Cele mai bune ceaiuri care întârzie îmbătrânirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceaiul verde, cel negru, cel alb şi cel roşu se numără printre băuturile cu cea mai mare concentraţie de antioxidanţi. Bogaţi în vitamine şi în săruri minerale, diverşii derivaţi din planta de ceai contribuie la menţinerea tinereţii celulare şi ne feresc de boli cronice.

Dacă sunt băute cu regularitate, ceaiurile bogate în antioxidanţi protejează organismul de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, agenţi care accelerează procesul de îmbătrânire, care atacă celulele şi care afectează funcţiile vitale. Radicalii liberi, proveniţi din procesele metabolice, dar şi din mediul poluat şi din alimentaţia industrializată, facilitează apariţia unor boli precum cancerul şi afecţiunile cardiovasculare. Pentru a preîntâmpina aceste probleme este bine să-ţi fortifici organismul cu vitamine precum A, C şi E, minerale, proteine şi polifenoli. Pe toate le găseşti în planta de ceai numită Camellia sinensis.

Ceaiul verde te fereşte de cancer

Ceaiul verde are o acţiune antioxidantă de 100 de ori mai mare decât cea a vitaminei C şi de 25 de ori mai mare decât cea a vitaminei E. Iar acest lucru se datorează unui compus, polifenolul EGCG, care, în acelaşi timp, stimulează sistemul imunitar, inhibând dezvoltarea celulelor canceroase şi chiar ajutând la distrugerea celor mature, spun specialiştii. Astfel, consumul regulat de ceai verde reduce semnificativ riscul de apariţie a cancerului, mai ales a celui de colon, de vezică urinară, de esofag, de pancreas, de rect şi de stomac.

În plus, acest remediu încetineşte procesele de îmbătrânire a organismului. „Ceaiul verde menţine elasticitatea pielii, stimulează activitatea sistemului imunitar şi ajută organismul să lupte împotriva virusurilor şi bacteriilor", spune medicul de familie Ruxandra Constantina, apifitoterapeut. Poţi bea una‑două căni de ceai verde pe zi, însă evită să-l consumi după ora 17.00, deoarece poate duce la insomnii.

Cel negru scade nivelul colesterolului

Recunoscut pentru efectul de redare a tonusului psihic similar cafelei, acest tip de ceai este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru reducerea nivelului colesterolului. Astfel, cercetătorii de la Departamentul de Agricultură din SUA au observat că persoanele care beau ceai negru în mod regulat, timp de trei săptămâni, au o valoare a colesterolului cu până la 11% mai mică decât înainte de a-l consuma. În plus, specialiştii spun că acest tip de ceai are efecte benefice şi în caz de probleme renale, digestive sau cardiace. De asemenea, dacă este băut după masă, ceaiul negru previne indigestiile şi balonarea. Un alt efect al acestui tip de ceai este faptul că ajută la combaterea virusului responsabil de apariţia herpesului şi, în plus, facilitează metabolizarea alcoolului.

Roşu, pentru stimularea imunităţii

Potrivit apifitoterapeutului Ruxandra Constantina, ceaiul roşu are un conţinut mai ridicat de antioxidanţi decât orice alt tip de ceai. În plus, în acesta se găsesc şi cantităţi importante de magneziu, potasiu, sodiu, zinc şi de fier. De aceea, consumul de ceai roşu ajută la stimularea imunităţii organismului, având şi efect antiviral şi antimicrobian, cu efect de protecţie împotriva bolilor infecţioase. Un avantaj al ceaiului roşu este faptul că poate fi consumat pe parcursul întregii zile, chiar şi de către copii, deoarece nu conţine cofeină.

„Ceaiul roşu ajută la scăderea nivelului glicemiei şi colesterolului, combate depresia şi anxietatea, reglează digestia, combate balonările şi constipaţia. Consumat seara, la culcare, ceaiul roşu are efect relaxant şi induce somnul. În plus, are un efect anticancerigen remarcabil: poate să prevină diverse forme de cancer şi inhibă dezvoltarea unor tumori deja existente", mai spune medicul Ruxandra Constantina.

Cel alb, bun pentru a slăbi sănătos

Ceaiul alb este derivatul din planta Camellia sinensis cel mai puţin procesat. Constă în muguri albi şi frunze tinere, trecute printr-un proces de fierbere uşoară pentru a opri oxidarea şi de uscare. Îşi păstrează cel mai bine substanţele nutritive. Printre proprietăţile cele mai recunoscute ale ceaiului alb se numără faptul că stimulează metabolismul şi că intensifică arderea caloriilor. Astfel, ceaiul alb este adesea recomandat persoanelor care doresc să slăbească. În plus, această băutură ajută la reducerea nivelului colesterolului, contribuie la prevenirea diabetului, anumitor tipuri de cancer şi bolii Alzhei­mer. De asemenea, folosit în cremele de faţă, ceaiul alb menţine aspectul tânăr al pielii mai mult timp.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite