Ce sunt „răcelile la stomac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această perioadă, secţiile de pediatrie se confruntă cu numere mari de copii cu stări de vomă şi diaree, pe fondul infecţiilor virale digestive, spun specialiştii.


„Nu sunt mai multe cazuri de infecţii digestive decât de obicei în această perioadă a anului, dar suntem încă sub incidenţa iernii virale şi, deci, avem în continuare cazuri destul de infecţii cu rotavirus, de exemplu“, spune dr. Sorin Petrea, medic infecţionist pediatru, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“, din Capitală.

Rotavirusul este un virus responsabil pentru cele mai multe din cazurile de gastroenterită mai ales în rândul copiilor. De altfel, 25% din toate cazurile de boli diareice la copii mai mici de cinci ani reprezintă infecţii cu rotavirus, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Mai ales copiii foarte mici trebuie monitorizaţi atent, pentru că ei riscă să se deshidrateze rapid şi periculos.

Cum se manifestă?

Durează cam una-două zile până când copilul expus la rotavirus începe să aibă simptome. Stările de vomă sunt adeseori prima manifestare. Mai pot apărea ulterior febra şi episoadele diareice. Cazurile cele mai severe de diaree (scaune foarte moi în cantităţi care par prea mari pentru un copil atât de mic) pot persista între 4 şi 8 zile. Nici după acest interval, tractul digestiv al copilului nu va reveni la normal, mai rămânând câteva episoade diareice.

Deshidratarea este principala problemă în acest context, aşa că vizita la medic trebuie să se facă rapid. Pentru confirmarea diagnosticului de infecţie cu rotavirus, medicul poate solicita o mostră de scaun.

„Transmiterea rotavirusului se face atât prin intermediul mâinilor murdare, prin atingerea unor obiecte contaminate la grădiniţă, de exemplu, dar şi pe calea aerului, prin strănut sau tuse“, explică medicul Sorin Petrea.

Cum se tratează

Cel mai important lucru în cazul unei gastroenterite virale este hidratarea persoanei afectate. Nu se administrează medicamente decât dacă sunt recomandate de un medic infecţionist pediatru. În cazul în care apar următoarele manifestări, e cazul să-ţi duci copilul de urgenţă la spital:

  • Stare profundă de somnolenţă. (Copilul poate fi atât de adormit, încât e greu să-l trezeşti).  
  • Are gura şi limba uscate.  
  • Respiră rapid şi îi bate inima foarte repede.  
  • Nu a urinat vreme de 12 ore sau mai mult.
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite