Medicină

articolul anterior articolul urmator

Ce trebuie să ştii dacă porţi lentile de contact

3
27 Sep 2013 05:04:04
Autor: Nadina Neamţu
Lentile de contact din aur şi diamante FOTO Adevărul
Lentile de contact din aur şi diamante FOTO Adevărul

Orice persoană care a ales să renunţe la ochelarii de vedere în favoarea lentilelor de contact cunoaşte regulile minime de igienă pe care trebuie să le urmeze, cum ar fi spălatul pe mâini. Dar ţii oare cont de toate regulile oftalmologului?


Andrea Thau, profesor clinic la SUNY College of Optometry şi oftalmologul RebeccaTaylor vorbesc despre cele mai întâlnite greşeli pe care le fac posesorii de lentile de contact.


Laşi apa să intre în contact cu lentilele
Apa nu este sărată ca lacrima şi chiar şi apa de băut nu este sterilă şi conţine microorganisme. „Dacă lentila se umflă, se schimbă felul în care se mulează pe globul ocular şi, adesea, vei simţi că lentila este mai strâmtă”, a declarat Andrea Thau.

Mai mult, lentilele de contact trebuie păstrate mereu în soluţie salină şi nu în apă.

În vara anului 2012, o tânără din Marea Britanie şi-a pierdut vederea la un ochi după ce a purtat lentile de contact în piscină.

 Reciclezi soluţia salină
Acest obicei va duce, invariabil, la o infecţie oculară. Toate bacteriile care se află în zona ochilor şi pe lentilele de contact sunt eliminate de soluţia salină, aşa că dacă tinzi să foloseşti aceeaşi soluţie de mai multe ori, lentilele se vor afla într-un mediu lichid plin de bacterii. Dacă corneea prezintă zgârieturi microscopice, ea poate fi infectată de bacterii.

Foloseşti lentile luate de la medic de acum cinci ani
Acest lucru nu este indicat din mai multe motive. În primul rând, este posibil să îţi f schimbat dioptriile de atunci. În al doilea rând, soluţia în care sunt stocate lentilele are o dată de expirare. „Lentilele, atunci când soluţia expiră, pot cauza infecţii şi pot deveni foarte inconfortabile pentru că nivelul pH-ului se modifică”, a afirmat Thau pentru „Huffington Post”.

Îţi pui lentilele de contact după ce te machiezi
Ordinea coectă în acest caz ar fi aplicarea lentilelor şi, după aceea, a machiajului.

Foloseşti un machiaj rezistent la apă
Thau avertizează că produsele cosmetice rezistente la apă pot intra în contact cu lentilele şi, pentru că este nevoie de un demachiant pe bază de ulei pentru a le îndepărta, acesta poate păta lentilele.

Dormi cu lentilele de contact
Dacă dormi cu lentilele de contact la ochi eşti mai privat de oxigen decât dacă ai dormi fără ele. Când eşti treaz, corneea primeşte oxigen din aer şi lacrimi, dar pe timpul nopţii corneea beneficiază de mai puţină lubricare din simplul faptă că ochii nu mai clipesc. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Bianca Andrei
12.02.2014, 21:44:08

Buna, am primit aceste sfaturi foarte utile cand am cumparat lentile de contact colorate de la exception.ro, recomand!

Utilizator Adevărul
31.10.2014, 16:14:41

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
31.10.2014, 16:15:28

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările