Cele mai frecvente complicaţii ale diabetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nivelul glicemiei nu este ţinut sub control, în timp pot apărea probleme la nivel ocular, cardiovascular, articular şi hepatic. Diabetul nu poate fi vindecat, însă evoluţia bolii poate fi încetinită cu ajutorul unui tratament corespunzător şi al dietei echilibrate, în asociere cu activitatea fizică regulată.

În prezent, în România, sunt înregistrate circa 500.000 de persoane care suferă de diabet de tip 2, arată cele mai noi statistici. Totuşi, specialiştii estimează că numărul real al acestora este de peste un milion, multe persoane neştiind că suferă de diabet din cauza simptomelor prea puţin evidente în faza de debut a bolii.
Persoanele cele mai predispuse către diabet noninsulinodependent (de tip 2) sunt cele supraponderale sau cele obeze, precum şi cele care au rude cu această afecţiune. În plus, printre factorii care cresc riscul de apariţie a bolii se numără şi sedentarismul, stresul şi consumul excesiv de alcool. Vestea proastă este că, odată instalat, diabetul nu se vindecă, iar tratamentul trebuie urmat toată viaţa pentru a încetini evoluţia bolii şi pentru a preveni complicaţiile.

Risc crescut de infarct şi de boli hepatice

Potrivit medicului primar diabet şi boli metabolice Nicoleta Mîndrescu de la Clinica Alia Medical din Bucureşti, persoanele cu diabet prezintă un risc de trei ori mai mare de infarct sau de alte afecţiuni cardiovasculare comparativ cu cele care nu suferă de această boală. De vină este valoarea prea ridicată a glucozei în sânge, care poate provoca o degradare a vaselor sangvine. De aceea, diabeticii trebuie să-şi monitorizeze zilnic nivelul glicemiei. În plus, diabetul este asociat adesea cu obezitatea şi cu hipertensiunea arterială, alţi factori de risc pentru apariţia bolilor cardiovasculare.

Persoanele cu diabet se pot confrunta la un moment dat şi cu o afectare hepatică. Astfel, un studiu realizat la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, arată că diabeticii au un risc cu 70% mai mare de a deceda din cauza cirozei sau a cancerului hepatic decât persoanele cu un nivel normal al glicemiei. În acest context, cercetătorii spun că schimbarea stilului de viaţă, şi mai ales echilibrarea dietei, suprimarea definitivă a consumului de alcool şi a fumatului sunt măsuri deosebit de importante pentru a preveni complicaţiile. „Principala măsură care ar trebui luată în caz de diabet este echilibrarea metabolică, pentru a obţine valori glicemice cât mai bune. Cea mai importantă analiză este HBA1c - hemoglobina glicozilată, care trebuie să fie sub 6,5%. De asemenea, activitatea fizică este esenţială, precum şi respectarea orelor de somn, 7-8 ore pe noapte, renunţarea la tutun şi la alcool", explică medicul Nicoleta Mîndrescu.

Afectarea circulaţiei, după 5-10 ani

O altă complicaţie frecventă a diabetului este neuropatia diabetică, ce se declanşază din cauza afectării sistemului nervos periferic. Medicul Nicoleta Mîndrescu spune că afecţiunea apare de obicei după 5-10 ani de evoluţie a bolii sau, uneori, chiar de la debut. Neuropatia diabetică se manifestă prin dureri, amorţeli şi prin diminuarea sensibilităţii la nivelul membrelor inferioare, putând apărea şi probleme de potenţă şi scăderea libidoului. Pe de altă parte, arteriopatia diabetică este o complicaţie ce afectează vasele mari de sânge de la nivelul membrelor inferioare şi poate evolua până la întreruperea definitivă a circulaţiei sângelui prin picioare, ceea ce necesită amputare.

Pot apărea probleme de vedere

Diabetul duce şi la o afectare a vaselor sangvine mici de la nivelul retinei, declanşând retinopatia diabetică. Această complicaţie apare atunci când nivelul glicemiei nu este ţinut sub control şi se manifestă prin tulburări de vedere, ducând chiar la orbire. De asemenea, persoanele cu diabet se pot confrunta, la un moment dat, şi cu nefropatie diabetică. Această complicaţie este rezultatul afectării rinichilor şi poate duce la insuficienţă renală, ajungându-se uneori la dializă.

Monitorizare

Testarea glicemiei este inclusă în categoria analizelor ce trebuie realizate anual la scară largă. Valorile normale ale glicemiei se încadrează între 70 şi 109 mg/dL.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite