Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cea de a treia doză de vaccin anti-COVID Pfizer/BioNTech are o eficienţă de 95,6%

16
21 Oct 2021 19:21:57
Autor: News.ro

Cea de a treia doză de vaccin împotriva covid-19 a alianţei americano-germane Pfizer-BioNTech are o eficienţă de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, potrivit unui studiu clinic de faza 3 asupra a 10.000 de persoane, în vârstă de peste 16 ani, efectuat de cele două laboratoare farmaceutice şi publicat joi, relatează AFP.

Acest studiu arată ”o eficienţă relativă de 95,6%” şi ”un profil al siguranţei favorabil”, anunţă ele într-un comunicat.
 
”Acestea sunt primele rezultate cu privire la eficienţă ale unui studu randomizat cu privire la un rapel al vaccinului covid-19”, precizează cele două firme.
 
Acest studiu a fost realizat în timp ce ”varianta (ndiană) delta (a SARS-CoV-2) era principala tulpină” aflată în circulaţie în perioada respectivă.
 
”Aceste rezultate arată încă o dată utilitatea rapelurilor în eforturile noastre de a proteja populaţia împotriva acestei boli”, îşi exprimă satisfacţia, citat în comunicat, directorul general al Pfizer, Albert Bourla.
 
Vârsta mediană a participanţilor este 53 de ani.
 
Aceste rezultate urmează să fie prezentate autorităţilor de reglementare ”cât mai curând”, anunţă firmele.
 
Mai multe ţări au autorizat deja administratea celei de a treia doze de vaccin anticovid, în vederea unei stimulări a imunităţii persoanelor deja vaccinate, care pare să scadă după mai multe luni, potrivit unor studii.
 
În Statele Unite, experţi de la Agenţia americană a medicamentului (FDA) au dat aundă verde, din septembrie, unei a treia doze de vaccin anticovid Pfizer/BioNTech în cazul unor categorii cu risc, precum persoanele în vârstă de peste 65 de ani.
 
”Datele disponibile sugerează o imunitatea în scădere la anumite populaţii vaccinate complet”, justifica recent directoarea interimară a FDA Janet Woodcock.
 
În Europa, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat la începutul lui octombrie, mai larg, principiul vaccnării cu a treia doză de Pfizer/BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 18 ani şi a lăsat statelor posibilitatea să aleagă mai precis populaţiile eligibile.
 
Franţa a început, de exemplu, să administreze această doză anumitor categorii ale populaţiei, şi anume persoanelor în vârstă (la şase luni de la vaccinare) şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
 
Alte guverne au mers şi mai departe. În Israel, a treia doză este disponibilă de la vârsta de 12 ani, la cinci luni de la vaccinarea completă.
 
Subiectul celei de a treia doze a relansat însă problema inegalităţii între ţările bogate şi ţările sărace, în contextul în care accesul la prima doză de vaccin anticovid rămâne foarte limitat în unele regiuni ale lumii, mai ales în Africa - cu atât mai mult cu cât două doze de vaccin anticovid protejează foarte eficient de forme grave ale bolii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

meme meme
21.10.2021, 19:25:17

daca e pe gratis nu e bun.

+6 (18 voturi)
Edmond Wolf
21.10.2021, 19:34:23

Eficiența este de aproape 100%. Pentru câteva zile că după aia scade vertiginos până când e nevoie de un nou upgrade tot cu Pfizer. Atunci eficiența depășește 100% dar numai pentru o zi. E gratuit și e bun. Dacă se mai dau și mici și vaucher pentru alimente la vaccinare, e și mai bun. Peste un an sau doi va putea fi întins pe pâine și servit la micul dejun sau la nunți, botezuri și parastase.

-13 (27 voturi)
meme meme
21.10.2021, 19:40:39

doar in capul tau edmontos habar n-ai ce e aia un vaccin si de ce scad anticorpii. scoala nene...ai fentat-o, ti-o iei. normal ca nu intelegi nimic.

+10 (22 voturi)
L--- Lara
21.10.2021, 19:56:17

Edmond Wolf '''Eficiența este de aproape 100%. Pentru câteva zile că după aia scade vertiginos până când e nevoie de un nou upgrade tot cu Pfizer""" Chestia asta este valabila cu vaccinul chinezesc care chiar produce de 10 ori mai putini anticorpi decat celelalte vaccinuri folosite in UE.

+9 (21 voturi)
samurai _x
21.10.2021, 20:31:01

deci Pentru fiecare dezinformare antivaccinista rosie a feicarui personaj platit sa ne faca rau gen sosoca, tiraspolezul de mai sus edmond wolf: Romania sa verse frumos cate 1% din P{ib: Fonduri suplimentare pentru cumpararea de jucarii submersibile Militare A26 Gothlanduri la Marea neagra daca doresc rasboi asimetric dati ub sanate sanatea alor mei dam cu metal in metal

-4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările