Ce să nu spui unui bolnav de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luptător, războinic, erou – sunt cuvinte folosite adesea pentru a ilustra viaţa bolnavilor de cancer. Potrivit unui sondaj recent realizat, unii supravieţuitori ai aceste boli oncologice consideră astfel de abordări mai degrabă împroprii decât adecvate.

Sondajul realizat de Macmillan Cancer Support a implicat 2.000 de persoane care au sau au avut cancer şi a arătat că „lovit de cancer“ şi „victimă“ se numără printre cei mai puţin plăcuţi termeni printre pacienţi.  

Calificând cancerul unei persoane ca fiind un „război“ sau o „bătălie“ şi spunând că a „pierdut bătălia“ sau a „pierdut lupta“ atunci când intervine decesul, au fost, de asemene,a indicaţi drept termeni inadecvaţi, potrivit aceleiaşi surse, citată de bbc.com. Articolele apărute în mass-media şi pe reţelele de socializare relatate în acest fel au fost considerate ofensatoare de către participanţii la sondaj.

Supravieţuitorii au mărturisit că ar prefera cuvinte factuale la descrierea persoanelor cu cancer, diagnosticul şi anunţarea decesului atunci când cineva cu această boală moare.

„Nu sunt inspiraţională“

Mandy Mahoney, 47 de ani, are cancer de sân metastatic. Primul diagnostic a fost pus în 2011 şi de atunci cancerul a tot revenit.

„Cred că exprimările de tipul „curajos“, „luptător“, „războinic“ sau „supravieţuitor“ – descrieri standard când vine voprba despre pacienţii cu cancer – pun o presiune foarte mare pe cei proaspăt diagnosticaţi“, este de părere pacienta.

Mandy obiectează şi faţă de descrierea pacienţilor ca „pierzând bătălia“ cu cancerul. „Asta înseamnă că nu ai luptat sau ai renunţat“. Ea prefer limbajul „limpede şi real“ şi se descrie ca persoană care „trăieşte cu cancer incurabil“. „Nu sunt curajoasă sau inspiraţională. Încerc doar să trăiesc viaţa care mi-a mai rămas cât de bine pot“.

Cuvintele pot fi interpretate diferit

Craig Toley, 31 de ani, însă, diagnosticat cu cancer de tiroidă în 2016, aflat acum în remisie, este de părere că unii termeni pozitivi ar putea da forţă pacienţilor. „Cuvinte precum luptă, străduinţă, războinic şi bătălie pot fi interpretate diferit de persoane diferite. În ceea ce mă priveşte, cred că ele mă ajută mult şi mă fac să mă gândesc la cancerul meu ca la o provocare căreia trebuie să-I fac faţă. Oricui îi place o poveste despre un luptător“.

„Aceste rezultate arată cum cuvinte şi descrieri simple pot diviza oamenii“, remarcă Karen Roberts, soră-şefă la Macmillan Cancer Support. Dorim să atragem atenţia asupra acestui lucru şi să încurajăm oamenii să vorbească despre cuvintele pe care vor să le audă, stopând rupturile care pot apărea în relaţiile şi starea de bine atât ale pacienţilor, cât şi ale familiilor şi prietenilor lor, a adăugat aceasta.

Potrivit lui Mandy, oamenii nu trebuie să înveţe după manual nişte fraze-cheie pe care să le rostească persoanelor cu cancer. „Este-n regulă să nu ştii întotdeauna ce să spui. Dacă îmi spui că este ciudat şi nu ştii ce trebuie să zici, voi găsi o cale firească de comunicare şi, în anumite ocazii, voi spune că nu trebuie să vorbim despre asta“. „Dar fii adevărat.“

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite