Cel mai important leac al răcelii este prevenirea ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi medicina a făcut progrese incredibile, atunci când vine vorba de vindecarea anumitor boli, oamenii de ştiinţă încă nu au reuşit să găsească leacul răcelii. Însă există moduri de a preveni instalarea acestei boli, şi chiar mici trucuri medicamentoase pentru a trata simptomele.

O cercetare canadiană sugerează că spălatul pe mâini, cât mai des cu putinţă, şi tabletele cu zinc sunt cele mai bune metode de a ţine răceala la distanţă. Zincul s-a dovedit cel mai eficient în cazul copiilor, cele două studii de caz demonstrând că cei mici care au luat doar 10-12 miligrame de sulfat de zinc pe zi nu au mai lipsit atât de mult de la şcoală din cauza răcelii. Autorii studiului spun, citaţi de CNN, că zincul poate funcţiona şi în cazul adulţilor, dar că vitamina C, „vedeta“ prevenirii răcelii, nu a fost atât de eficientă.

Când vine vorba de tratamentul bolii, se recomandă paracetamolul (dar cu măsură, deoarece supradoza afectează ficatul), ibuprofenul şi, poate, un antihistaminic pentru a ţine febra, tusea şi gâtul dureros sub control. 

Ibuprofenul şi paracetamolul sunt analgezice şi ajută la ameliorare durerilor şi a febrei. Pentru copiii cu temperatură mare, ibuprofenul a funcţionat cel mai bine.

Deşi studiul canadienilor nu a revoluţionat lumea medicală, medicii spun că niciodată nu e deajuns să accentuezi ideea de prevenire, mai ales spălatul pe mâini, lucru pe care oamenii nu-l prea fac. Virusul răcelii poate supravieţui şi opt ore pe suprafeţele din casă sau de la birou. Când tuşeşti şi-ţi acoperi gura cu mâna, poţi să-l împrăştii printr-o simplă atingere, a clanţei de la baie, a biroului sau a jucăriilor copilului. Spălatul pe mâini trebuie să dureze minim 20 de secunde şi trebuie făcut cu apă caldă şi săpun.

Un alt lucru foarte important de precizat este şi că răcelile sunt, de obicei, virusuri care-şi fac de cap în organism, doar 5% din ele fiind cauzate de infecţii bacteriene. Aşadar, aveţi grijă la antibiotice: sunt complet nerecomandate, pentru că ele luptă, împotriva bacteriilor, iar răceala este cauzată de infecţii virale.

„Tratamentele pentru răceală ameliorează simptomele şi nu eradichează infecţia. Este important să subliniem că antibioticele nu trebuie folosite în cazul răcelii, care, mai mereu este o boală virală“, spune medicul Assil Saleh cu privire la folosirea greşită a antibioticelor.

Răceala afectează un adult aproximativ de două-trei ori pe an, iar copiii mai mici de doi ani se îmbolnăvesc chiar şi de şase ori pe an. O răceală puternică te poate pune la pat, putând dura şi mai mult de o săptămână. Din această cauză, prevenirea bolii este foarte importantă.


Citeşte şi:

Prof. dr. Ion Fulga, profesor de farmacologie: „În răceală, medicamentele nu tratează nimic!“

Specialistul care a elaborat prima Lege a Medicamentului din România şi care a înfiinţat Agenţia Naţională a Medicamentului, prof. dr. Ion Fulga, ne spune cum ar trebui să ne folosim de aceste „unelte“ pentru a ne transforma din bolnavi în sănătoşi şi nu invers.

De ce să nu iei medicamente atunci când ai febră

Mulţi dintre noi luăm acele medicamente denumite „la liber“, adică fără prescripţie medicală, pentru a scăpa de febră, dar, după cum ne-o demonstrează cercetătorii, acest obicei încurajează răspândirea bolii.

De ce răcim mai des în timpul iernii. Frigul să fie de vină?

Iarna este anotimpul răcelilor, adică al strănuturilor, al nasului înfundat, al durerilor în gât. Şi noi ştim, cu siguranţă, că vremea rece are ceva de-a face cu declanşarea bolii. Însă specialiştii nu sunt de acord: nu vremea rece ne răceşte, ci felul în care reacţionăm noi în anotimpul friguros.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite