Ce trebuie să ştii despre testul HIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depistarea din vreme a virusului imunodeficienţei umane (HIV), care determină apariţia bolii SIDA, este importantă mai ales în cazul celor care au factori de risc. De asemenea, este un test recomandat în sarcină.

Rezultatul testului HIV este întotdeauna confidenţial, testarea se poate face doar cu consimţământul tău şi comunicarea unui rezultat pozitiv ar trebui să fie însoţită de consiliere. Poţi opta pentru testarea rapidă, care identifică anticorpii produşi de organism ca răspuns la infecţie, sau pentru teste mai complexe, de natură genetică, ce pun în evidenţă prezenţa directă a virusului în corp. Ambele metode de testare implică prelevarea de sânge venos.

Cine ar trebui să şi-l facă HIV se transmite prin sânge contaminat cu care se poate intra în contact în timpul actului sexual, pe durata sarcinii sau în timpul naşterii, de la mamă la copil. Deşi orice persoană poate fi în pericolul de a se infecta, specialiştii au stabilit câteva categorii de persoane care au factori de risc în plus. Este vorba despre persoanele care au beneficiat de transfuzii de sânge, persoanele cu hemofilie, care se tratează cu preparate pe bază de sânge, cele dependente de droguri injectabile, personalul medical, persoanele care practică prostituţia şi, de asemenea, persoanele cu un comportament sexual riscant.

Statisticile arată că 75% din copiii născuţi din mame cu HIV nu au infecţia la naştere, dar la o nouă testare, realizată peste 7 zile, infecţia este prezentă, deci bebeluşii se contaminează după naştere. Însă, depistarea gravidelor HIV-pozitive şi tratarea acestora previne în proporţie de peste 67% transmiterea infecţiei la făt.

Analize de sânge, de urină sau de salivă

Există mai multe modalităţi de depistare HIV, cel mai des folosită fiind ELISA. Acest test se face din sânge recoltat din vena braţului, dar în cazul persoanelor cu fobie faţă de ace, se poate recurge şi la testarea din urină sau din salivă. Rezultatul este disponibil în 30 de minute şi, dacă este pozitiv, se poate face încă un test, de confirmare a diagnosticului, numit Western-Blot. În cazul infecţiilor recente, astfel de teste pot da greş. Acest lucru se explică prin faptul că prezenţa anticorpilor este dată de viteza de reacţie a sistemului imunitar, deci este variabilă de la un organism la altul.

Specialistul nostru

Sorin Petrea
medic primar boli infecţioase specialist în epidemiologie Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş"

Infecţia HIV poate fi „ascunsă" timp de 6 luni, până când se formează anticorpii ce o desconspiră. De aceea, testele directe, care pun în evidenţă prezenţa virusului în organism sunt mai sigure. Ele îi pot depista prezenţa după 2-3 săptămâni de la infectare şi, mai mult decât atât, pot oferi detalii şi despre viremie, adică despre activitatea virusului prezent în corp. Rezultatele acestui test sunt disponibilie la două zile de la recoltarea probelor de sânge. Testarea HIV se poate realiza gratuit în direcţiile de sănătate publică din ţară.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite