Ce rişti dacă mesteci tablete de vitamina C

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vitamina C este cunoscută pentru faptul că întăreşte imunitatea corpului şi ne fereşte de boli. Cele mai bune surse sunt fructele de pădure, legumele verzi  şi  cu frunze, roşiile, pepenele galben, conopida, cartofii şi ardeii. Totodată, vitamina C este unul dintre cele mai consumate suplimente.

Vitamina C (acidul ascorbic) are un rol important în formarea de colagen care permite creşterea şi repararea celulelor din ţesuturi, gingii, vase de sânge, oase şi dinţi.

Potrivit Bibliei vitaminelor, acidul ascorbic vindecă rănile, arsurile şi gingiile care sângerează, creşte eficienţa medicamentelor utilizate pentru tratarea infecţiilor tractului urinar, ajută la reducerea colesterolului din sânge şi la creşterea imunităţii.

Doza zilnică indicată din această vitamină este de 60 de mg pentru adulţi şi 70-95 mg pentru femeile însărcinate. Fumătorii şi persoanele în vârstă au nevoie de doze suplimentare de vitamina C pentru că fiecare ţigară distruge între 25 şi 100 mg de acid ascorbic.

Dacă deficitul de vitamina C provoacă scorbut, supradoza (mai mult de 10 grame pe zi) poate provoca efecte secundare neplăcute precum diareea, urinatul în exces şi erupţiile cutanate.

Totodată, mestecatul tabletelor de vitamina C sau rămânerea acesteia pe dinţi este contraindicată pentru că acidul ascorbic din comprimat distruge smalţul şi contribuie la apariţia cariilor.

Ce este important de ştiut

Dozele mari de vitamina C pot modifica rezultatele testelor de laborator, incluisv testul Papanicolau.

Suplimentele de vitamina C modifică rezultatul testelor de sânge şi urină, pot masca prezenţa sângelui în scaun şi compromite în acest fel rezultatul screeningului pentru cancerul de colon. Persoanele cu diabet de tip II sau cu tensiune arterială mare îşi pot scădea semnificativ tensiunea sistolică şi diastolică cu doar 500 mg de vitamina C, zilnic.

Dozele mari nu sunt recomandate persoanelor cu afecţiuni genetice care cauzează supraîncărcarea cu fier, cum ar fi talasemia sau hemocromatoza.

Dacă iei vitamina C sub formă de pulbere spală-te pe dinţi apoi pentru că acidul ascorbic distruge dinţii.

Dacă iei mai mult de 750 mg de vitamina C pe zi este indicat să iei şi magneziu pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi.

Ai nevoie de supliment de vitamina C dacă iei anticoncepţionale.

Pentru a reduce din severitatea răcelilor, ia 1.000 de mg de vitamina C de două ori pe zi. Vitamina C din sânge diminuează cu 40% histamina – substanţa cre este responsabilă de ochii umezi şi curgerea nasului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite