Medicină

articolul anterior articolul urmator

Ce trebuie să ştii despre zona zoster

0
2 Apr 2010 16:36:48
Autor: adevarul
Cel care stabileşte tratamentul în zona zoster este medicul dermatolog
Cel care stabileşte tratamentul în zona zoster este medicul dermatolog

Dacă ai avut la un moment dat varicelă, este posibil să suferi un episod de herpes zoster sau de zona zoster, cum mai este cunoscută această boală.

Virusul varicelo-zosterian, acelaşi care este responsabil de apariţia varicelei la copii, rămâne în organism toată viaţa, în ganglionii de pe rădăcinile nervoase, iar reactivarea lui poate determina apariţia zonei zoster. Nu se poate spune cu exactitate ce anume duce la „trezirea" virusului, deşi s-a observat că herpesul zoster apare frecvent la persoanele cu imunitate scăzută.

Astfel, el se poate activa odată cu instalarea gripei, cancerului sau infecţiei cu HIV. Deşi apare mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani, herpesul zoster este întâlnit şi la copii şi la tineri. Herpesul zoster este contagios, virusul putând fi uşor transmis mai ales celor care intră în contact cu erupţia cutanată.

Debutează asemenea unei gripe

Reactivarea virusului varice­­­lo-zos­terian este anunţată de regulă prin cefalee, febră, oboseală, durere, mâncărime în zona în care va apărea leziunea şi prin umflarea ganglionilor, aceste simptome putând fi confundate cu starea gripală. Durerea are intensitate variabilă şi este resimţită la nivelul nervului afectat. După două-trei zile de la debutul ei, apare şi erupţia cutanată, care se prezintă sub forma unor vezicule mici cu lichid.

Acestea se pot sparge, iar lichidul se usucă şi formează cruste. Herpesul zoster este localizat pe o singură parte a corpului, de obicei în zona intercostală, pe frunte, pe obraz, nas, gât, umăr, ureche, picior, dar şi la nivelul ochilor.

Terapia este individualizată

Este indicată prezentarea la medicul dermatolog încă de la primele semne de boală, în 72 de ore de la apariţia erupţiei, pentru a se preveni complicaţiile. Se pot prescrie, mai ales în formele uşoare, antalgice precum ibuprofenul (pentru controlul durerii) şi unele antiseptice locale, iar dacă apar suprainfecţii bacteriene, ­este nevoie de tratament antibiotic.

De obicei, în zona zoster sunt indicate ­antivirale ­precum aciclovir, famciclovir, valaciclovir sau brivudină. Cu tratamentul corect, vindecarea herpesului zoster ar trebui să se producă în cel mult o lună. Având în vedere contagiozitatea bolii, este bine ca bolnavul să fie izolat în primele şapte zile.

Uneori, sunt necesare antidepresive

Există un risc ca durerile date de ­herpesul zoster să persiste chiar şi după vindecarea erupţiilor. Vorbim în acest caz de nevralgie postherpetică, situaţie în care medicul neurolog poate recomanda antidepresive, anticonvulsivante şi chiar opioide puternice (codeină) dacă durerile sunt foarte intense. Nevralgia postherpetică ­este mai frecventă la vârstnici, iar durerile pot persista mai mult de o lună.

Poate apărea paralizia oculară

Dacă afectează zona ochiului, pot apărea complicaţii oculare, precum ­uveită, conjunctivită, keratită, paralizie oculară sau, în cazuri grave, chiar pierderea vederii. În acest caz, este obligatorie prezentarea la oftalmolog.

Radiaţiile ultraviolete pot da rezultate bune

Zona zoster poate beneficia şi de o serie de tratamente alternative, printre acestea numărându-se fototerapia. Astfel, terapia cu radiaţiile ultraviolete şi cu laser dau rezultate eficiente în tratamentul herpesului zoster. Este foarte important ca astfel de terapii să fie recomandate numai de medic, deoarece ele au şi contraindicaţii.

Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca

medic specialist dermatolog

Zona zoster este o afecţiune virală, secundară apariţiei varicelei. Este cauzată de virusul varicela zoster care se „trezeşte" când organismul este bolnav, stresat sau obosit. Leziunile veziculoase dau uneori dureri mari şi este necesar ca tratamentul să înceapă din ziua în care apar mâncărimea sau durerea, înainte de apariţia primelor vezicule.

Substanţele cel mai des folosite în tratarea zonei zoster sunt aciclovirul, brivudina şi valaciclovirul. Ele se prescriu numai de către medicul dermatolog sau de către  medicul de familie, iar în cazurile grave, de neurolog.

Statistică

Până la 20 la sută din populaţie este afectată  de zona zoster.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările