Ce trebuie să ştii despre salvie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O cană cu infuzie de salvie consumată dimineaţa, pe stomacul gol, reduce transpiraţia
O cană cu infuzie de salvie consumată dimineaţa, pe stomacul gol, reduce transpiraţia

Un adevărat panaceu, salvia este folosită de sute de ani în tratamentul a numeroase afecţiuni interne şi externe, pentru refacerea tonusului psihic, dar şi pentru înfrumuseţare.

Salvia se numără printre plantele medicinale cu cel mai îndelungat istoric, folosită pentru proprietăţile terapeutice încă de pe vremea romanilor. Se crede că denumirea ei provine din latinescul „salvere", care înseamnă „a salva". Planta cu frunze amărui se poate administra intern (infuzie, pulbere, tinctură), extern (comprese, cataplasme) sau prin inhalarea uleiului volatil obţinut din frunze.

Dezinfectează căile respiratorii

Salvia este bogată în substanţe cu rol antiseptic, antimicrobian şi antiinflamator. Din acest motiv, persoanele cu infecţii, inflamaţii şi iritaţii beneficiază de pe urma folosirii plantei. Infuzia de salvie este folosită ca dezinfectant în caz de infecţii ale căilor respiratorii superioare. Ceaiul obţinut din două linguriţe de plantă uscată şi din 200 ml de apă desfundă nasul, calmează tusea şi atenuează durerile în gât. Substanţele din compoziţia frunzelor de salvie reduc febra, scad secreţiile bronşice şi calmează durerile musculare specifice gripei. De asemenea, gargara cu infuzie de salvie este de ajutor persoanelor care suferă de gingivită sau de afte. Datorită ­proprietăţilor antimicotice şi antibacteriene, extractul de salvie este inclus în pastele de dinţi naturale. De altfel, în India, frunzele plantei sunt folosite direct pentru curăţarea dinţilor.

Acţionează ca un tonic digestiv

Persoanele care suferă de afecţiuni intestinale precum balonările sau sindromul intestinului iritabil beneficiază de pe urma proprietăţilor dezinfectante ale salviei. Două-trei căni cu infuzie de salvie consumate zilnic sunt utile în caz de enterocolite, dar şi de diaree provenită din alte ­cauze. Frunzele proaspete de plantă presărate peste alimente stimulează apetitul şi uşurează digestia. Ele conferă mâncării un gust uşor amărui, care acţionează ca un tonic digestiv.

Stimulează memoria

Observaţiile empirice au fost confirmate de studiile ştiinţifice: salvia înviorează simţurile şi stimulează capacitatea de concentrare şi de memorare. Infuzia de salvie calmează durerile de cap şi îmbunătăţeşte tonusul psihic, fiind, deci, utilă în perioadele de suprasolicitare intelectuală. Din acelaşi motiv, planta este contraindicată însă persoanelor care suferă de epilepsie, dar şi copiilor cu vârste mai mici de 10 ani. Datorită capacităţii ei de stimulare a memoriei şi a raţionamentului, planta este considerată utilă persoanelor care suferă de boli degenerative precum maladia Alzheimer.

Purifică organismul

În medicina ayurvedică se spune că fumul obţinut prin arderea frunzelor de salvie purifică atmosfera din casă şi îndepărtează energiile negative. În loc de fum, poţi încerca uleiul volatil din salvie picurat în lampa aromatizantă sau în apa de ­baie. Datorită proprietăţilor depurative, o cură de 2-3 luni cu infuzie de salvie (câte 2-3 căni pe zi) ajută la eliminarea toxinelor din corp.

Stimulează regenerarea tenului

Salvia conţine acizi fenolici şi enzime cu proprietăţi antioxidante. Una dintre ele este superoxid dismutaza, enzima antiîmbătrânire ce corectează defectele apărute în timpul multiplicării celulare, încetinind, astfel, procesul de degradare a ţesuturilor. Din acest motiv, planta este folosită în industria cosmetică, pentru prepararea cremelor, a săpunurilor şi a şampoanelor. Compresele cu infuzie de salvie preparată în casă au efect uşor astringent şi revigorează tenul obosit şi ofilit. În plus, ajută la vindecarea rănilor, ulceraţiilor cutanate şi eczemelor şi îmbunătăţesc aspectul pielii afectate de psoriazis. Decoctul de salvie poate fi folosit pentru colorarea firelor de păr albe, iar infuzia, folosită la ultima clătire, dă strălucire părului şaten.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra ­Constantina
medic de familie,competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Salvia este o plantă cu multiple întrebuinţări terapeutice. Se poate folosi sub formă de infuzie combinată (2-3 căni pe zi), de tinctură (30 de picături de trei ori pe zi, diluate în puţină apă), de pulbere uscată (o linguriţă rasă de trei ori pe zi, pe stomacul gol; se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă sau cu ceai. Pulberea nu se păstrează mai mult de 7 zile). Este indicată în numeroase afecţiuni, precum dischinezia biliară hipotonă, colitele, transpiraţiile abundente (inclusiv cele din menopauză), bronşitele cronice, afecţiunile neurovegetative, diabetul, reumatismul, varicele, rănile infectate, ciclurile neregulate, neurastenia, ameţelile.

Pont

Pentru a ameliora gustul infuziei de salvie, adaugă puţină lămâie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite