Ce trebuie să ştii despre probiotice. Care sunt beneficiile bacteriilor „bune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea bacteriilor din sistemul nostru digestiv, aproximativ 500 de specii, au roluri bine definite în păstrarea stării noastre de sănătate. Ele ne ajută nu doar să metabolizăm hrana, ci ne şi protejează de boli, fiind aliaţi de nădejde ai sistemului imunitar, de aceea, poartă numele de probiotice.

Cele mai cunoscute tipuri de probiotice sunt lactobacilii şi bifidobacteriile. Dintre lactobacili, cei mai studiaţi şi mai benefici pentru starea de sănătate sunt:

Acidophilus, probioticul cel mai studiat

Lactobacillus acidophilus este cea mai răspândită bacterie benefică din intestinul uman, iar calităţile sale sunt studiate de cercetători încă di 1925. O tulpină a acestei bacterii este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai sistemului imunitar, au constatat cercetătorii. De altfel, studiile au demonstrat că această tulpină, numită DDS-1, suprimă dezvoltarea tumorilor canceroase.

L. rhamnosus combate toxiinfecţiile şi dermatita atopică

Femeile care suferă de dermatită atopică ar trebui să ia suplimente cu Lactobacillus rhamnosus (LGG), arată un studiu realizat în 2001 şi publicat în „Clinical Infectious Diseases“. De asemenea, dacă proaspetele mame cu dermatită atopică le administrează bebeluşilor acest probiotic timp de şase luni, copiii vor avea un risc mai mic de a dezvolta afecţiunea (care este de tip alergic).

În plus, L. rhamnosus s-a dovedit eficient în combaterea toxiinfecţiei alimentare cu Clostridiun difficile, microb responsabil cu instalarea diareei.

L. bulgaricus, bun pentru digestie

Acest probiotic ţine la distanţă agenţii patogeni care ar putea infecta aparatul digestiv. în plus, un studiu publicat în „World Journal of Gastroenterology” a arătat că L. bulgaricus are un rol esenţial în suprimarea reacţiilor proinflamatorii din corp, prevenind astfel deteriorarea ţesuturilor.

De asemenea, această bacterie „bună“, care nu rezidă în intestine, ci le tranzitează, ajută la buna desfăşurare a proceselor de digestie şi la o mai bună absorbţie în organism a substanţelor nutritive din hrană.

Multe tipuri de probiotice introduse prin intermediul alimentelor, cum sunt cele din iaurturi, nu supravieţuiesc mediului acid din sistemul digestiv sau enzimelor de pe tractul digestiv.

L. salivarius protejează de ulcer

Mai multe studii realizate de cercetătorii de la Universitatea Catolică din Roma au demonstrat că L. salivarius are un rol esenţial în combaterea bacteriei Helicobacter pylori, cea care provoacă ulcerul.

L. plantarum – antibiotic natural

Aceasta este bacteria care se găseşte în cea mai mare proporţie în alimentele fermentate (brânză, murături etc.). Datorită efectului pe care îl are asupra bacteriilor gram negative din corp, probioticul L. plantarum poate fi considerat un bun antibiotic natural.

L. casei trăieşte în iaurturi

image

Publicaţia „Microbiology and Immunology“ a declarat probioticul L. casei ca fiind cea mai puternică „armă“ împotriva infecţiei cu bacteria Listeria, care dă listerioză, boală letală pentru 30% din cei infectaţi.

L. sporogenes, anticolesterol

Probioticul Lactobacillus sporogenes reduce semnificativ nivelul colesterolului „rău“ din sânge, susţin oamenii de ştiinţă de la Spitalul Pant din New Delhi, India. Şi cercetătorii italieni atestă beneficiile acestei bacterii mai ales asupra sănătăţii copiilor care iau antibiotice (combate diareea care apare ca o consecinţă a tratamentelor cu antibiotice).

Probioticele sub formă de praf nu sunt vii, prin urmare nu au niciun efect asupra organismului.

Dintre bifidobacterii, cele mai importante sunt:

Bifidobacterium bifidum – cea mai comună specie

Este una dintre părţile componente ale florei colonului, iar principalul ei rol este reducerea impactului nociv pe care îl au substanţele toxice asupra intestinului gros. B. bifidum este eficientă şi împotriva infecţiei cu Escherichia coli, bacterie care poate cauza probleme grave de sănătate.

B. longum elimină nitraţii din corp

Mai multe studii relevă că B. longum are capacitatea de a elimina din organism nitraţii, substanţe toxice care se acumulează în corp mai ales consumând mâncăruri procesate. În plus, B. longum este o bacterie care combate cu succes infecţia cu Salmonella.

B. infantis atenuează manifestările colonului iritabil

Previne proliferarea bacteriei nocive E. coli şi, în plus, atenuează simptomele sindromului de colon iritabil.

Streptococcus thermophilus – streptococ „bun“

S. thermophilus are rol antioxidant, dar ar putea fi eficient şi pentru combaterea tumorilor canceroase de la nivelul colonului, potrivit unor studii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite