Ce localizări poate avea candidoza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratamentul candidozei diferă în funcţie de localizare
Tratamentul candidozei diferă în funcţie de localizare

Gura, esofagul, organele genitale, tractul urinar, dar şi meningele pot deveni focare de infecţie. În ultimii ani a crescut rata infecţiilor cu Candida albicans, care nu se manifestă doar la nivel genital.

Candida trăieşte în flora normală a organismului, pe tegumente şi pe mucoase. „Candida albicans preferă flora vaginului, a cavităţii bucale şi a tractului digestiv. Infecţia se instalează în momentul apariţiei unor dezechilibre în organism", explică medicul primar epidemiolog Rodica Şerban de la Clinica Medlife. Motivele pentru care infecţiile cu Candida albicans se înmulţesc necontrolat în ultima vreme sunt sistemul imunitar din ce în ce mai slăbit de factori precum stresul, sedentarismul şi alimentaţia dezechilibrată, dar şi administrarea frecventă a antibioticelor, fără recomandarea medicului. Potrivit specialiştilor, antibioticele folosite prea des distrug bacteriile benefice din tractul digestiv, responsabile cu inhibarea înmulţirii ciupercilor în organism. Şi alimentaţia bogată în zahăr favorizează proliferarea ciupercii, fiindcă ea se „hrăneşte" cu zahăr.

Are manifestări diferite

Infecţia se localizează cu predilecţie pe mucoasa tractului digestiv, adică la nivelul gurii, esofagului şi intestinului, şi pe cea a vaginului. „De asemenea, ciuperca poate ajunge şi se poate înmulţi şi la nivelul tractului urinar şi al meningelui, iar manifestările diferă în funcţie de localizarea infecţiei", precizează medicul Rodica Şerban.

În cazul femeilor, ciuperca se înmulţeşte cel mai adesea la nivel genital. Semnale de alarmă cu privire la o astfel de infecţie reprezintă arsurile în zona vaginului, scurgerile albicioase cu aspect brânzos şi urât mirositoare şi mâncărimile. Dacă se localizează la nivelul tractului urinar, determină urinări frecvente şi dureroase, dar şi febră. Iar în situaţia în care infectează cavitatea bucală, ciuperca duce la apariţia usturimilor, arsurilor şi durerilor la înghiţire, dar şi la apariţia unor depozite albicioase la nivelul mucoasei bucale. Singura situaţie în care candidoza nu prezintă simptome vizibile este atunci când afectează esofagul. „În acest caz, infecţia poate fi diagnosticată doar cu ajutorul endoscopului, care «vede» petele albicioase de pe esofag", completează medicul epidemiolog.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite