Cel mai vechi caz de deces în timpul naşterii, descoperit în Siberia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai vechi caz de deces în timpul naşterii a fost descoperit în Siberia FOTO sciencesetavenir.fr
Cel mai vechi caz de deces în timpul naşterii a fost descoperit în Siberia FOTO sciencesetavenir.fr

O echipă de arheologi a anunţat descoperirea unui schelet preistoric aparţinând unei tinere femei care a murit în timpul naşterii, împreună cu cei doi gemeni pe care urma să-i aducă pe lume. Scheletul are aproximativ 8.000 de ani şi este cel mai caz cunoscut de deces în timpul naşterii şi, totodată, cel mai vechi caz documentat de sarcină gemelară.

Într-un ansamblu sepulcral situat lângă Irkutsk din Siberia, aflat în apropierea vârfului sudic al lacului Baikal, din Rusia, arheologii au idendificat un schelet într-o stare perfectă de conservare al unei femeie, de aproximativ 25 de ani, care a murit ca urmare a unei distocii fatale. Este vorba de o complicaţie survenită în timpul naşterii, constând în dificultatea mecanică de expulzare a fătului, notează Sciences et Avenir.

Alături de scheletul femeii, arheologii au descoperit şi scheletele parţiale ale doi fetuşi ajunşi la termen. Unul era încă prezent în bazinul mamei, celalalt fiind expulzat - o dovadă clară că moartea a trei persoane a avut loc din cauza complicaţiilor asociate naşterii. De asemenea, aceasta este cea mai veche descoperire arheologică de sarcină gemelară. Specialiştii spun că scheletul are circa 8.000 de ani, analizele fiind efectuate la Irkutsk de către Angela Lieverse, un arheolog de la Universitatea din Saskatchewan (Canada).

schelet

Scheletele mamei şi ale celor doi fetuşi descoperite în Siberia ©Antiquity

Naşterea a fost întotdeauna un moment riscant pentru femei. Pentru că în vechime se întâmpla frecvent ca femeile să moară în timpul naşterii, romanii au emis o lege, numită Lex Regia Pomilius Numa (715-673 î.Hr.), pe care au apoi au redenumit-o Lex Cezareea. Prin această lege se dispunea secţionarea burţii femeilor gravide decedate, pentru a preveni îngroparea lor împreună cu copii posibil vii.

Cezariană efectuată în cele mai vechi timpuri se făcea mai des postmortem cu rezultate relativ riscante. Scopul ei era de a salva copilul atunci când mama îşi pierdea viaţa“, a explicat Philippe Charlier paleontolog francez.

De-abia la începutul secolului  al XVI-lea, cezariana a început să fie practicată şi în cazul femeilor în viaţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite