Medicină

articolul anterior articolul urmator

Ce spun specialiştii despre riscul apariţiei de coronavirus în România

0
22 Jan 2020 13:32:36
Autor: Calin Mihai
Chinezii au fost avertizaţi să-şi ia măsuri de protecţie în cazul epidemiei de coronavirus(EPA-EFE)
Chinezii au fost avertizaţi să-şi ia măsuri de protecţie în cazul epidemiei de coronavirus(EPA-EFE)

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a comentat posibilitatea ca epidemia de coronavirus care s-a declanşat în China să ajungă şi în România. Astfel, Rafila crede că riscul există chiar dacă acesta este redus.

„Astăzi la Geneva este o şedinţă de urgenţă convocată de directorul general al OMS. (...) Probabil o să existe alertă la nivel global instituită de OMS şi trebuie şi noi să ne conformăm. (...) Riscul există (pentru România - n. r.), nu poate fi exclus, dar, dacă vedem că în afara Chinei până în momentul de faţă sunt 6-7 cazuri, atunci probabil că discutăm de o probabilitate redusă, dar cu siguranţă nu putem să excludem apariţia şi unui caz şi în România şi în UE în general", a afirmat Rafila, la Ministerul Sănătăţii.

Alexandru Rafila spune că există proceduri pentru acest tip de epidemie iar autorităţile publice şi medicii de familie ştiu cum să acţioneze.  Noul tip de coronavirus a creat deja victime în China. 

„Noi am făcut nominalizarea unităţilor sanitare care să primească pacienţi. Este vorba despre spitalele de boli infecţioase 'Matei Balş' şi 'Victor Babeş' din Bucureşti şi cele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj şi Timişoara. S-a stabilit achiziţia de reactivi şi pilotarea diagnosticului de laborator în cazul apariţiei unor cazuri suspecte şi bineînţeles există un set de măsuri de alertarea a unităţilor de sănătate publică şi a tuturor unităţilor sanitare, inclusiv a medicilor de familie privind definiţia de caz astfel încât să fie informaţi dacă vin în contact cu o persoană care este suspectă", a susţinut profesorul doctor.

Măsurile pentru acest tip de epidemie sunt aceleaşi ca la cea de gripă, inclusiv în ceea ce priveşte măsurile de securitate de pe aeroport. 

 Acesta a arătat că va fi dispoziţia călătorilor un set de informaţii, iar oamenii vor avea posibilitatea să achiziţioneze termoscanere care să evidenţieze eventualele persoane cu febră. De asemenea, vor fi constituite echipe care să asigure permanenţa serviciilor medicale în aeroporturile internaţionale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările