Adevărul Live: Ce trebuie să facă gravidele ca să se asigure că vor avea un bebeluş sănătos?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

60% din viitorii părinţi din România nu ajung la medic pentru analizele care trebuie făcute înainte de a concepe un copil şi spun că sarcina s-a produs din întâmplare, arată statisticile. Care sunt factorii care pot duce la întreruperea sarcinii, cum putem depista precoce eventualele malformaţii şi ce e de făcut ne spune dr. Ana Maria Vayna, medic specialist obstetrică-ginecologie.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Avem nişte statistici din diverse clinici private – pentru că la nivel naţional nu avem – cum că 60% din cupluri nu fac niciun fel de investigaţie medicală înainte de a aduce pe lume un copil. Mai mult decât atât mamele nici nu prea renunţă la fumat şi nici nu şi-au planificat sarcina. Cât de potrivită este această practică?

Într-adevăr statisticile arată că îngrijirea prenatală în România nu este una prea fericită. România este pe primul loc în Europa la mortalitate maternă, dar şi la mortalitatea infantilă prin complicaţii apărute pe parcursul sarcinii sau la naştere. Această rată a crescut în ultimii ani. În mod ideal, fiecare cuplur care îşi propune să comceapă ar trebui să facă un consult preconcepţional  care să le evalueze starea de sănătate şi să identifice anumiţi factori care pot fi modificaţi şi care pot avea influenţă asupra unei sarcini ulterioare şi să stabilească împreună cu medicul o conduită.

Factorii care pot fi modificaţi de preferat înaintea sarcinii sunt factorii de mediu şi cei sociali: fumatul, alcoolul, alimentaţia, locul de muncă, efortul fizic. Istoricul medical familia, personal, pot indica necesitatea unor consulturi genetice.

Referitor la efortul fizic, dacă femeia merge la sală şi are o musculatură bine conturată este un factor care ajută în conceperea unui copil?

Da, este un factor benefic. Dacă e activitate fizică uşoară până la moderată, fără traumatisme. Efortul fizic pe parcursul sarcinii, câştigul în greutate ponderat ajută în timpul sarcinii, travaliul este mult mai uşor. Şi scade riscul de complicaţii precum diabetul gestaţional.

Mai există femei  care ajung la medic doar atunci când nasc?

Da, din păcate. Adresabilitatea în afara marilor oraşe către serviciile medicale cu performanţă înaltă este foarte scăzută.

Care sunt principalele temeri ale viitoarelor mame?

În primul trimestru este frica de a nu pierde sarcina. Şi temerea că fătul nu se dezvoltă corespunzător. În primul trimestru riscul de a pierde sarcina este mai mare, dacî fătul are anomalii genetice natura îşi face treaba şi avortul spontan are loc după 10-11 săptămâni de sarcină.

Putem indica nişte factori de risc?

O singură pierdere de sarcină nu presupune existenţa anumitor factori. Dacă apar două sau mai multe ne punem problema anumitor afecţiuni cum ar fi bolile autoimune, o anumită incompetenţă a colului uterin – caz în care sarcinile se pierd în trimestrul al doilea sau al treilea.

Vorbim despre sarcinile obţinute spontan, nu de cele in vitro.

Da.

Care sunt principalele investigaţii care trebuie făcute în sarcină?

Analize uzuale cum ar fi cele de sânge, determinatea de RH – cele cu RH negativ daca au partener cu RH pozitiv – o monitorizare specifică, analize uzuale de laborator sau specifice în cazul în care gravida are o boală cronică sau anumiţi factori de risc. Analize de evaluare a statusului imun. Screeningul pentru neoplasmul de col uterin, confirmarea sarcinii printr-un examen ecografic. Embrionul este vizibil ecografic la 6-7 săptămâni.

Este normal să ai mereu greţuri?

Unoeri ele pot fi severe şi e nevoie de monitorizare specială.

Cum ne orientăm să găsim aparatura corectă şi specialiştii potriviţi?

Pe parcursul sarcinii gravida ar trebui să beneficieze de cel puţin două evaluări ecografice care să evidenţieze modul de dezvoltare fetală. Prima ecografie ar trebui făcută între 11-14 săptămâni, este importantă paratura dar cel mai important este operatorul. Se stabileşte tipul sarcinii şi vârsta. Evaluăm şi riscul pentru anomaliile genetice şi malformaţiile fetale – cele mai frecvente sunt anomaliile cardiace şi cele de tub neural.

Cât de dificilă este stabilirea corectă a vârstei sarcinii?

 Ecograful este o metodă sigură care depăşeşte estimarea menstruală. Se măsoară practic lungimea embrionului. Dacă măsurătoarea e realizată corect, vârsta nua ar trebui să difere de la un cabinet la altul.

A doua ecografie este cea din trimestrul al doilea care poate şi ea depista anomalii structurale fetale care nu pot fi identificate în primul trimestru, evaluează creşterea fetală.

Câteva exemple de anomalii fetale care nu pot fi depistate în primul trimestru?

O stenoză a tubului digestiv. Circulaţia lichidului amniotic nu se realizează cum trebuie şi se ajunge în situaţia în care lichidul amniotic este în cantitate mare. Uterul se destinde mai mult şi avem un risc mai mare de naştere prematură. Anomaliile de tub digestiv sunt rezolvate după naştere.

Sunt şi intervenţii care pot fi realizate în timpul sarcinii asupra fătului?

Da, spina bifida. E o intervenţie cu risc. Sau în cazul sarcinilor gemelarecu aceeaşi placentă  unde pot apărea anumite complicaţii. Se realizează o separare a placentelor pentru a evita riscul cardiovascular al feţilor.

Cum putem evalua riscul de hipertensiune în sarcină?

În funcţie de rasa, greutatea maternă, mod de concepţie, boli autoimune, anumite caracteristici biochimice evidenţiale în urma testelor de sânge matern, parametri biofizici măsuraţi în primul trimestru şi ecografici. Studii recente au dovedit că aspirina administrată la începutul sarcinii până în 16 săptămâni scade riscul de hipertensiune scade rriscul cu 85%– 150 de miligrame în fiecare zi, seara, până la 36 de săptămâni – vorbim de gravidele predispuse.

Şi factorii de risc?

Existenţa unei sarcini anterioare cu complicaţii de hipertensiune, indicele de masă corporală crescut, boli autoimune – lupusul sau sindromul antifosfolipidic, hipertensiunea cronică.

Cât de mare este riscul de trombofilie?

Adevăratele trombifilii care afectează fătul sunt extrem de puţine şi bine delimitate.  Mutaţiile sunt frecvente în populaţie, dar nu se asociază cu afectarea prognosticului obstetrical. E important să avem un consult ginecologic şi hematologic. Nu toate trombofiliile necesită tratament anticoagulant. Trebuie să avem anumite antecedente: accidente tromboembolice, o sarcină afectată în trecut.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite