a ne îmbolnăvi în orice moment. În cazul în care nu te-ai vaccinat, este bine să ştii ce se întâmplă în corp atunci când ai gripă, măcar pentru a putea să-ţi faci planuri şi să afli în ce zile eşti cel mai contagios şi cât va dura până scapi de simptomele nesuferite.

Strănutul, gâtul dureros, febra şi starea generală de rău sunt cunoscute de toţi, gripa nu mai este un secret pentru nimeni. În ciuda faptului că este o boală destul de comună, trebuie să consulţi un medic încă de la instalarea primelor simptome, mai ales că nu e de glumit nici cu complicaţiile gipei, cum ar fi pneumonia.

Medicul Gregory Poland, profesor de medicină şi expert în vaccinuri şi boli infecţioase la Clinica Mayo din SUA, şi John Treanor, şeful departamentului de boli infecţioase de la Centrul Medical Universitar din Rochester, SUA, au explicat, pentru „Huffington Post“, ce se întâmplă, mai exact, în organismul nostru atunci când avem gripă.

DURATA DE VIAŢĂ A GRIPEI

Primele 24-48 de ore

Ce se întâmplă în organism: Virusul gripei a venit în contact cu tractul tău respirator, fie prin inhalarea germenilor de la strănutul sau tusea cuiva infectat deja, fie prin atingerea unei suprafeţe contaminate şi apoi atingerea zonei feţei (gură, ochi, nas). Virusul îşi face acum loc în corpul tău, în celulele care delimitează tractul respirator, şi începe să se multiplice.

Cum te simţi: Nu există simptome până acum.

Ce să faci: Din nefericire, nu sunt prea multe de făcut în această etapă. Probabil nici măcar nu ţi-ai dat seama că eşti infectat.

Următoarele cinci până la şapte zile

Ce se întâmplă în organism: Celulele sistemului imunitar sunt „recrutate“ şi trimise în locul în care se înmulţeşte virusul. Ele trimit semnale prin molecule pentru a alerta corpul şi a-i pune în funcţiune răspunsul imunitar: să atace virusul ce poate infecta celule noi.

Cum te simţi: Începi să ai febră, te simţi obosit, strănuţi, ai frisoane şi te dor muşchii şi încheieturile.

Ce să faci: Consultă neapărat medicul. Încearcă să atenuezi simptomele cu ajutorul ceaiurilor, dropsurilor contra tusei. De asemenea, poţi administra, cu precauţie şi numai dacă vrei neapărat, puţină aspirină sau paracetamol împotriva febrei. Medicamentele antivirale sunt disponibile doar cu reţetă, iar medicul te poate sfătui în privinţa lor. Este necesară foarte multă odihnă, pe lângă tratamentul recomandat. 

În acest moment eşti şi foarte contagios, mai ales în primele zile ale manifestării simptomelor, aşa că nu te duce la serviciu pentru a nu împrăştia virusul şi la alţii.

Ultimele câteva zile

Ce se întâmplă în organism: Mulţumită sistemului imunitar, ai scăpat de virusul gripei. 

Cum te simţi: Încă mai ai câteva simptome, puţină oboseală, gâtul iritat din cauza leziunilor cauzate de tuse, însă febra şi restul simptomelor au dispărut.

Ce să faci: Continuă să te odihneşti cât de mult poţi, dar ar trebui să te simţi în stare să-ţi reiei activitatea. Oricum, nu mai eşti contagios (aproape deloc), aşa că te poţi întoarce la serviciu.

Despre contagiozitatea gripei

Eşti contagios atâta vreme cât ai simptome, mai ales că simptomele gripei implică tusea şi strănutul care împrăştie virusul mai rapid şi mai eficient. Febra este un foarte bun indicator al faptului că eşti încă foarte contagios. „Când ai febră şi te simţi obosit, probabil că eşti contagios. Scapi de asta atunci când scapi şi de febră, dar şi de durerea muşchilor şi articulaţiilor şi de oboseala severă“, ne sfătuieşte dr. Poland.

Mai mult, copiii pot avea simptome mai mult timp, astfel că sunt mai contagioşi pe o perioadă mai lungă. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul lor nu şi-a dezvoltat anticorpii necesari pentru a lupta contra gripei, „aşa că virusul se multiplică mai rapid decât la un adult“, adaugă dr. Poland. Copiii vor fi contagioşi chiar şi zece zile, comparativ cu un adult care va împrăştia virusul timp de cel mult şapte zile.

Un alt lucru important de ştiut este că aceste perioade de timp sunt doar nişte estimări. Fiecare persoană trece prin această boală diferit. Durata de viaţă a virusului gripei poate fi diferită de la om la om. Gripa poate fi extrem de periculoasă şi poate exagera şi simptomele bolilor din organism pe care nici nu ştii că le ai.

Durata de viaţă a răcelilor cauzate de rinovirus este cam aceeaşi, dar instalarea simptomelor răcelii este mai înceată decât în cazul gripei. Mai mult, simptomele răcelii diferă de cele ale gripei. Răceala implică strănut şi nas înfundat, dar, în cazul gripei, mai intervin şi febra, tusea, durerile musculare, oboseala severă şi durerea în gât. Spre deosebire de răceală, care nu are leac şi nu poate fi prevenită, gripa poate fi împiedicată de vaccin“, adaugă şi dr. Treanor.


Citeşte şi:

Ce să faci dacă ai gripă

Te simţi din ce în ce mai rău, te dor încheieturile, capul ţi-l simţi greu şi nu te poţi opri din tuşit. Mori de frig, deşi temperatura ta este în creştere şi eşti deranjat la stomac. Te dor chiar şi ochii. Recunoaşte: ai gripă. Însă ce e de făcut?

Şase remedii naturale pentru a combate răceala

Printre simptomele răcelii se numără tusea, nasul înfundat, durerile de cap şi chiar febra. În timp ce medicamentele de la farmacie te pot ajuta, poţi să încerci să scapi de răceală folosind nişte remedii naturale.

5 mituri demontate despre vaccinul antigripal

Miturile despre vaccinul antigripal seamănă confuzie printre oamenii care sunt nehotărâţi dacă să şi-l facă sau nu. Există cinci neînţelegeri importante pe care cei de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA încearcă să le clarifice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite