Medicină

articolul anterior articolul urmator

„Cei mai mulţi pacienţi ajung târziu la medic“. Un oraş de mărimea Bucureştiului dispare anual, în lume, din cauza cancerului pulmonar

2
28 Nov 2019 14:33:08
Autor: Daniela Serb
Peste 8.000 de bărbaţi sunt diagnosticaţi în fiecare an cu cancer la plămâni
Peste 8.000 de bărbaţi sunt diagnosticaţi în fiecare an cu cancer la plămâni

La fiecare 18 secunde, undeva în lume, o persoană îşi pierde viaţa din cauza cancerului pulmonar, afecţiune care provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele. În luna de conştientizare a luptei împotriva cancerului pulmonar, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie lansează campania „Inspiră speranţă“.

Cancerul pulmonar rămâne o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, în ciuda eforturilor depuse de specialişti de informare asupra factorilor de risc. Anual, în lume, un oraş de mărimea Bucureştiului dispare din cauza cancerului pulmonar.

În luna de conştientizare a luptei împotriva cancerului pulmonar, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie lansează campania „Inspiră speranţă“ pentru a atrage atenţia asupra importanţei diagnosticării în stadii incipiente a cancerului pulmonar. De asemenea, pacienţi care au supravieţuit acestui tip de cancer, dar şi aparţinători transmit mesaje de încurajare celor ce luptă cu această boală.

Peste 11.000 de cazuri noi, anual, în România

În România, în anul 2018, potrivit GLOBOCAN  - Global Cancer Observatory, au apărut 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, dintre care peste 8.000 în rândul bărbaţilor. La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, aproximativ 10.277 de persoane pierzându-şi viaţa din acestei afecţiuni.

„Este o iniţiativă foarte importantă a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. Supravieţuirea în cancerul pulmonar este în creştere şi, de aceea, acest proiect-manifest are ca obiectiv dublarea supravieţuirii la 5 ani în cancerul pulmonar până în anul 2025. De asemenea, vrem să transmitem mesaje de speranţă pentru toţi pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer. În plus, tragem un semnal de alarmă în ceea priveşte diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care există, acesta face cele mai multe victime în ţara noastră. Evoluează rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistării în stadii tardive. Cei mai mulţi pacienţi ajung la medic, din păcate, atunci când nu se mai poate face nimic. De aceea, avem nevoie de sprijinul autorităţilor. Cancerul pulmonar trebuie să fie o prioritate pe agenda Ministerului Sănătăţii. Avem nevoie de o strategie eficientă de prevenţie, de depistare precoce, tratament şi monitorizare a acestui tip de cancer”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Diagnosticul pus la timp poate salva viaţa

„Este important ca oamenii să se prezinte la medic. Nu doar atunci când au o problemă, ci să vină la consultaţiile periodice. Tusea care nu mai trece, expectoraţia cu sânge, durerile în piept, spate sau umeri, răguşeală şi dificultate în respiraţie sunt simptome care trebuie să îl trimită pe pacient cât mai repede la control la medicul specialist“, a adăugat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Terapiile ţintite şi imunoterapia

În ultimii ani, specialiştii au făcut paşi importanţi în diagnosticul şi tratamentul cancerului pulmonar. Terapiile ţintite şi imunoterapia pot fi o şansă la viaţă pentru pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer, chiar şi în stadii avansate.

„Terapiile ţintite şi imunoterapia oferă acum soluţii şi pentru cancerul diagnosticat în stadii tardive, atunci când au apărut metastaze. Managementul corect şi eficient al cancerului pulmonar impune un acces cât mai rapid la noile terapii. Doar aşa putem creşte rata de supravieţuire a acestor pacienţi“, spune dr. Daniela Vasile, medic primar oncolog.

„În majoritatea ţărilor europene, supravieţuirea la 5 ani în cancerul pulmonar este în creştere. Printre factorii care contribuie la această realizare se numără creşterea gradului de conştientizare privind simptomele cancerului pulmonar, atât în rândul publicului general, cât şi al profesioniştilor din asistenţa medical primară, accesul la screening şi la tratamente inovatoare. Este remarcabilă şi exemplară mobilizarea asociaţiilor de pacienţi pentru promovarea soluţiilor care pot contribui la dublarea supravieţuirea la 5 ani în cancerul pulmonar în România până în 2025 – de la necesitatea adoptării Planului Naţional de Cancer şi a unor politici noi de sănătate, la navigarea pacienţilor cu cancer pulmonar în sistemul de sănătate şi asumarea unor concepte noi precum cel de ‘onco-planificare’. Astfel, de această comunitate de pacienţi şi aparţinători în lupta împotriva cancerului pulmonar, suntem mereu alături“, a declarat Nicolas Renard, managing director MSD Romania.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Adi Fatol
28.11.2019, 17:40:02

asta ii farmecul Eurovisionului ca nu are restrictii si e colorat si interesant. Si la Cerbul de aur au fost trupe gen TATU. Ma indoiesc ca ungurii vor sa se uite doar la emisiuni gen "tezaur folcloric " in 2019. Isi cam taie singur craca V.Orban

Smeritu Pahomie
29.11.2019, 01:19:01

STATISTICILE arata ca MOARTEA face ravagii din cauza accidentelor rutiere....urmata de SINUCIDERI. ...restul cauzat de cancer, cardiovasculare, pulmonare....e nimica toata.... La fiecare 3 minute se sinucide careva in lume.....

Modifică Setările