Cel mai des întâlnite mituri despre mamografie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miturile despre mamografie îmi sunt familiare. Zilnic aud diferite motive pentru care femeile evită această investigaţie. Singurul lucru care ar trebui să vă îngrijoreze este amânarea unui control medical. După ce efectuez mamografia, fiecare dintre pacientele mele îşi dă seama că temerile lor erau total nefondate.

Întreaga atenţie şi activitate îmi este concentrată asupra femeii. Ca medic cu experienţă de peste 20 de ani în imagistică medicală şi patologia sânilor, am interpretat zeci de mii de mamografii.

În toţi aceşti ani am înţeles că femeile au o mulţime de temeri legate de sănătatea lor, iar unele dintre ele sunt amplificate de miturile care circulă despre investigaţiile medicale. Aş vrea să pot vorbi cu fiecare dintre voi şi să vă spun că nu aveţi de ce vă teme.

Totuşi, ce mituri despre mamografie opresc femeile din a a efectua cea mai importantă investigaţie de screening la femeile cu vârsta de peste 40 de ani, după testul Babeş - Papanicolau?

1. Mamografia este dureroasă

Greşit! O mamografie realizată corect, de către un tehnician cu experienţă, nu va provoca dureri în majoritatea cazurilor. Pacientele mele confirmă acest lucru, spunând că nu au simţit niciodată durere, poate doar un uşor disconfort.  

Ca să eviţi disconfortul sau durerea, îţi recomand să efectuezi mamografia după menstruaţie, când sânii sunt mai puţin sensibili, într-un centru dedicat, cu tehnicieni care au grijă şi răbdare cu tine şi te ajută cu o poziţionare corectă, fermă, dar delicată a sânilor, pentru ca procedura să fie una eficientă şi lipsită de senzaţii neplăcute.

2. Mamografia implică expunerea la radiaţii

Deşi mamografia este o metodă care utilizează radiaţii X, nu trebuie să vă temeţi de iradiere! Nivelul iradierii este unul extrem de scăzut, chiar mai mic decât cel din timpul unui zbor trans-Atlantic. Amânarea mamografiei pe acest considerent îţi pune în pericol sănătatea.

Experienţa şi cazuistica mea spun că beneficiile mamografiei (investigaţie ce a redus mortalitatea cu peste 30% de când a fost introdusă ca metodă de screening mamar la femeile asimptomatice) depăşesc cu mult factorul negativ al iradierii, care a fost oricum diminuat constant de avansul tehnologic şi de aparate mamograf din ce în ce mai eficiente şi puţin iradiante.

3. Mamografia durează prea mult

Multe paciente sunt uimite de rapiditatea cu care se efectuează această investigaţie. Multe recunosc că nu au făcut niciodată o mamografie de teamă că vor trebui să suporte minute în şir durerea şi că iradierea le va afecta sănătatea. Lipsa timpului nu e o scuză în acest caz deoarece investigaţia durează 2-3 minute, iar expunerea la radiaţiile X este de câteva secunde.

4. Mamografia este necesară doar femeilor care au cazuri de cancer în familie

Fals! Orice femeie care a depăşit vârsta de 40 de ani trebuie să efectueze o mamografie cu o frecvenţă stabilită împreună cu medicul specialist. Istoricul familial este un factor de risc, dar mamografia este o investigaţie necesară tuturor femeilor. În plus, predispoziţia genetică e întâlnită în doar 5-10% din cazurile de cancer la sân.

5. Dacă am făcut ecografie mamară, nu mai am nevoie de mamografie.

De cele mai multe ori, cele două investigaţii sunt complementare. Le spun mereu pacientelor mele că doar prin mamografie medicul poate detecta şi caracteriza microcalcificările, care sunt uneori singurul semn de cancer la sân. Mamografia trebuie să facă parte din programul de screening sau prevenţie, cu repetare conform recomandărilor medicului senolog. De când a fost introdusă ca metodă de screening, mamografia a dus la scăderea mortalităţii prin cancer de sân cu 30%.

Testimonialele pacientelor mele arată că toate aceste mituri au fost spulberate odată cu primul control realizat de către o echipă dedicată sănătăţii feminine. Cu delicateţe şi discreţie, vei vedea că fricile tale nu sunt fondate. Eu îţi recomand să nu mai amâni vizita la medic şi să te programezi la un medic supraspecializat pe imagistica sânului şi în tehnica mamografiei, ca să obţii un diagnostic corect, sigur şi de încredere.

Vino la control! Fii sigură că eşti bine!

Din respect pentru sănătate,

Dr. Elena Claudia Teodorescu

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite