Medicină

articolul anterior articolul urmator

Ce se ştie despre varianta Delta plus, o tulpină de coronavirus apărută în Europa. Cele mai multe cazuri de infecţie au fost detectate în India

2
4 Aug 2021 10:29:25
Autor: Cristina Ene
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Centrul sud-coreean de prevenţie şi control al bolilor a comunicat marţi că a înregistrat cel puţin două cazuri de infecţie cu varianta de coronavirus delta plus, identificată pentru prima dată în Europa în luna martie, relatează Washington Post.

Varianta denumită B. 1.617.2.1 sau AY.1 a fost depistată pănă acum într-un număr de ţări între care SUA, Marea Britanie şi India.
 
Luna trecută, experţii indieni au clasificat varianta ca îngrijorătoare şi au avertizat că ar putea fi chiar mai contagioasă decât cele în circulaţie. Ministrul indian al sănătăţii a citat studii potrivit cărora varianta de coronavirus are capacitatea de se lega mai facil de celulele pulmonare şi ar putea fi mai rezistentă la regimurile terapeutice menite să elimine infecţia.
 
Ministrul indian pentru ştiinţe şi tehnologie, Jitendra Singh, a anunţat vineri că în urma secvenţierii genomice până pe 23 iulie au fost detectate circa 70 de cazuri de infectare cu varianta delta plus.
 
Recent Consorţiul de Genomică pentru SARS-CoV-2 din India a transmis că este puţin probabil ca varianta delta plus să fie mai transmisibilă decât tulpina delta apărută în India şi deocamdată nu există informaţii despre tipare de transmitere, potrivit Hindustan Times citat de Washington Post.
 
Varianta a fost listată ca fiind una de îngrijorare de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în timp ce Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (SUA) a declarat că va continua să-şi evalueze sistemul independent de clasificare.
 
În Regatul Unit, unde mai mult de 72% dintre adulţi au fost complet vaccinaţi, varianta delta a reprezentat aproape toate infecţiile noi, chiar dacă cazurile de contaminare în general sunt în declin.
 
Cel puţin 39 de cazuri confirmate ale variantei delta-plus au fost identificate în ţară, alături de alte şase probabile, potrivit unui briefing din iulie al Public Health England.
 
Virusul nu pare să aibă o răspândire puternică pe solul britanic, a declarat Colin Angus, expert în modelare în domeniul politicilor de sănătate publică şi analist în Anglia.
 
„Plusul”  variantei se referă la mutaţia proteinei sale spike, K417N, care a fost găsită şi în unele subtulpini ale variantei alfa - tulpina dominantă din ţară înainte de varianta delta - dar acestea nu s-au răspândit larg, a explicat el.
 
„Până în prezent, nu există dovezi clare că acesta conferă un beneficiu suficient virusului pentru a-i permite să domine varianta originală delta. Deci, deşi este clar aici, nu există niciun semn evident că ar fi câştigat un teren faţă de variantele existente ale virusului”, a spus el.
 
Angus a remarcat, de asemenea, că cazurile delta-plus au fost observate în primul rând la persoanele mai tinere, dar că datele preliminare au arătat că anticorpii de la persoanele vaccinate sunt încă eficienţi împotriva variantei.
 
Richard Novak, şeful Diviziei de Boli Infecţioase de la Universitatea din Illinois Health, a declarat că este prea devreme să fie indicate modurile în care cum varianta delta-plus s-ar putea sustrage de la vaccinurile anti-COVID-19 sau dacă este mai infecţioasă decât cea originală.
 
El a menţionat că varianta este alarmantă, deoarece este legată de varianta delta mai contagioasă şi vine într-un moment în care apar cazuri de infecţii printre vaccinaţi.
 
„Acesta este doar un proces de selecţie naturală şi de selectare a virusurilor care sunt mai contagioase. Tot ce vor virusurile este să se reproducă şi asta se întâmplă cu cele care devin variante dominante ”, a spus el. „Vom vedea alte variante. Este un continuum. Este posibil ca variantele să devină mai eficiente pe măsură ce trece timpul. ”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Nar Narey
4.08.2021, 10:48:21

Se știe că-i un fel de răceală și atât.

-17 (21 voturi)
Azzumbo Jo
4.08.2021, 13:02:26

Nar Narey Rationamentul tau si abilitatile tale de a citi si intelege un text scris sunt senzationale. Ai sanse bune sa-ti iei bacul inainte de 50 de ani, daca esti perseverent.

+8 (12 voturi)
Modifică Setările