Ce operaţii să amâni pentru la toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procedurile estetice precum dermabraziunea şi injecţiile cu acid hialuronic nu se fac, de preferat, vara
Procedurile estetice precum dermabraziunea şi injecţiile cu acid hialuronic nu se fac, de preferat, vara

Intervenţiile de natură estetică, dar şi acelea care nu reprezintă o urgenţă medicală nu ar trebui realizate în sezonul cald, spun specialiştii. Cu atât mai mult dacă intenţionaţi să faceţi plajă

Căldura produce vasodilataţie şi creşte riscul de hemoragii, ceea ce poate determina unele complicaţii postoperatorii. Pe de altă parte, expunerea la soare a zonei supuse operaţiei influenţează negativ cicatrizarea.

„Orice intervenţie chirurgicală este urmată de formarea unor cicatrice, fapt pentru care expunerea la soare reprezintă o contraindicaţie absolută, minimum o lună de zile. De altfel, eu îmi informez pacienţii că nu au voie să se expună la soare, iar dacă îşi doresc să plece în concediu în perioada următoare, ar fi bine să amâne orice fel de intervenţie în scop estetic, chirurgicală sau nu.

Aici intră atât mărirea sau remodelarea sânilor, rinoplastia, peelingurile şi intervenţiile cu laser, cât şi intervenţiile mai puţin invazive cum sunt injecţiile cu acid hialuronic sau cu botox", spune medicul chirurg plastician Dana Miricioiu, cu specializare în microchirurgie reconstructivă.

Nici monturile nu se corectează vara

Multe femei ar fi tentate să-şi opereze monturile vara, când poartă încălţăminte deschisă şi când acestea sunt mai vizibile decât în restul anului. Totuşi, specialiştii atrag atenţia că sezonul cald nu este unul propice realizării acestei intervenţii, pentru că există risc mare de inflamaţii.

„De la 1 mai şi până pe 1 octombrie, nu operez monturi. Realizarea intervenţiei chirurgicale într-o astfel de perioadă dublează timpul de recuperare. În plus, creşte riscul de infecţii, deoarece persoana în cauză poartă încălţăminte care îi expune foarte mult laba piciorului", spune medicul Marius Uscatu, specialist în chirurgia gleznei şi piciorului, din Bucureşti.

În schimb, ideea cum că nici varicele nu se operează vara este greşită, întrucât noile tehnici permit realizarea acestei intervenţii cu succes, potrivit medicului primar chirurg Valerian Ciubotaru, specialist în flebologie, de la Clinica Medicală Flebestet.

Monturile nu se corectează în acest sezon pentru că implică risc mare de inflamaţii. Foto: shutterstock

Monturile nu se corectează în acest sezon pentru că implică risc mare de inflamaţii


Amigdalele şi polipii, doar în caz de urgenţă

Intervenţii din sfera ORL, precum extirparea amigdalelor ori vegetaţiilor adenoide (polipi) sau îndreptarea deviaţiei de sept, ar trebui realizate doar în caz de urgenţă şi cu evitarea totală a expunerii la soare şi la căldură.

„Zona gâtului şi cea a nasului sunt puternic vascularizate şi asociate cu un risc mai mare de hemoragie postoperatorie. O eventuală hemoragie scade rezistenţa organismului în faţa microbilor. Dacă nici antibioticul nu este administrat corect şi la timp după intervenţia chirurgicală, adică în primele şase ore de la operaţie, acest risc este cu atât mai mare", atrage atenţia medicul primar ORL Elena Lăţcan, doctorand în chirurgie reconstructivă oro-maxilofacială.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite