Ce se poate trata prin radiofrecvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problemele  din sfera ORL  se pot trata prin radiofrecvenţă
Problemele din sfera ORL se pot trata prin radiofrecvenţă

Metodă modernă, minim invazivă, radiofrecvenţa tratează multiple afecţiuni printr-o intervenţie sigură.

Radiofrecvenţa este o metodă folosită în chirurgia ORL, în cea oncologică, în cea vasculară, precum şi în remodelarea corporală. Reprezintă un transfer de unde radio la nivelul zonei care trebuie tratată fie prin intermediul unui minielectrod introdus în corp, fie printr-un aparat plasat la suprafaţa pielii, în cazul tehnicilor de remodelare.

Undele radio produc căldură de diferite grade, care modelează ţesutul, de la caz la caz, prin topire sau prin necroză şi prin cicatrizare. Manevra se practică sub anestezie locală, cu xilină, şi este de scurtă durată. Lasă cicatrice de mici dimensiuni şi permite o recuperare rapidă.

Indicată în caz de sforăit

Chirurgia ORL foloseşte radiofrecvenţa pentru tratarea amigdalelor hipertrofice (mărite), vegetaţiilor adenoide (polipi) şi rinitei cronice hipertrofice. Aceasta este o îngroşare a mucoasei nazale de cauze inflamatorii care îngustează canalul nazal, ducând la sforăit. Intervenţia se rea­lizează cu anestezie locală cu spray nazal, iar pacienţii resimt o senzaţie de înţepături în timpul intervenţiei.

Distruge tumorile mici

Oncologia intervenţională foloseşte radiofrecvenţa pentru tratarea tumorilor hepatice, toracice, endocrine, osoase sau de sân. Medicii aleg această metodă în cazul unor tumori la care accesul este dificil din cauza vecinătăţii cu vase de sânge sau cu alte structuri importante.

De asemenea, este indicată pacienţilor care au boli asociate ce fac dificilă o intervenţie chirurgicală majoră. Accesul la tumoare se face, în funcţie de localizarea ei, fie percutan, prin piele, fie laparoscopic, iar formaţiunea este distrusă prin necroză şi prin coagulare. Se pot trata prin radiofrecvenţă tumorile de maximum 10 cm în diametru.

Repară venele

Formele incipiente de varice pot fi tratate în aproximativ 30 de minute prin radiofrecvenţă. Electrodul introdus în vena afectată prin cateter favorizează alipirea pereţilor vasului, ceea ce înlătură aspectul inestetic. Bolnavul îşi poate relua activitatea în circa 24 de ore.

Subţiază talia

Clinicile de înfrumuseţare folosesc metoda radiofrecvenţei în multiple scopuri: pentru tratamentul celulitei sau vergeturilor, pentru reducerea depozitelor de grăsime în anumite zone ale corpului şi pentru întinerirea tenului. De data aceasta nu se mai foloseşte un cateter, ci un aparat special care se plasează pe zonele vizate şi care topeşte grăsimile sau stimulează sinteza de colagen.

Normalizează ritmul inimii

O aplicaţie mai puţin cunoscută a metodei constă în tratarea tulburărilor de ritm cardiac. În România, prin radiofrecvenţă se tratează tahicardiile şi aritmiile de origine atrială sau ventriculară şi flutterul atrial (un alt tip de aritmie).

Este în curs de perfecţionare şi tratamentul de acest tip pentru fibrilaţia atrială. Cateterul care emite unde se introduce în camerele inimii, unde produce o cicatrice la nivelul zonelor responsabile de tulburarea de ritm. Această cicatrice va acţiona ca un obstacol în calea impulsului electric anormal.

Specialistul nostru
Dr. Cezara Danciu

medic specialist ORL
Spitalul Colţea


În tratarea sforăitului, sunt necesare mai multe şedinţe succesive de radiofrecvenţă pentru obţinerea unor rezultate bune. Manevra se practică sub anestezie locală cu xilină.

Senzaţia pe care o simte pacientul este de înţepătură, gâdilătură sau pişcătură la nivelul zonei unde se aplică electrodul. La câteva ore după utilizarea radiofrecvenţei apare edemul (umflarea) zonei respective şi senzaţia de durere care durează câteva zile.

Vindecarea se realizează prin retracţie la nivelul zonei respective, care duce la sclerozarea progresivă a ţesuturilor (deci la micşorarea acestora). Intervenţia este rapidă, iar pacientul poate pleca acasă imediat după intervenţie.

Slăbire

O şedinţă de remodelare corporală costă 100 de euro. Sunt necesare şapte şedinţe.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite