Cele mai evidente semne ale îmbătrânirii şi cum le poţi combate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că numai până la 25 de ani organismul nostru este cu adevărat tânăr. Începând cu această vârstă, se instalează, încet-încet, zi după zi, procesul de îmbătrânire. Modul în care avansăm în vârstă depinde într-o foarte mare măsură de atenţia pe care o dăm detaliilor în îngrijirea pielii şi a întregului aspect.

Mâinile pătate

Reducerea nivelului colagenului conduce la un aspect osos al mâinilor, cu vase de sânge vizibile şi inestetice. De asemenea, după o anumită vârstă pot să apară pete maronii pe piele şi alte semne ale afectării cutanate din cauza expunerii necontrolate la soare.

Ce e de făcut

Aplică zilnic cremă cu factor de protecţie solară ridicat pe dosul palmelor pentru a preveni deteriorarea suplimentară a pielii în urma expunerii la soare. De asemenea, este esenţial să-ţi menţii mâinile corect hidratate tot timpul, spune dermatologul american Lisa Airan, citat de health.yahoo.net.

Evită oja închisă la culoare, fiindcă scot în evidenţă imprefecţiunile mâinilor, subliniază Rodica Constantin, trainer în domeniul îngrijirii unghiilor în cadrul Red Door Spa din SUA.

Există tratamente pe care le poate aplica medicul: cu laser, pentru a estompa petele de la soare; cu soluţii de umplere care să elimine aspectul osos al acestora. Se poate utiliza şi terapia fotodinamică (un tip de terapie bazată pe lumină pentru atenuarea petelor specifice înaintării în vârstă). Aceasta stimulează şi producţia de colagen.

Ridurile de pe gât

Le poţi preveni folosind zi de zi, dimineaţa şi seara, cremă hidratantă, aceeaşi pe care o aplici pe faţă. Atunci când pielea începe deja să se încreţească, utilizează o cremă care să aibă peptide în compoziţie, fiindcă acestea stimulează producţia de colagen. Desigur, este esenţial să aplici şi în zona gâtului, dar şi a decolteului cremă cu factor de protecţie solară de minimum 30. 

Ce e de făcut

Dacă ridurile de pe gât sunt deja vizibile, poţi recurge la metodele clasice de tratare a acestora, la medic, cu laserul Fraxel, de exemplu. Acesta îmbunătăţeşte textura pielii. Şi injecţiile cu toxină botulinică pot estompa ridurile verticale. Mai există, de asemenea, tratamente cu radiofrecvenţă şi cu lumină, care pot avea efectele dorite asupra pielii gâtului.

Părul uscat şi subţiat

Naşterea, anumite medicamente şi nu în ultimul rând alimentaţia haotică şi stresul pot afecta serios atât pielea, cât şi părul. Unele femei se confruntă cu subţierea firului de păr, cu rărirea acestuia sau chiar cu pierderi masive de păr.

Ce e de făcut

Ca să verifici dacă ai probleme cu părul, fă următorul test: ia o şuviţă mai mare de păr, strânge-o cu mâna şi trage uşor începând dinspre scalp până spre vârfuri. Dacă rămâi cu mai mult de şase fire în mână, ai o problemă.

Specialiştii recomandă utilizarea produselor dermatocosmetice special destinate părului subţiat şi rar în această situaţie.

Această problemă poate fi, însă, şi un semn al unor afecţiuni serioase, cum sunt lupus (boală autoimună care afectează încet-încet întreg organismul), disfuncţii tiroidiene sau anemie. De aceea, este bine ca dacă problema persistă, să mergi la medic pentru analize mai aprofundate.

Monturile

Încălţările nepotrivite, prea strâmte, cu tocuri înalte, dar şi celebrii balerini duc, în timp, la formarea inesteticelor şi dureroaselor monturi.

Ce e de făcut

Din păcate, singurul lucru pe care îl putem face noi înşine este să evităm, de azi înainte să ne mai încălţăm cu pantofi incomozi.

„Singura soluţie de a corecta monturile este cea chirurgicală. Această intervenţie nu este niciodată imperativă, nici urgentă, mai ales, nu este o operaţie estetică. Se face doar în cazul durerilor sau tulburărilor funcţionale şi nu la cerere“, spune medicul chirurg ortoped Marius Uscatu, specialist în chirurgia gleznei şi piciorului (www.chirurgiapiciorului.ro).

„Tehnicile moderne de corectare a monturilor restabilesc anatomia şi armonia articulaţiei metatarso-falangiene, adică a degetului mare“, explică specialistul. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite