Medicină

articolul anterior articolul urmator

Ce tip de test trebuie făcut pentru a afla dacă ai anticorpi împotriva SARS-COV-2

1
15 Apr 2021 18:17:26
Autor: Maria Ţaga
Pentru monitorizarea răspunsului imun în urma
vaccinării se efectuează testul
pentru anticorpi IgG anti-Spike.
Pentru monitorizarea răspunsului imun în urma vaccinării se efectuează testul pentru anticorpi IgG anti-Spike.

Testele de tip antigen-anticorpi, efectuate în laboratoarele medicale în urma recoltării unei probe de sânge, arată dacă organismul tău a dezvoltat anticorpi specifici SARS-CoV-2, fie că ai avut sau nu simptome de boală. Important de precizat este faptul că testele pentru anticorpi nu se folosesc în scop diagnostic. Testul RT-PCR îţi confirmă sau infirmă prezenţa virusului în organism, tranmite Digi24.

În cazul în care nu ştii să fi avut infecţie COVID-19, dar te gândeşti că este posibil să fi intrat în contact cu virusul şi să fi fost asimptomatic sau în cazul în care ai avut simptome pe care le-ai asociat cu alte tipuri de infecţii respiratorii este recomandat să faci un test calitativ IgG anti-N (nucleocapsida), al cărui rezultat confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor, fără să precizeze concentraţia acestora. Proteina N este considerat cel mai abundent, imunogen şi bine conservat component viral, anticorpii îndreptaţi împotriva ei fiind un martor serologic important în evidenţierea răspunsului imun antiviral.

În schimb, dacă ai trecut anterior prin infecţie cu SARS-CoV-2, indiferent că ai avut o formă uşoară, medie sau severă şi vrei să afli dacă organismul tău a produs anticorpi, pe lângă testul calitativ pentru detectarea anticorpilor IgG anti-nucleocapsida, este recomandat şi testul pentru anticorpi anti-Spike, care măsoară cantitativ concentraţia de anticorpi IgG. Testul IgG anti-Spike poate fi efectuat şi după vaccinare, fie că ai certitudinea unei infecţii anterioare sau nu.

Ţine cont, însă, că absenţa anticorpilor nu elimină cu certitudine o posibilă infecţie anterioară cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice şi detecţia ARN prin RT-PCR sunt elemente care trebuie să stea obligatoriu la baza judecăţii medicale.

Ce test pentru anticorpi este recomandat post-vaccinare?

Pentru monitorizarea răspunsului imun în urma vaccinării se efectuează testul pentru anticorpi IgG anti-Spike. Actualele vaccinuri disponibile în România sensibilizează celulele imune şi induc producţia de anticorpi anti-S, care împidedică pătrunderea şi multiplicarea virusului în organism. Totuşi, trebuie să iei în calcul că, dacă nu ai intrat în contact cu virusul anterior vaccinării, este posibil ca titrul de anticorpi să devină semnificativ abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

“Este de aşteptat ca după prima doză de vaccin, răspunsul imun să nu fie foarte intens în cazul persoanelor care nu au mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2. Însă, rapelul vine să întărească memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată şi suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecţie virală”, explică Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

Cum funcţionează testele pentru anticorpi?

Toate kiturile comerciale disponibile în lume sunt îndreptate spre detectarea în sângele uman a anticorpilor anti-proteină N (nucleocapsida) şi S (Spike), despre care se ştie că determină o producţie importantă de anticorpi. Conform cercetărilor actuale, anticorpii anti-N pot fi detectaţi mai devreme şi persistă mai puţin, în timp ce anticorpii anti-S suscită foarte mare interes întrucât din rândul acestora se recrutează cei mai mulţi anticorpi cu rol de neutralizare virală, având astfel statut de anticorpi de protecţie.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Alexandru Preda
16.04.2021, 04:00:31

Împovărați de impozite, taxe, facturi și preturi la alimente, toate în creștere, numai sa dea bani pe tot felul de teste nu au romanii. Desigur ca își permit asta doar cei plini de bani, adică produsul monstruos al unei societăți în care predomina cei sărmani sau cu salarii sub salariul mediu sau cel mult salariul mediu.

+1 (1 vot)
Modifică Setările