Cele mai bune şi cele mai nocive ingrediente din şampon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un şampon conţine, în medie, 15 chimicale. Unele dintre ele provoacă doar iritaţii uşoare ale pielii capului şi ale ochilor, dar altele pot afecta echilibrul hormonal al organismului.


Multe dintre ingredientele şampoanelor obişnuite de pe rafturile supermarketurilor fac mai mult rău decât bine scalpului şi firelor de păr. De altfel, principalul efect advers al şampoanelor uzuale este îndepărtarea uleiurilor protectoare de pe firele de păr. Dar în timp, unele dintre ele pot duce chiar la pierderea masivă a părului.

Cele mai nocive chimicale

Sulfaţii – sunt agenţi chimici cu rol de detergenţi (se găsesc şi în degresantele pentru bucătărie). Lauril sulfatul de sodiu (Sodium Lauryl Sulphate) este cel mai uzual şi îi conferă şamponului spuma aceea care ne dă impresia că ne curăţă bine părul, potrivit health.yahoo.net. Consecinţa utilizării frecvente a şampoanelor cu acest ingredient sunt iritaţiile, roşeaţa locală şi mâncărimile.

Isopropyl alcohol – substanţa este un derivat din petrol şi are rolul de a curăţa şi de a dizolva uleiurile. Dar ea se găseşte, de asemenea, în antigel şi în lacul de mobilă. În şampoane, această chimicală îndepărtează uleiurile protectoare de la nivelul firelor de păr şi usucă exagerat pielea capului şi părul. Consecinţele pe termen lung sunt deteriorarea firelor de păr şi, în final, pierderile masive de păr.

Formaldehida – este un conservant chimic care ucide bacteriile, dar este, de asemenea, cancerigen, dacă intrăm în contact des cu el. Iar formaldehida se găseşte şi în mobilă şi în alte obiecte din mediul înconjurător.

Propylene glycol – ajută la pătrunderea în firul de păr a agenţilor de curăţare din şampon, dar, în acelaşi timp, duce la distrugerea proteinelor din firele sănătoase de păr şi irită pielea sensibilă şi ochii.

Cele mai bune ingrediente

Glicerina – acţionează ca o barieră de protecţie a foliculilor piloşi (săculeţii care „găzduiesc“ rădăcina firelor de păr), ajutând firele de păr să rămână moi mult timp după ce te-ai clătit.

Uleiurile din diverse seminţe sau nuci – uleiul de jojoba, de avocado şi cel de shea hrănesc firele de păr şi le conferă o strălucire sănătoase, fără să le confere un aspect gras.

Citratul de sodiu sau acidul citric – ajută ca şamponul să păstreze un echilibru al pH-ului. Mai exact, acidul citric curăţă murdăria şi excesul de sebum, dar, în acelaşi timp, „potoleşte“ firele rebele, astfel că părul va arăta curat, strălucitor şi lin.  

Pantenolul (o formă a vitaminei B5) – stimulează îngroşarea firelor de păr, le face, deci, mai puternice şi le ajută să fie bine hidratate şi hrănite.

Zinc pyrithione, selenium sulfide, ketoconazol, acid salicilic, octopirox – acestea sunt ingredientele care fac din şampon un tratament eficient împotriva mătreţii persistente.  „Este bine să ştiţi că selenium sulfide poate decolora părul blond sau pe cel vopsit“, precizează medicul dermatolog Oana Clătici, de la Centrul Medical Academica.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite