Ce riscuri implică lipsa vitaminei D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suplimentele cu vitamina D sunt recomandate pentru prevenirea depresiei
Suplimentele cu vitamina D sunt recomandate pentru prevenirea depresiei

O persoană sănătoasă are nevoie zilnic de un aport de 400-600 de unităţi de vitamina D, iar această cantitate creşte odată cu vârsta. Nivelul acestui element nutritiv scade în sezonul rece. Astfel, în această perioadă suntem mai vulnerabili în faţa bolilor, atrag atenţia specialiştii.

În sezonul rece, cei mai mulţi dintre noi au o carenţă de vitamina D, fiindcă aceasta este formată în corp, dintr-un compus înrudit cu colesterolul, în special prin expunerea pielii la soare. Sursele alimentare de vitamina D sunt secundare, putând aduce, în cel mai bun caz, doar un sfert din necesarul zilnic.

„De fapt, sursa alimentară de vitamina D este nepractică, pentru că dacă ar fi unica, atunci, pentru a-şi acoperi nevoile zilnice, o persoană ar trebui să consume zilnic 25 de conserve de ton, 90 de ouă sau 7,5 litri de lapte integral", precizează profesorul doctor Horaţiu Boloşiu, directorul Centrului de Osteoporoză din Cluj-Napoca.

Fracturile, mai frecvente

Specialistul atrage atenţia că principalul risc în cazul carenţelor de vitamina D îl prezintă persoanele care suferă de osteoporoză. Aşa se explică de ce, dacă tratamentul nu este adaptat sezonului, adică dacă nu se administrează o cantitate crescută de vitamina D (800-1.000 unităţi internaţionale) în completarea medicaţiei clasice, riscul de fracturi este mai crescut în această perioadă.

„Lipsa unui nivel suficient de vitamina D în corp este responsabil pentru 85 la sută din cazurile de osteoporoză şi pentru peste 90 la sută din fracturile apărute pe fondul acestei afecţiuni", semnalează prof. dr. Horaţiu Boloşiu.

Suntem mai predispuşi la depresie

Riscul de a suferi de depresie este semnificativ mai mare în cazul persoanelor cu carenţe de vitamina D comparativ cu cele care îşi asigură necesarul acestui element nutritiv chiar şi în lipsa luminii solare.

Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea „Georgia" din SUA, care au observat că lipsa vitaminei soarelui creşte cu 85 la sută predispoziţia către episoade depresive. Explicaţia specialiştilor este că vitamina D este implicată în sinteza unor proteine din creier care dictează capacitatea noastră de învăţare şi de memorare, dar şi starea de spirit. 

Nivel mai mic de testosteron

Un studiu publicat în „Journal of Clinical Epidemiology", care a inclus 2.300 de bărbaţi, a scos la iveală că nivelul optim de vitamina D asigură şi un nivel crescut de testosteron.

Carenţele acestei vitamine însă implică o reducere a libidoului, tulburări ale stării de spirit, oboseală cronică, probleme legate de somn şi disfuncţii erectile.

Vitamina D are efect antiinflamator, ceea ce o indică în caz de infecţii, dar are şi rolul de a proteja sănătatea muşchilor, fiind implicată în reglarea contracţiilor muşchiului cardiac. Astfel, atunci când nu avem suficientă vitamina D în corp, există un risc crescut de infecţii, dar şi de boli cardiovasculare. De fapt, un studiu efectuat de specialiştii de la Universitatea „Johns Hopkins" cu sprijinul Asociaţiei Americane a Inimii a arătat că lipsa vitaminei D dublează riscul de infarct şi de accident vascular cerebral.

„De asemenea, carenţele de vitamina D se pot manifesta prin hipersensibilitate neuromotorie, agitaţie, crampe musculare, picioare deformate în formă de «X» sau de paranteze, dinţi cu smalţ fragil, deformări ale coloanei vertebrale şi scăderea în înălţime şi în greutate", menţionează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Şi excesul dăunează

Suplimentarea aportului de vitamina D se face doar sub supravegherea medicului, deoarece şi excesele pun probleme de sănătate. „Dozele mari de vitamina D pot determina depunerea calciului şi fosforului în vasele de sânge, ficat, plămâni şi în rinichi. Simptomele supradozei sunt setea nepotolită, diareea, disconfortul general, pruritul ocular şi al pielii", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite