Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cea mai letală boală din istorie: este la fel de fatală astăzi ca acum 150 de ani

6
16 Nov 2019 03:24:10
Autor: Alex Rizea

Este uşor de luat, dar greu de diagnosticat, tuberculoza este la fel de fatală astăzi ca acum 150 de ani, relatează The Guardian.

Tuberculoza, dintre toate bolile existente, a omorât cei mai mulţi oameni de-a lungul timpului. Anul trecut, 1,5 milioane de oameni au murit de TBC, iar 10 milioane au dobândit această boală.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tuberculoza este considerată o urgenţă la nivel global, statisticile arătând că astăzi nu ne descurcăm mai bine decât în 1993, când o treime din populaţie era infectată cu TBC.

Chiar şi după aproximativ un secol şi jumătate de la identificarea bacilul Koch, medicina, în ciuda progresului considerabil, nu a reuşit să stopeze tuberculoza de la a deveni cea mai letală boală.

Transmiterea bacilului Koch de la o persoană la alta se face prin particule microscopice, aşa-numiţii „nuclei de picătură”. Nucleii de picătură se pot produce atunci când bolnavii de tuberculoză pulmonară tuşesc, strănută sau vorbesc. Nucleii de picătura sunt suficient de mici pentru ca cei 2-3 bacili pe care îi conţin să ajungă în alveolele pulmonare, unde se pot multiplica.

Semnele tuberculozei sunt nespecifice şi greu de identificat.

Bacilul tuberculozei a fost identificat pentru prima data în 1882 de savantul german Robert Koch. Nici testele şi studiile din secolele trecute, nici cele moderne nu reuşesc mereu să identifice la timp infectarea cu bacilul Koch.

Cel mai scurt tratament pentru TBC durează 6 luni şi de obicei sunt folosite medicamente dezvoltate cu 50 de ani în urmă. În cazul tuberculozei rezistente, tratamentul necesită adăugarea altor medicamente, ceea ce înseamnă o toxicitate mai mare pentru organismul uman. Microbul rezistent apare prin: tratament incorect, omiterea unuia sau a mai multe medicamente, întreruperea nejustificată a medicaţiei, doze sau regimuri incorecte. În 2018, tratamentul pentru tuberculoza rezistentă a avut un succes de 56%.

Vaccinul actual împotriva TBC a fost dezvoltat în 1921, iar majoritatea studiilor arată că sunt necesare medicamente noi.

Sunt necesare studii amănunţite care să facă legătura între tuberculoză şi alte boli. Legătura între TBC şi HIV, care afectează 38 milioane de oameni, este cunoscută. Dar legătura între TBC şi diabet, care afectează jumătate de miliard de oameni, nu este atât de bine studiată.  

De asemenea, este nevoie de o implicare socială mult mai mare din partea tuturor pentru a ne păstra un sistem imunitar solid, prima armă în lupta cu tuberculoza.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Sorin Ionascu
16.11.2019, 12:49:38

Un articol scris deavalma, la norma, in care amesteca lucruri corecte si adevarate cu altele neadevarate si cu un titlu absolut exagerat si profund incorect. In primul rand, exista numeroase boli care, indiferent de tratament, au mortalitate de 100% sau foarte aproape (nu vorbesc de cazurile care mor din alte cauze inainte ca boala sa ajunga sa-si "faca numarul pana la capat"). In tuberculoza mortalitatea generala e undeva pe la 20-25%, mai mult in tari sau la populatii cu nivel de trai foarte scazut si ceva mai putin in tarile dezvoltate si unde se face un bun management al bolii. In al doile rand, tbc e o boala contagioasa, dar nu e atat de contagioas precum alte boli infectioase, de regula e nevoie de un contact relativ lung cu produsele contaminate si o doza destul de mare de bacili pentru a se obtine acest lucru. E drept insa ca bacilii sunt foarte rezistenti si pot fi activi foarte multa vreme. Sunt insa mai multe cai de contaminare, pentru ca exista nu doar tuberculoza pulmonara, ci si in alte organe si diferite secretii pot fi infectante. "Vaccinul actual împotriva TBC a fost dezvoltat în 1921, iar majoritatea studiilor arată că sunt necesare medicamente noi." - o fraza in care cele doua propozitii nu au nicio legatura intre ele. Vaccinul e una [el inca functioneaza, dar nu se face sistematic vaccinarea populatiei, nici macar in Europa nu se face in mod corespunzator], iar tratamentul e alta. Una din probleme este ca, dupa succesul initial foarte mare al tratamentului, care a realizat o reducere formidabila a cazuisticii [unele tari au considerat ca au eradicat boala, lucru care s-a dovedit fals], s-a produs o relaxare in domeniul cercetarii si chiar al activitatilor de preventie. Duap aparitia SIDA si odata cu dezvoltarea puternica a transporturilor rapide pe distante mari, au reaparut cazurile, deseori de import, din zone inca endemice. Utilizarea necorespunzatoare a tratamentelor a dus la aparitia de tulpini multirezistente, foarte greu de eliminat, mai ales ca nu au mai fost create medicamente noi in ultimii 40-50 de ani. Din pacate, nici metodele de diagnositc nu au fost mult imbunatatite, singura care ramane sigura este cultura bacteriana, dar care are dezavantajul ca se citeste la 30 de zile, iar antibiograma, care arata la ce e sensibil si la ce nu, dupa inca 30 de zile, BK fiind un bacil cu crestere foarte lenta. Toate celelalte metode de diagnostic au limite si o probabilitate statistica de maximum 60-70% [restul sunt rezultate fals negative sau fals pozitive]. Si in Romania boala a luat amploare, initial, mai lent, in a doua jumatate a anilor 80, apoi accelerat in anii urmatori. Acum sunt numeroase cazuri iar unele ajung la medic cand este deja foarte tarziu, iar boala este foarte avansata.

+1 (1 vot)
Alfa Omega
16.11.2019, 13:28:20

Tuberculoza are legatura cu fumatul si alimentatia insuficienta care afecteaza sistemul imumnitar care la randul lui nu poate apara eficient organismul si se preda in fata unei asa boli complexe ! TBC este numita boala saraciei si a subnutritiei si nu exista impotriva ei vaccin doar un vaccin reactiv de depistare rapida. O alimentatie sanatoasa si lipsa fumatului reduce riscurile de imbolnavire si deasemenea preventia se face prin controale regulate.

+1 (3 voturi)
Smeritu Pahomie
16.11.2019, 16:29:00

......au reaparut vechile boli ale capitalismului cu greu eradicate in comunism......

Smeritu Pahomie
16.11.2019, 16:32:55

...e foarte probabil sa reapara sifilisul, holera, lepra si intreaga suita....inclusiv pelagra de la 1907....

Markus Roman
17.11.2019, 09:41:39

Aiureli! Tuberculoza nu mai este azi o boala fatala.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările